Kantonské steaky s mátovým dipem

Co potřebujete

  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 dcl rýžového vína
  • 1/2 sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 2 utřené česneky se solí
  • 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 zakysané smetany
  • šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty
  • 4 hovězí steaky (může být i krůtí nebo kuřecí)

Kantonské steaky s mátovým dipem




Co potřebujete

  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 dcl rýžového vína
  • 1/2 sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 2 utřené česneky se solí
  • 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 zakysané smetany
  • šťáva z 1 limetky
  • 2 lžíce oleje
  • 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty
  • 4 hovězí steaky (může být i krůtí nebo kuřecí)

Při mé návštěvě kantonské oblasti v Číně mě uchvátily dva recepty. Jedním byl vroucí vývar, který se servíroval s tenoučkými plátky masa a zeleniny, které jste si sami vkládali do bublajícího vývaru a vychutnávali si barvitost chutí.

Další zajímavý recept předstvovaly steaky. Přesto, že to byla trochu touha vyrovnat se evropské kuchyni, jejich chuť stále měla nádech Číny. Proto jsem neváhala a vloudila se do kuchyně, abych vymámila tajemství těchto zajímavých chutí. Vyrovnanost a lahodnost pramení ze zastoupení pěti chutí v každém jídle. To z čínského jídla prostě dělá jídlo božské.

Pojďme si tedy společně uvařit Kantonské steaky s mátovým dipem.

Grilled,Beef,Steaks,With,Spices,On,Wooden,Cutting,Board

Marináda

Co budeme potřebovat: 4 hovězí steaky (můžete využít i krůtí nebo kuřecí)

Na marinádu: 1 polévková lžíce třtinového cukru, 1 dcl rýžového vína, ½ sójové omáčky, 2 polévkové lžíce sezamového oleje, 2 utřené česneky se solí, 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru.

Postup:

  • Všechny ingredience dobře promíchejte.
  • Poté pomažte kotlety a nechte alespoň 1 hodinu marinovat.

Mátový dip

Co budeme potřebovat: 2 zakysané smetany, šťáva z 1 limetky, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty.

Jak na to:

  • V mixéru rozmixujte mátu s olejem a šťávou z limetky.
  • Vmíchejte do zakysané smetany a dejte odpočinout do chladu.
Concept,Of,Healthy,Food,With,Nettle,Soup,On,Gray,Textured
  • Steaky vyndejte z chladu a nechte je asi 30 minut odstát na pokojovou teplotu.
  • Pak je prudce osmažte po obou stranách, cca 3 minuty na každé straně.
  • Vložte je do vyhřáté nádoby a přidejte kousek másla, přikryjte a nechte dojít.

 

Podávejte s mátovým dipem se zeleninovým salátem, opečenou bagetkou nebo s brambory, dle chuti.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce

Zobrazit Recept

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce
60 min

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd

Zobrazit Recept

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd
do 2 hodin

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění

Zobrazit Článek

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění
7 min

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min