Kari z červené čočky s dýní

Co potřebujete

  • Špetka kurkumy
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 malá dýně Hokkaido
  • 200 ml domácího kokosového oleje
  • extra panenský olivový olej
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky indického kari nebo masaly
  • barevný pepř z mlýnku
  • 250 g bio červené čočky
  • Nerafinovaná sůl
  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • Šťáva z 1/2 citronu

Kari z červené čočky s dýní




Co potřebujete

  • Špetka kurkumy
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 malá dýně Hokkaido
  • 200 ml domácího kokosového oleje
  • extra panenský olivový olej
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky indického kari nebo masaly
  • barevný pepř z mlýnku
  • 250 g bio červené čočky
  • Nerafinovaná sůl
  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • Šťáva z 1/2 citronu

Dnes si společně připravíme recept na kari z červené čočky s dýní v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).

Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.

Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Jedná se o veganské jídlo vhodné pro všechny metabolické typy, kterým nikdy nemůžete nic pokazit…

Pro rychlé spalovače (bílkovinné typy) doporučuji pro zvýšení pocitu sytosti přidat např. plátek na pánvi opečené ryby (kapr, pstruh, candát, aljašská treska, divoký losos). Koho luštěniny málo sytí, tomu doporučuji právě kombinaci s rybou. Tato kombinace je lehce stravitelná a výborně zasytí.

Co rozhodně nedoporučuji, jsou luštěniny v kombinaci s drůbežím nebo hovězím masem. Již samotné maso velmi dobře sytí a kombinace s luštěninami je naprosto zbytečná, jen zpomaluje a ztěžuje trávení masa.

Tak pojďme vařit!

Na 2–4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • Špetka kurkumy

ZEMĚ

  • 2 středně velké mrkve
  • 1 malá dýně Hokkaido
  • 200 ml domácího kokosového oleje
  • extra panenský olivový olej

KOV

  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky indického kari nebo masaly
  • barevný pepř z mlýnku

VODA

  • 250 g bio červené čočky
  • Nerafinovaná sůl
  • 1 kostka bio zeleninového bujónu

DŘEVO

  • Šťáva z 1/2 citronu
Kari-z-cervene-cocky-s-dyni

Postup:

Příprava čočky:

Červenou čočku dobře propereme pod tekoucí vodou.

Zalijeme vodou 2 cm nad okraj, vmícháme bio bujón a vaříme přibližně 5–7 minut.

Čočka nesmí být rozvařená, spíše tvrdší.

Příprava zeleniny:

Zeleninu dobře umyjeme.

Dýni neloupeme, jen vybereme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostky, přibližně 1,5 cm velké.

Mrkev oloupeme a nakrájíme na proužky.

Do lehce rozehřáté pánve přilijeme trochu olivového oleje.

Přihodíme nakrájenou zeleninu a restujeme.

Zamícháme nastrouhaný zázvor a pokračujeme v restování.

Zlehka osolíme, přidáme 2 lžíce vody, zakryjeme pokličkou a chvíli podusíme.

Jakmile je zelenina měkká, přikápneme šťávu z citronu.

Přisypeme kurkumu a přilijeme kokosové mléko.

Dochutíme indickým kari (masalou).

Zamícháme uvařenou červenou čočku.

Podle chuti dosolíme a opepříme.

 

Dobrou chuť!

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová

Koupit diář Cesta želvy 2025
Naplánujte si svůj rok 2025 s diářem Cesty želvy. K zakoupení zde


Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou

Zobrazit Recept

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou
více než 2 hodiny

Krémová lišková polévka

Zobrazit Recept

Krémová lišková polévka
30 min

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou

Zobrazit Recept

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min