Meditace č. 3 - Rodiče STOP
Řekli byste, že akupunktura bude pozitivně na člověka působit, ať jíte, co jíte? Bohužel, tak to není. Respektive je, akupunktura vždy udělá to, co má. Ale není jediná, která stav člověka v danou chvíli ovlivní. Člověk je celek a všechny vlivy, které na něj působí, se sčítají a nedají se úplně jednotlivě oddělit. Proto i to, co člověk v průběhu léčby jí, může ovlivnit účinnost akupunktury. A to pozitivně – i negativně. Záleží na stavu a stravě konkrétního jedince.
A navíc, aby to nebylo tak jednoduché, neexistuje univerzální dieta, která je při akupunktuře absolutně vhodná, nebo absolutně nevhodná. Proč? To si hned vysvětlíme pomocí trošky teorie z tradiční čínské medicíny.
Aby to bylo jasné, můžeme si uvést 5 obecných nerovnováh, se kterými se v těle setkáváme asi nejčastěji. Těmito jsou:
Nedostatek Qi
Nedostatek krve
Nedostatek Yin
Nadbytek Yang
Nadbytek vlhkosti
Každou z nich bychom mohli vztáhnout ještě k jednotlivému orgánu, ale vezmeme to takto obecně, ať je to jednodušší a jasnější. Pro každou z nich totiž bude vhodné trochu jiné stravování.
Nedostatek Qi o sobě obvykle dává vědět únavou, kratším dechem a tišším hlasem postiženého s nechutí mluvit a může se objevit i samovolné pocení, řidší stolice, nechutenství a bledá pleť. Nedostatek Qi v jednotlivých orgánech pak může být podkladem třeba depresivních stavů, bušení srdce, mírného kašle, horšího trávení či imunity, případně i silné menstruace, předčasné ejakulace, noční potřeby močit a běžně se vyskytuje i v době rekonvalescence po delší nemoci.
U nedostatku Qi je vhodné jíst stravu tepelně upravenou, ideálně i několikrát denně. Hlavní součástí stravy by měly být polévky, kaše, vařené obiloviny, oříšky, semínka a luštěniny, stejně jako potraviny, které nás dokážou zahřát. Těmi jsou třeba červená masa a různé druhy koření. Jídla je vhodné připravovat zejména pečením a dlouhým vařením.
Pokud budete mít nedostatek Qi a budete tato pravidla dodržovat a zároveň chodit na akupunkturu, pozitivní účinky této kombinace budou výrazné.
Pokud byste ale jedli zejména studená a syrová jídla, preferovali bílé pečivo s něčím z ledničky nebo jedli nepravidelně, akupunkturista bude pomocí jehliček s vašimi potížemi lehce bojovat. Akupunktura bude dohánět to, co nevhodná strava pokazí a celkové pozitivní účinky rozhodně nebudou tak výrazné jako v prvním případě, kde k akupunkturní léčbě přidáte i vhodnou stravu.
Pokud máte matnou pleť, bledé rty, rozmazané vidění, suché oči, vlasy a/nebo kůži a také třepivé nehty, je dost pravděpodobné, že trpíte nedostatkem krve. Ten se také často projevuje mravenčením končetin, zhoršenou pamětí, rozmazaným viděním a mžitky před očima. Objevit se může i bušení srdce, neboli palpitace, a u žen slabší menstruace nebo menstruace nebývá vůbec.
V takovém případě bude potřeba doplňovat Qi, takže volit stravu uvedenou výše a doplňovat ji o červené potraviny. Vhodné budou červené maso, vnitřnosti, zejména játra, červená řepa, červené zelí, třešně nebo šťávy z uvedeného ovoce a zeleniny. K tomu bude vhodné přidávat v menším množstvím i čerstvé zelené bylinky a kyselkavé potraviny, ale s kyselým to úplně nepřehánět. Když navíc tyhle potraviny budete upravovat vařením, dušením nebo blanšírováním a přidáte akupunkturu, vaše příznaky se budou rychle lepšit. Pokud budete chodit na akupunkturu, ale zároveň dáte přednost smaženým, grilovaným, pečeným a kořeněným potravinám a navíc to budete často prokládat kávou, černým čajem, kakaem, čokoládou nebo tvrdým alkoholem, účinky akupunktury nebudou tak výrazné. Pokud by se váš jídelníček skládal zejména z těchto nevhodných potravin, můžeme mluvit až o boji s větrnými mlýny, kde akupunktura bude mít problém dotahovat to, co jste jídlem pokazili.
Ještě výraznějším stavem je nedostatek Yinu. Ten se projevuje zejména suchostí na různých místech těla. Obvyklé bývá sucho v ústech, sucho v krku či na jiných sliznicích, stejně jako sušší stolice, často i zácpa. To se pojí i s nespavostí, pocením, které se objevuje zejména v noci a u někoho i zvýšenou teplotou, obzvlášť v druhé polovině dne nebo horečkou pěti Srdcí, u které vnímáte pocit horka na dlaních, ploskách nohou a případně i na hrudníku nebo v obličeji.
O nedostatku Yinu je známé, že je poměrně obtížné řešit jej akupunkturou. Respektive řešitelný je, ale je potřeba počítat s tím, že to bude trvat delší dobu. Lepšími způsoby doplňování Yin jsou strava nebo fytoterapie. V případě nedostatku Yinu tedy strava bude hrát zásadní roli. Čím víc vlhkých potravin budete jíst, tím rychleji se stav obvykle upravuje. Nejvhodnější jsou dušená a vařená zelenina a ovoce, kompoty a polévky, přiměřeně doplněné případně i čerstvými ovocnými nebo zeleninovými šťávami, ořechy a luštěninami. Pokud byste si nedávali tuto vhodnou stravu a navíc holdovali kávě, černému čaji, kakau, čokoládě, tvrdému alkoholu, vybírali si potraviny zejména kořeněné, smažené a grilované a navíc byli ve stresu a měli málo spánku, je akupunkturistův boj s vašimi příznaky do jisté míry prohraný. Krátkodobá zlepšení se objevovat mohou, ale dlouhodobé úlevy nejspíš nedosáhnete.
Pokud jste hodně akční, mluvíte nahlas, bývá vám stále horko, míváte žízeň, červený obličej, stavy neklidu a hyperaktivity a hodně se potíte, trpíte s největší pravděpodobností nadbytkem Yangu. V tom případě vám bude pomáhat, když si budete častěji dávat ovoce a zeleninu, které mohou být i v syrové podobě. Na rozdíl od ostatních pro vás mohou být prospěšné i syrové ovocné a zeleninové saláty a častěji potraviny chladné povahy, mezi které patří třeba okurky, rajčata, tropické ovoce nebo jogurty. Dobře vám budou dělat také zelený čaj, minerálky nebo mátový čaj a z teplých jídel spíš ta, která byla připravena kratším vařením, dušením nebo blanšírováním. Obvyklé ale je, že lidé s nadbytkem Yangu preferují smažená, grilovaná, pečená a kořeněná jídla, hodně masa, často i v kombinaci s kávou, tvrdým alkoholem nebo červeným vínem. Čímž přilévají oleje do ohně, který v nich už i tak mocně hoří. Akupunkturista pak může jehličkami stahovat a vypouštět horko stále dokola.
Opakem lidí s nadbytkem Yangu jsou ti, u kterých přebývá Yin – neboli patologická vlhkost. Ta se projevuje únavou, nevýkonností, celkovou zpomaleností, pocitem tíhy v končetinách nebo v celém těle a také sklony k průjmům, otokům, zahlenění nebo obezitě. Těmto lidem příznaky výrazně zhoršuje konzumace (většího množství) mléčných výrobků, studených a syrových potravin, příliš tuku, (bílého) cukru a mouky a také jídlo ve spěchu, pozdě večer nebo nepravidelně. Pomoct jim naopak může doplňování Qi a Yangu, takže teplá jídla několikrát denně, nejlépe i každý den ve zhruba tu stejnou dobu a používání koření, zejména zázvoru a kardamomu, které pomáhají patologickou vlhkost v těle rozhýbat. Vhodné potraviny jsou také pórek, jáhly a jako lék v tomto případě může působit i káva, hořká čokoláda nebo tvrdý alkohol – vše v malém množství. Všechno to jsou totiž potraviny, které vysušují a/nebo rozhýbají stagnaci, což v těle zaneseném vlhkostí potřebujeme. Pokud budete respektovat tyto zásady, bude pro akupunkturistu radost s vámi pracovat a vlhkost bude rychle odcházet z těla ven.
Tak už chápete, jak jsem to myslela s tím, že neexistuje strava absolutně vhodná a nevhodná, která by se u akupunktury dala doporučit?
Každý stav si totiž vyžaduje trochu jiný přístup, stejně jako každý z nás je individuální a může mít výše uvedené nerovnováhy i různě nakombinované. Pak je dobré si pro co největší účinek celkové léčby se stravováním „hrát“, to už bude ale spíš práce pro terapeuta se znalostmi tradiční čínské dietetiky a ne každý léčený všechna doporučení zvládne dodržovat.
Pokud budou mít ale i pacienti i akupunkturisté základní povědomí o tom, že strava má vliv na účinek akupunktury a o tom, jakou stravu v daném stavu vybrat - aspoň v rozsahu uvedeném výše - bude ve finále velká spokojenost na obou stranách. Léčený bude mít radost, jak rychle a dobře se jeho stav spravuje a akupunkturista, jak dobrou práci odvádí.
Závěrem přidám ještě nutné a velmi pravdivé motto: Stravou se dá hodně pokazit, ale také mnohé napravit. A pozor, důležité jsou obě dvě poloviny této věty. Když už nebudete schopní jíst stravu, která by váš stav zlepšovala, zkuste se aspoň vyhýbat těm potravinám, které váš stav mohou zhoršit.
Autor: Petra Uríková
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.