Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami

Co potřebujete

  • 1/2 hrnku jáhel
  • 200 g tempehu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku (najemno)
  • 100 g zelených fazolek
  • 1 malá cuketa
  • 1 hrst čerstvých mungo výhonků (volitelně)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 3 lžíce bílého jogurtu (rostlinného nebo klasického)
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka soli
  • pár kapek limetky

Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami




Co potřebujete

  • 1/2 hrnku jáhel
  • 200 g tempehu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku (najemno)
  • 100 g zelených fazolek
  • 1 malá cuketa
  • 1 hrst čerstvých mungo výhonků (volitelně)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 3 lžíce bílého jogurtu (rostlinného nebo klasického)
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka soli
  • pár kapek limetky

Tento pokrm je jako stvořený pro horké letní dny. Jáhly ochlazují, posilují trávení a Slezinu, tempeh dodává kvalitní bílkoviny a zelenina zvlhčuje a osvěžuje. Ideální jídlo pro udržení rovnováhy během červencového horka.

Ingredience (na 2 porce)

  • 1/2 hrnku jáhel
  • 200 g tempehu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku (najemno)
  • 100 g zelených fazolek
  • 1 malá cuketa
  • 1 hrst čerstvých mungo výhonků (volitelně)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • šťáva z 1/2 limetky

Jogurtový zázvorový dresink:

  • 3 lžíce bílého jogurtu (rostlinného nebo klasického)
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka soli
  • pár kapek limetky
Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami

Postup

  1. Příprava jáhel: Jáhly spařte vroucí vodou a poté vařte v poměru 1:2 (jáhly:voda) cca 10–15 minut, dokud nezměknou. Nechte odstát.
  2. Marinování tempehu: Tempeh nakrájejte na plátky a marinujte v tamari, sezamovém oleji, česneku a oreganu asi 15 minut.
  3. Restování tempehu: Na pánvi opečte tempeh z obou stran dozlatova (cca 3–4 minuty na každé straně).
  4. Zelenina: Fazolky krátce povařte v osolené vodě (3–4 minuty), poté ihned zchlaďte ve studené vodě, aby zůstaly křupavé. Cuketu opečte na sucho nebo na troše oleje na pánvi.
  5. Dresink: V malé misce smíchejte jogurt, zázvor, limetkovou šťávu, olej a sůl.
  6. Servírování: Na talíř dejte jáhly, zeleninu a tempeh. Přidejte mungo výhonky, přelijte jogurtovým dresinkem a posypte sezamem.

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem

Zobrazit Recept

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem
2 min
30 min

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem

Zobrazit Recept

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem
1 min
30 min

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem

Zobrazit Recept

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem
1 min
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

5 minut pro zdraví: Rychlá ranní rutina pro lepší den

Zobrazit Článek

5 minut pro zdraví: Rychlá ranní rutina pro lepší den
5 min

Když únava zasahuje do života: Jak bojovat s vyčerpáním podle TCM

Zobrazit Článek

Když únava zasahuje do života: Jak bojovat s vyčerpáním podle TCM
3 min