Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou
Při mé návštěvě kantonské oblasti v Číně mě uchvátily dva recepty. Jedním byl vroucí vývar, který se servíroval s tenoučkými plátky masa a zeleniny, které jste si sami vkládali do bublajícího vývaru a vychutnávali si barvitost chutí.
Další zajímavý recept předstvovaly steaky. Přesto, že to byla trochu touha vyrovnat se evropské kuchyni, jejich chuť stále měla nádech Číny. Proto jsem neváhala a vloudila se do kuchyně, abych vymámila tajemství těchto zajímavých chutí. Vyrovnanost a lahodnost pramení ze zastoupení pěti chutí v každém jídle. To z čínského jídla prostě dělá jídlo božské.
Pojďme si tedy společně uvařit Kantonské steaky s mátovým dipem.
Co budeme potřebovat: 4 hovězí steaky (můžete využít i krůtí nebo kuřecí)
Na marinádu: 1 polévková lžíce třtinového cukru, 1 dcl rýžového vína, ½ sójové omáčky, 2 polévkové lžíce sezamového oleje, 2 utřené česneky se solí, 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru.
Postup:
Co budeme potřebovat: 2 zakysané smetany, šťáva z 1 limetky, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty.
Jak na to:
Podávejte s mátovým dipem se zeleninovým salátem, opečenou bagetkou nebo s brambory, dle chuti.
Dobrou chuť!
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.