Kantonské steaky s mátovým dipem

Co potřebujete

  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 dcl rýžového vína
  • 1/2 sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 2 utřené česneky se solí
  • 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 zakysané smetany
  • šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty
  • 4 hovězí steaky (může být i krůtí nebo kuřecí)

Kantonské steaky s mátovým dipem




Co potřebujete

  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 dcl rýžového vína
  • 1/2 sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 2 utřené česneky se solí
  • 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 zakysané smetany
  • šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty
  • 4 hovězí steaky (může být i krůtí nebo kuřecí)

Při mé návštěvě kantonské oblasti v Číně mě uchvátily dva recepty. Jedním byl vroucí vývar, který se servíroval s tenoučkými plátky masa a zeleniny, které jste si sami vkládali do bublajícího vývaru a vychutnávali si barvitost chutí.

Další zajímavý recept předstvovaly steaky. Přesto, že to byla trochu touha vyrovnat se evropské kuchyni, jejich chuť stále měla nádech Číny. Proto jsem neváhala a vloudila se do kuchyně, abych vymámila tajemství těchto zajímavých chutí. Vyrovnanost a lahodnost pramení ze zastoupení pěti chutí v každém jídle. To z čínského jídla prostě dělá jídlo božské.

Pojďme si tedy společně uvařit Kantonské steaky s mátovým dipem.

Grilled,Beef,Steaks,With,Spices,On,Wooden,Cutting,Board

Marináda

Co budeme potřebovat: 4 hovězí steaky (můžete využít i krůtí nebo kuřecí)

Na marinádu: 1 polévková lžíce třtinového cukru, 1 dcl rýžového vína, ½ sójové omáčky, 2 polévkové lžíce sezamového oleje, 2 utřené česneky se solí, 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru.

Postup:

  • Všechny ingredience dobře promíchejte.
  • Poté pomažte kotlety a nechte alespoň 1 hodinu marinovat.

Mátový dip

Co budeme potřebovat: 2 zakysané smetany, šťáva z 1 limetky, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty.

Jak na to:

  • V mixéru rozmixujte mátu s olejem a šťávou z limetky.
  • Vmíchejte do zakysané smetany a dejte odpočinout do chladu.
Concept,Of,Healthy,Food,With,Nettle,Soup,On,Gray,Textured
  • Steaky vyndejte z chladu a nechte je asi 30 minut odstát na pokojovou teplotu.
  • Pak je prudce osmažte po obou stranách, cca 3 minuty na každé straně.
  • Vložte je do vyhřáté nádoby a přidejte kousek másla, přikryjte a nechte dojít.

 

Podávejte s mátovým dipem se zeleninovým salátem, opečenou bagetkou nebo s brambory, dle chuti.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Sardinková pomazánka

Zobrazit Recept

Sardinková pomazánka
30 min

Svatomartinská husa s červeným zelím a karlovarským knedlíkem

Zobrazit Recept

Svatomartinská husa s červeným zelím a karlovarským knedlíkem
více než 2 hodiny

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Příčiny průjmu podle čínské medicíny

Zobrazit Video

Příčiny průjmu podle čínské medicíny

Malý atlas akupunktury - 16. díl - Wai Guan (TE5)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 16. díl - Wai Guan (TE5)
4 min