Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami

Co potřebujete

  • 1/2 hrnku jáhel
  • 200 g tempehu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku (najemno)
  • 100 g zelených fazolek
  • 1 malá cuketa
  • 1 hrst čerstvých mungo výhonků (volitelně)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 3 lžíce bílého jogurtu (rostlinného nebo klasického)
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka soli
  • pár kapek limetky

Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami




Co potřebujete

  • 1/2 hrnku jáhel
  • 200 g tempehu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku (najemno)
  • 100 g zelených fazolek
  • 1 malá cuketa
  • 1 hrst čerstvých mungo výhonků (volitelně)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 3 lžíce bílého jogurtu (rostlinného nebo klasického)
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka soli
  • pár kapek limetky

Tento pokrm je jako stvořený pro horké letní dny. Jáhly ochlazují, posilují trávení a Slezinu, tempeh dodává kvalitní bílkoviny a zelenina zvlhčuje a osvěžuje. Ideální jídlo pro udržení rovnováhy během červencového horka.

Ingredience (na 2 porce)

  • 1/2 hrnku jáhel
  • 200 g tempehu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 stroužek česneku (najemno)
  • 100 g zelených fazolek
  • 1 malá cuketa
  • 1 hrst čerstvých mungo výhonků (volitelně)
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • šťáva z 1/2 limetky

Jogurtový zázvorový dresink:

  • 3 lžíce bílého jogurtu (rostlinného nebo klasického)
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka soli
  • pár kapek limetky
Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami

Postup

  1. Příprava jáhel: Jáhly spařte vroucí vodou a poté vařte v poměru 1:2 (jáhly:voda) cca 10–15 minut, dokud nezměknou. Nechte odstát.
  2. Marinování tempehu: Tempeh nakrájejte na plátky a marinujte v tamari, sezamovém oleji, česneku a oreganu asi 15 minut.
  3. Restování tempehu: Na pánvi opečte tempeh z obou stran dozlatova (cca 3–4 minuty na každé straně).
  4. Zelenina: Fazolky krátce povařte v osolené vodě (3–4 minuty), poté ihned zchlaďte ve studené vodě, aby zůstaly křupavé. Cuketu opečte na sucho nebo na troše oleje na pánvi.
  5. Dresink: V malé misce smíchejte jogurt, zázvor, limetkovou šťávu, olej a sůl.
  6. Servírování: Na talíř dejte jáhly, zeleninu a tempeh. Přidejte mungo výhonky, přelijte jogurtovým dresinkem a posypte sezamem.

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

2 KOMENTÁŘŮ
  • Iveta Autratová Avatar
    Iveta Autratová

    Dobrý den, myslela jsem si, že jáhly mají zahřívající efekt,.. tady píšete, že ochlazují,... je to pravda?

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
    • Redakce Avatar
      Redakce

      Dobrý den, jáhly z pohledu TCM opravdu ochlazují. Ač se zdá a spousta lidí by to neřekla, protože je často vnímáme jako hřejivou kaši.

      Tento příspěvek byl smazán autorem.

      Zobrazit více Zobrazit méně
      • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Pečený lilek s rajčatovo-cizrnovou směsí a bylinkovým kuskusem

Zobrazit Recept

Pečený lilek s rajčatovo-cizrnovou směsí a bylinkovým kuskusem
2 min
60 min

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem

Zobrazit Recept

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem
2 min
30 min

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem

Zobrazit Recept

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem
1 min
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Léčba psychoemocionálních poruch akupunkturou - 3. díl

Zobrazit Článek

Léčba psychoemocionálních poruch akupunkturou - 3. díl
6 min

Švestkový koláč s drobenkou a skořicí

Zobrazit Recept

Švestkový koláč s drobenkou a skořicí
3 min
60 min