Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem

Co potřebujete

  • 2 menší cukety
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst čerstvých bylinek (petržel, máta nebo kopr)
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Olivový olej na smažení
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst nasekané máty nebo kopru
  • Sůl a pepř podle chuti

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem




Co potřebujete

  • 2 menší cukety
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst čerstvých bylinek (petržel, máta nebo kopr)
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Olivový olej na smažení
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst nasekané máty nebo kopru
  • Sůl a pepř podle chuti

Červen je obdobím, kdy se příroda naplno probouzí a čerstvá zelenina je v plné síle. Podle tradiční čínské medicíny je ideální čas na lehká, ale výživná jídla, která podporují trávení a ochlazují tělo.

Ideálními potravinami jsou

  • Lehce stravitelná zelenina – cuketa, bylinky, zelený hrášek.
  • Fermentované potraviny – jogurt nebo kefír podporují střevní mikrobiom.
  • Potraviny s chladivými účinky – okurka, máta, petržel.

Co budeme potřebovat (na 2 porce):

Na placičky:

  • 2 menší cukety
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst čerstvých bylinek (petržel, máta nebo kopr)
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Olivový olej na smažení

 

Na jogurtový dip:

  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst nasekané máty nebo kopru
  • Sůl a pepř podle chuti
placicky

Jak na to

1. Příprava cukety:

  • Cukety nastrouháme nahrubo a lehce osolíme.
  • Necháme je pár minut odležet a poté z nich dobře vymačkáme přebytečnou vodu.

 

2. Příprava těsta:

  • V míse smícháme nastrouhanou cuketu, vejce, mouku, česnek, bylinky, kypřící prášek, sůl a pepř.
  • Dobře promícháme, aby vzniklo kompaktní těsto.

 

3. Smažení placiček:

  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
  • Těsto lžící vkládáme na pánev a lehce placičky rozplácneme.
  • Smažíme z obou stran do zlatova (cca 2-3 minuty z každé strany).

 

4. Příprava dipu:

  • Mezitím smícháme všechny ingredience na jogurtový dip a dochutíme podle chuti.

 

5. Servírování:

  • Placičky podáváme horké s vychlazeným jogurtovým dipem a případně posypané čerstvými bylinkami.

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem

Zobrazit Recept

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem
1 min
30 min

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem

Zobrazit Recept

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem
1 min
60 min

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji

Zobrazit Recept

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji
1 min
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak podpořit trávení a tím i celkové zdraví? Praktické tipy a triky

Zobrazit Článek

Jak podpořit trávení a tím i celkové zdraví? Praktické tipy a triky
4 min

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?

Zobrazit Článek

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?
7 min