Hlíva


Česky: hlíva ústřičná

Latinsky: Pleurotus ostreatus

Charakteristika působení z pohledu tradiční čínské medicíny:

Chuť: sladká

Povaha: mírně teplá

Tropismus: slezina, žaludek, játra

Tradiční použití z pohledu čínské medicíny:

  • doplňuje Qi sleziny
  • rozhýbává střeva
  • odvádí vlhkost
  • pročišťuje větrný chlad
  • vypuzuje parazity
  • posiluje cévy

Hlíva ústřičná patří mezi jedlé dřevokazné houby, které vyrůstají v trsech především na listnatých stromech, jejich pařezech a odlomených větvích. Klobouk je v mládí plochý, postupně se zakřivuje, má šedou až modrošedou barvu, tvarem připomíná ústřici a dorůstá do velikosti 5 až 35 centimetrů. Hlíva má výbornou chuť a je velmi žádanou houbou, pěstuje se komerčně a čerstvé plodnice jsou běžně k dostání v obchodech. V Evropě byla houba popsána a zařazena do biologického systému v roce 1775. V Asii, především v Číně se hlíva uměle pěstuje již od roku 199 našeho letopočtu, hlíva i její účinky jsou popsány ve starých čínských herbářích a tradiční čínská medicína ji využívá již tisíce let.

Účinky Hlívy:

Hlíva harmonizuje trávení, podporuje střevní peristaltiku, pomáhá přeměňovat potravu na Qi a krev, tak pomáhá proti únavě a vyčerpanosti, posiluje oslabenou slezinu a odvádí z těla patologickou vlhkost, kterou má na svědomí oslabená slezina. Může pomoci v případě hemoroidů. Vařená houba, díky vysokému obsahu vlákniny, je vhodná i v případě zácpy.

Hlíva jako všechny vitální houby dokáže harmonizovat imunitní systém a to tím, že posiluje slezinu, která má na imunitu velký vliv.

Je vhodná v případě, že je potřeba imunitu posílit a zvýšit odolnost proti infekcím, má výrazné antibiotické účinky, je vhodná i u respiračních onemocnění především v případě, že mají tendenci se vracet. Dokáže tlumit růst mnoha druhů bakterií, má protivirové účinky na chřipkové viry i viry HIV. Používá se spíše na chronické potíže, na akutní napadení je vhodnější houba Coriolus.

Hlíva je vhodná i v případě, že imunita reaguje nepřiměřeně a způsobuje alergické reakce či autoimunitní odezvy organismu, například v případě autoimunitního zánětu štítné žlázy, revmatoidní artritidy a podobně.

Je vhodná na podporu organismu před a po očkování, většinou se doporučuje užívat 14 dní před očkováním a 30 dní po očkování.

Harmonizuje celkový metabolismus organismu – reguluje hladinu cholesterolu, cukrů a tuku v krvi, snižuje krevní tlak. Dokáže snížit glykemii a přitom neovlivňuje hladinu inzulínu.

Tím, že harmonizuje činnost sleziny vyživuje krev, a tak pomáhá v případě padání vlasů, špatné kvality vlasů a nehtů, v případě že je bledá a matná pleť, slabá menstruace, delší menstruační cyklus, nespavost, rozhozená psychika.

Posiluje imunitní systém i v boji proti nekontrolovaně se množícím rakovinným buňkám. Studiemi byly u hlívy prokázány protirakovinné účinky.

Hlívu je vhodné, společně s houbou Shiitaké použít v případě artrotických potíží kdekoliv v těle, je vhodná u zatuhlosti svalů a šlach i u křečí a mravenčení končetin.

Hlíva má protizánětlivé účinky, je vhodná u chronických a opakujících se zánětů, podporuje hojení ran i popálenin, je možné ji použít u různých kožních alergií, vyrážek, ekzémů, mykóz a dalších kožních potíží.

Hlíva, tím že posiluje slezinu, pomáhá udržovat krev v cévách a zlepšovat jejich elasticitu, proto se používá i u křečových žil a na celkové posílení cév.

Je silným antioxidantem a studiemi bylo prokázáno že může regenerovat vnitřní orgány, ochraňovat játra, ochraňovat organismus před vznikem kardiovaskulárních problémů i aterosklerózy, snižuje srážlivost krve, detoxikuje těžké kovy, ochraňuje sliznice i nervovou soustavu, má anti-aging účinek.

Účinné látky v Hlívě:

Hlíva obsahuje velké množství bioaktivních látek. Největší podíl v sušině mají cukerné složky, monosacharidy, ale hlavně cukry složené, polysacharidy včetně beta glukanů, které mají imunostimulační, antioxidační i protinádorové účinky. Specifickým betaglukanem v Hlívě je pleuran, který má výrazné imunomodulační účinky. Další polysacharidy, které jsou v Hlívě obsaženy, se řadí k hrubé vláknině, která slouží jako zdroj energie pro symbiotické střevní bakterie. Hlíva obsahuje i mnohé bílkoviny a aminokyseliny například kyselinu glutamovou, arginin, alanin a mnohé další. Typickými bílkovinami v Hlívě jsou ostreolysin a pleurotolysin. Dále obsahuje enzymy včetně těch, které neutralizují volné radikály a snižují tak oxidační stres. Další složkou jsou mastné kyseliny nasycené i nenasycené. Terpenoidy a fenolové sloučeniny v hlívě obsažené mají antioxidační, protiinfekční a protinádorové účinky. Další složkou hlívy jsou streroly, specifickou chuť a vůni houbě dodávají alkoholy, ketony, estery, aldehydy a také aminokyseliny obsahující síru. Z vitamínů hlíva obsahuje provitamin D2, vitamín E, vitaminy skupiny B a v malém množství i C. Obsah minerálů a stopových prvků v hlívě obsažených je závislý na prostředí, ve kterém houba vyrůstá, může být zastoupeno železo, draslík, vápník, hořčík, dusík, mangan, zinek, fosfor a měď.

Kontraindikace a známé lékové interakce Hlívy:

Hlíva je většinou dobře snášena, lékové interakce nejsou známy.

Formy vhodné k užívání a jejich dávkování:

Horkovodní extrakt s 30% polysacharidů

Tato forma je nejvhodnější v případě zdravotních potíží

Houby doporučujeme vždy 5 dní užívat a 2 dny udělat v užívání pauzu, zvláště pokud se řeší problémy související s imunitním systémem, či chronické potíže

Doporučené dávkování pro dospělého člověka cca 50-70 kg, extrakt s 30% polysacharidů:

Preventivní užívání

  • 1 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Lehčí zdravotní potíže

  • 2 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Vážnější zdravotní potíže

  • 3-5 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

Tinktura s obsahem vitálních hub

Tinktury dávkujeme podle váhy obvykle dáváme tolik kapek, kolik člověk váží, tato denní dávka se rozdělí na polovinu, jedna polovina se užívá ráno a druhá polovina v poledne nebo večer.

Houby ve formě prášku (powder, biomasa)

Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání.

Obvyklá dávka pro dospělého člověka je 2-3x denně čajová lžička houbového prášku rozmíchaná ve vodě.

Sušené plodnice hub

Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání.

Obvyklá dávka je 20-100 g na den.

Plodnice je možné přidat do jídla nebo udělat odvar.

Odvar připravíme tak, že vezmeme 100 g hub a vložíme je asi do půl litru studené vody a půl hodiny vaříte mírným varem. Některé houby jsou vhodné k jídlu i s odvarem jako například Hlíva, Agaricus či Hericium, některé jsou příliš dřevité jako například Reishi.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Zobrazit Recept

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem
30 min

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami

Zobrazit Článek

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami
8 min

Mohlo by vás zajímat

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Zobrazit Recept

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem
30 min

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami

Zobrazit Článek

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami
8 min

Akupunkturní léčba problémů s erekcí – 1. díl

Zobrazit Článek

Akupunkturní léčba problémů s erekcí – 1. díl
8 min