Švestkový koláč s drobenkou a skořicí

Co potřebujete

  • 500 g švestek
  • 250 g polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 120 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g cukru (třtinový/krupice)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 lžička skořice

Švestkový koláč s drobenkou a skořicí




Co potřebujete

  • 500 g švestek
  • 250 g polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 120 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g cukru (třtinový/krupice)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 lžička skořice

Na přelomu léta a podzimu, kdy se zahrady plní sladkými švestkami, přichází čas na voňavé dezerty, které zahřejí a navodí tu pravou domácí pohodu. Tento švestkový koláč s drobenkou je klasika, která nikdy nezklame – jednoduchý na přípravu, krásně barevný a plný chuti. Křehké těsto, šťavnaté švestky a skořicová drobenka tvoří dokonalou kombinaci, která potěší celou rodinu i hosty.

Ingredience:

  • 500 g švestek
  • 250 g polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 120 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g cukru (třtinový/krupice)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka

Drobenka:

  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 lžička skořice
kolac

Postup:

  1. Troubu předehřej na 180 °C.
  2. Švestky rozpůl, vypeckuj a dej stranou.
  3. Na těsto vyšlehej máslo s cukrem a vanilkou, přidej vejce. Vmíchej mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a mlékem.
  4. Těsto rozetři na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Na těsto rozlož švestky řezem nahoru.
  6. Připrav drobenku: máslo, cukr, mouku a skořici zpracuj prsty. Posyp švestky.
  7. Peč 35–40 minut, dokud povrch krásně nezhnědne a nevoní.

Skvělé je podávat ještě vlažné, s kopečkem zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

3 KOMENTÁŘŮ
  • Julia Vicianova Avatar
    Julia Vicianova

    Prosím Vás, aká je veľkosť plechu/pekáče na tento koláč?

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
    • Redakce Avatar
      Redakce

      Dobrý den, podle uvedeného množství surovin se koláč hodí spíš do menšího až středního pekáče. Ideálně kolem 25 × 35 cm, nebo do kulaté formy o průměru 28–30 cm. Pokud byste chtěla péct na velkém klasickém plechu (cca 30 × 40 cm), těsta by bylo málo a koláč by byl hodně nízký. V tom případě je lepší recept zdvojnásobit, aby těsto i drobenka vyšly akorát.

      Tento příspěvek byl smazán autorem.

      Zobrazit více Zobrazit méně
      • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
      • Julia Vicianova Avatar
        Julia Vicianova

        Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Tak si nejaký menší pekáč nájdem. :-)

        Tento příspěvek byl smazán autorem.

        Zobrazit více Zobrazit méně
        • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Mango breeze smoothie

Zobrazit Recept

Mango breeze smoothie
1 min
30 min

Jahodovo-bazalkový raw dort (bez lepku a cukru)

Zobrazit Recept

Jahodovo-bazalkový raw dort (bez lepku a cukru)
2 min
30 min

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem

Zobrazit Recept

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Očkovat nebo neočkovat malé děti?

Zobrazit Článek

Očkovat nebo neočkovat malé děti?
5 min

Shiitake: Přírodní pomocník při prevenci srdečních chorob

Zobrazit Článek

Shiitake: Přírodní pomocník při prevenci srdečních chorob
4 min