Švestkový koláč s drobenkou a skořicí

Co potřebujete

  • 500 g švestek
  • 250 g polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 120 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g cukru (třtinový/krupice)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 lžička skořice

Švestkový koláč s drobenkou a skořicí




Co potřebujete

  • 500 g švestek
  • 250 g polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 120 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g cukru (třtinový/krupice)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 lžička skořice

Na přelomu léta a podzimu, kdy se zahrady plní sladkými švestkami, přichází čas na voňavé dezerty, které zahřejí a navodí tu pravou domácí pohodu. Tento švestkový koláč s drobenkou je klasika, která nikdy nezklame – jednoduchý na přípravu, krásně barevný a plný chuti. Křehké těsto, šťavnaté švestky a skořicová drobenka tvoří dokonalou kombinaci, která potěší celou rodinu i hosty.

Ingredience:

  • 500 g švestek
  • 250 g polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 120 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g cukru (třtinový/krupice)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka

Drobenka:

  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 lžička skořice
kolac

Postup:

  1. Troubu předehřej na 180 °C.
  2. Švestky rozpůl, vypeckuj a dej stranou.
  3. Na těsto vyšlehej máslo s cukrem a vanilkou, přidej vejce. Vmíchej mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a mlékem.
  4. Těsto rozetři na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Na těsto rozlož švestky řezem nahoru.
  6. Připrav drobenku: máslo, cukr, mouku a skořici zpracuj prsty. Posyp švestky.
  7. Peč 35–40 minut, dokud povrch krásně nezhnědne a nevoní.

Skvělé je podávat ještě vlažné, s kopečkem zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

3 KOMENTÁŘŮ
  • Julia Vicianova Avatar
    Julia Vicianova

    Prosím Vás, aká je veľkosť plechu/pekáče na tento koláč?

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
    • Redakce Avatar
      Redakce

      Dobrý den, podle uvedeného množství surovin se koláč hodí spíš do menšího až středního pekáče. Ideálně kolem 25 × 35 cm, nebo do kulaté formy o průměru 28–30 cm. Pokud byste chtěla péct na velkém klasickém plechu (cca 30 × 40 cm), těsta by bylo málo a koláč by byl hodně nízký. V tom případě je lepší recept zdvojnásobit, aby těsto i drobenka vyšly akorát.

      Tento příspěvek byl smazán autorem.

      Zobrazit více Zobrazit méně
      • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
      • Julia Vicianova Avatar
        Julia Vicianova

        Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Tak si nejaký menší pekáč nájdem. :-)

        Tento příspěvek byl smazán autorem.

        Zobrazit více Zobrazit méně
        • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Teplé dušené hrušky se skořicí, medem a trochou másla

Zobrazit Recept

Teplé dušené hrušky se skořicí, medem a trochou másla
2 min
30 min

Mango breeze smoothie

Zobrazit Recept

Mango breeze smoothie
1 min
30 min

Jahodovo-bazalkový raw dort (bez lepku a cukru)

Zobrazit Recept

Jahodovo-bazalkový raw dort (bez lepku a cukru)
2 min
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Dvanáct pravidel metabolického zdraví

Zobrazit Článek

Dvanáct pravidel metabolického zdraví
6 min

Tradiční čínská medicína a krize středního věku

Zobrazit Článek

Tradiční čínská medicína a krize středního věku
3 min