Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem

Co potřebujete

  • 2 menší cukety
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst čerstvých bylinek (petržel, máta nebo kopr)
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Olivový olej na smažení
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst nasekané máty nebo kopru
  • Sůl a pepř podle chuti

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem




Co potřebujete

  • 2 menší cukety
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst čerstvých bylinek (petržel, máta nebo kopr)
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Olivový olej na smažení
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst nasekané máty nebo kopru
  • Sůl a pepř podle chuti

Červen je obdobím, kdy se příroda naplno probouzí a čerstvá zelenina je v plné síle. Podle tradiční čínské medicíny je ideální čas na lehká, ale výživná jídla, která podporují trávení a ochlazují tělo.

Ideálními potravinami jsou

  • Lehce stravitelná zelenina – cuketa, bylinky, zelený hrášek.
  • Fermentované potraviny – jogurt nebo kefír podporují střevní mikrobiom.
  • Potraviny s chladivými účinky – okurka, máta, petržel.

Co budeme potřebovat (na 2 porce):

Na placičky:

  • 2 menší cukety
  • 1 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst čerstvých bylinek (petržel, máta nebo kopr)
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Olivový olej na smažení

 

Na jogurtový dip:

  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
  • Hrst nasekané máty nebo kopru
  • Sůl a pepř podle chuti
placicky

Jak na to

1. Příprava cukety:

  • Cukety nastrouháme nahrubo a lehce osolíme.
  • Necháme je pár minut odležet a poté z nich dobře vymačkáme přebytečnou vodu.

 

2. Příprava těsta:

  • V míse smícháme nastrouhanou cuketu, vejce, mouku, česnek, bylinky, kypřící prášek, sůl a pepř.
  • Dobře promícháme, aby vzniklo kompaktní těsto.

 

3. Smažení placiček:

  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
  • Těsto lžící vkládáme na pánev a lehce placičky rozplácneme.
  • Smažíme z obou stran do zlatova (cca 2-3 minuty z každé strany).

 

4. Příprava dipu:

  • Mezitím smícháme všechny ingredience na jogurtový dip a dochutíme podle chuti.

 

5. Servírování:

  • Placičky podáváme horké s vychlazeným jogurtovým dipem a případně posypané čerstvými bylinkami.

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem

Zobrazit Recept

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem
1 min
30 min

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem

Zobrazit Recept

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem
1 min
60 min

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji

Zobrazit Recept

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji
1 min
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Nejsou betaglukany jako betaglukany! Proč užívat ty houbové?

Zobrazit Článek

Nejsou betaglukany jako betaglukany! Proč užívat ty houbové?
4 min

Malý atlas akupunktury_48. díl – Shu body na zádech (Bei Shu)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury_48. díl – Shu body na zádech (Bei Shu)
2 min