Hovězí guláš s kořenovou zeleninou
Dnes si společně připravíme recept na kari z červené čočky s dýní v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).
Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.
Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Jedná se o veganské jídlo vhodné pro všechny metabolické typy, kterým nikdy nemůžete nic pokazit…
Pro rychlé spalovače (bílkovinné typy) doporučuji pro zvýšení pocitu sytosti přidat např. plátek na pánvi opečené ryby (kapr, pstruh, candát, aljašská treska, divoký losos). Koho luštěniny málo sytí, tomu doporučuji právě kombinaci s rybou. Tato kombinace je lehce stravitelná a výborně zasytí.
Co rozhodně nedoporučuji, jsou luštěniny v kombinaci s drůbežím nebo hovězím masem. Již samotné maso velmi dobře sytí a kombinace s luštěninami je naprosto zbytečná, jen zpomaluje a ztěžuje trávení masa.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
ZEMĚ
KOV
VODA
DŘEVO
Příprava čočky:
Červenou čočku dobře propereme pod tekoucí vodou.
Zalijeme vodou 2 cm nad okraj, vmícháme bio bujón a vaříme přibližně 5–7 minut.
Čočka nesmí být rozvařená, spíše tvrdší.
Příprava zeleniny:
Zeleninu dobře umyjeme.
Dýni neloupeme, jen vybereme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostky, přibližně 1,5 cm velké.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na proužky.
Do lehce rozehřáté pánve přilijeme trochu olivového oleje.
Přihodíme nakrájenou zeleninu a restujeme.
Zamícháme nastrouhaný zázvor a pokračujeme v restování.
Zlehka osolíme, přidáme 2 lžíce vody, zakryjeme pokličkou a chvíli podusíme.
Jakmile je zelenina měkká, přikápneme šťávu z citronu.
Přisypeme kurkumu a přilijeme kokosové mléko.
Dochutíme indickým kari (masalou).
Zamícháme uvařenou červenou čočku.
Podle chuti dosolíme a opepříme.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová