Jak si ochlazováním neškodit?


Letos jaro s teplými dny nespěchá, i přesto, jakmile se objeví sluníčko a trochu teplejší den, má mnoho z nás tendenci se ochladit. Lidé odkládají teplé oblečení, vytahují letní modely a sahají po zmrzlině a chlazeném pití. Je příjemné mít pocit, že už je teplo, léto, je příjemné cítit osvěžení, ale je i našemu tělu příjemné být takto ochlazováno?

Pocitově třeba ano, ale zdravotně často ne. Čínské přísloví volně říká, že na podzim je dobré oblečení rychle přidávat a na jaře pomalu odkládat. A to stejné přeneseně platí i v případě pití a stravování.

Jedním z hlavních principů udržování zdraví v tradiční čínské medicíně je stálé hledání a udržování zlaté střední cesty, což v podstatě znamená i vyhýbání se extrémům, jelikož každý extrém je dlouhodobě neudržitelný. Udržovat rovnováhu můžeme v zásadě dvěma způsoby: buď se snažit držet pořád kolem středu nebo vyvažovat jeden extrém druhým extrémem. Co by to znamenalo v případě ochlazování?

První způsob představuje cestu zdravého ochlazování. To můžeme dělat tak, že jakmile budeme cítit horko – ať už narůstající v nás nebo v okolí – začneme si vybírat potraviny a nápoje, které nás lehce ochladí.

Jsou to potraviny s osvěžujícím a chladivým účinkem na náš organismus. Patří mezi ně třeba drobné letní ovoce jako jahody, maliny, ostružiny, rybíz, borůvky, dále tropické ovoce, jarní a letní zelenina jako saláty, rajčata, papriky, okurky nebo meloun a řadíme sem i zakysané mléčné výrobky včetně jogurtů, kefírů, tvarohu nebo jogurtových a kefírových mlék.

Když si dáme kteroukoli z těchto potravin, ochladí nás, i když budou mít samy pokojovou teplotu. Jejich povaha je totiž taková, že způsobují osvěžení a ochlazení, i když samy nejsou studené.

Podobně můžeme využít i některé nápoje. Šípkový, ibiškový nebo mátový čaj o pokojové teplotě přinesou žádoucí osvěžení, stejně jako voda s pár kapkami citronu, pár lístky máty nebo několika plátky okurku, samozřejmě bez ledu. Díky těmto potravinám i nápojům se v teplém počasí či při zvýšené teplotě přirozeně ochladíme a zároveň žádnému orgánu neškodíme.

 

Jak si ochlazováním neškodit 2

A jak to vypadá, když zvolíme druhou cestu, ve které jeden extrém vyrovnáváme druhým extrémem? To je obvykle tak, jak jsem psala na začátku. Brzy odkládáme oblečení, vybíráme si pití z ledničky či s ledem, zajdeme na zmrzlinu nebo aspoň sáhneme po studeném jogurtu, salátu či ovoci z ledničky.

To vše nám k pocitu ochlazení velmi rychle pomůže. Bohužel ale může pomoct i k jiným pocitům či příznakům, které nejsou zrovna žádoucí. Tyto způsoby totiž z čínského hlediska představují výrazné vniknutí chladu do těla. Někdy je chlad spojen i s větrem a vlhkostí a všechny tyto „rozvraceče“ mohou oslabit jednotlivé orgány, a způsobovat tak nežádoucí příznaky.

Zasaženy jsou většinou orgány trávicí, především Slezina, která je zodpovědná za výrobu Qi a krve. Nadbytek chladu neudělá dobře ani Ledvinám. Není pak divu, když se začnou objevovat únava, chutě na sladké či na slané, řidší stolice až průjem, zahlenění či škrábání v krku nebo zimomřivost a častější močení. U dětí nebývá výjimkou ani bolest bříška či zvracení po tom, co to přehnaly se zmrzlinou, studeným pitím nebo chlazeným ovocem.

Cítit se takhle není zrovna příjemné, tak je dobré si předem rozmyslet, jestli nám to za to stojí nebo bude lepší, když zvolíme mírnější a zdravější první variantu.

No jo, už slyším vaše protesty. „Co je to za blbost? Jedna zmrzlina mi přece neuškodí! Léto bez chlazeného pití, to nemyslíte vážně! To se fakt mám ochlazovat čajem?“

Chápu, že se objevují. A mám pro vás 2 odpovědi k zamyšlení.

První z nich je: pozorujte a poslouchejte vaše tělo. Zkuste první i druhý způsob a vnímejte, co se stane. Jak moc jste se ochladili, jak se celkově cítí vaše tělo a jestli se objevily nějaké další příznaky. A uvidíte sami, co sedí vám.

A druhá je: to, kolik vychlazených potravin a nápojů zvládneme, závisí i na našem aktuálním stavu a konstituci. Jedinec, u kterého převažuje jang, může i extrémní ochlazování zvládnout bez újmy na zdraví, zatímco ten, kdo už je zimomřivý, unavený, má tendenci k trávicím potížím, otokům a zahlenění, může pocítit nežádoucí účinky hned. Čímž se vracím k předchozí, první odpovědi. Vnímejte svoje tělo a dělejte tak, aby se mělo dobře. Pokud zvládnete extrémní způsob bez následků, budiž, nechte si jej. A pokud zjistíte, že máte příznaky z „nezdravého“ ochlazování, zkuste první způsob. Cílem je, abyste se cítili po všech stránkách příjemně.



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Co dělat a jak si pomoci, když nás schvátí černý kašel?

Zobrazit Článek

Co dělat a jak si pomoci, když nás schvátí černý kašel?
5 min

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl

Zobrazit Článek

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl
7 min

Malý atlas akupunktury - 22. díl - Da Ling (PC-7)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 22. díl - Da Ling (PC-7)
4 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl

Zobrazit Článek

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl
7 min

Malý atlas akupunktury - 22. díl - Da Ling (PC-7)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 22. díl - Da Ling (PC-7)
4 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.