Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Co potřebujete

  • 2 lžíce bio pohankových krup
  • 3 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce bio semínek (slunečnicových a dýňových)
  • hrstka mandlí
  • špetka skořice
  • hrst čerstvých meruněk
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • špetka kardamomu
  • 2 lžíce bio ovesných vloček
  • voda podle potřeby
  • 100 ml ml probiotik (Tibi kefír pro vegany, mléčný kefír pro ostatní)
  • hrst čerstvého rybízu

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem




Co potřebujete

  • 2 lžíce bio pohankových krup
  • 3 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce bio semínek (slunečnicových a dýňových)
  • hrstka mandlí
  • špetka skořice
  • hrst čerstvých meruněk
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • špetka kardamomu
  • 2 lžíce bio ovesných vloček
  • voda podle potřeby
  • 100 ml ml probiotik (Tibi kefír pro vegany, mléčný kefír pro ostatní)
  • hrst čerstvého rybízu

Dnes si společně připravíme recept na Letní nevařenou fermentovanou kaši s meruňkami a rybízem podle TCM v elementu OHEŇ - LÉTO (17. květen – 27. červenec).

Léto je dynamické roční období, které je plné radosti, sluneční energie, aktivity a světla. Tato kombinace přináší pocit štěstí, který je klíčový pro zdravé srdce. Element OHEŇ je symbolem energické povahy mládí a reprezentuje duševní růst, inspiraci, zvědavost, zájem a učení. Tento element je spojen se Srdcem a Tenkým střevem, červenou barvou, bioklimatickým faktorem horka a hořkou chutí.

Vaření v souladu s ročním obdobím znamená vybírat správné potraviny a jejich termické účinky tak, aby vyrovnávaly energetické nerovnováhy mezi tělem a okolím.

Letní strava by měla splňovat dvě hlavní podmínky:

  1. Ochlazování (zvláště v horkých dnech)
  2. Napomáhání tvorbě tělních tekutin, tedy nesmí mít vysoušecí charakter

Recepty podle principu pěti elementů nejenže harmonizují chutě a termické účinky podle ročního období, ale také podporují metabolické zdraví, což znamená, že přispívají ke správné hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tato letní kaše je nejen velmi chutná, ale také extrémně rychlá a můžete si ji vzít i do práce, na cesty, prostě kamkoliv. Je vydatná a sytá, obsahuje všechny důležité živiny pro ranní nastartování správného spalování. Díky dostatku semínek a ořechů dobře stabilizuje hladinu krevního cukru, přestože do ní přidáme sladké vyzrálé letní ovoce.

Doporučuji vždy kombinovat hodně sladké ovoce s kyselejším (např. nektarinky nebo meruňky s rybízem).

Tak pojďme vařit!

Co budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 2 lžíce bio pohankových krup

ZEMĚ

  • 3 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce bio semínek (slunečnicových a dýňových)
  • hrstka mandlí
  • špetka skořice
  • hrst čerstvých meruněk
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka

KOV

  • špetka kardamomu
  • 2 lžíce bio ovesných vloček

VODA

  • voda podle potřeby

DŘEVO

  • 100 ml ml probiotik (Tibi kefír pro vegany, mléčný kefír pro ostatní)
  • hrst čerstvého rybízu
letni-nefermentovana-kase

Postup:

Máčení ovesných vloček a pohanky:

Ovesné vločky s pohankou a chia semínky nasypeme do skleněné nebo keramické mísy.

Přelijeme domácím kokosovým mlékem, přidáme probiotika a zamícháme.

Podle potřeby můžeme přidat trochu vody.

Necháme 24 hodin nabobtnat.

Večer si připravíme:

Do skleněné nebo keramické malé misky namočíme semínka se špetkou soli.

V druhé misce namočíme mandle se špetkou soli.

Ráno připravujeme nevařenou kaši:

Ráno semínka a ořechy propláchneme.

Ovoce opereme a meruňky nakrájíme na kousky.

Do mísy s nafermentovanými vločkami a pohankou přisypeme skořici a kardamom.

Vmícháme propraná semínka a rybíz s meruňkami.

Servírujeme do misek a posypeme nasekanými mandlemi.

Pokapeme medem nebo javorovým sirupem.

Můj tip:

Základem této kaše je čerstvé, na slunci vyzrálé letní ovoce, proto kombinujte vše, co vám právě uzraje na zahrádce nebo koupíte na trhu. Nezapomeňte si celé léto naplno užívat bobuloviny, jako je rybíz, angrešt, ostružiny, maliny, borůvky a také sladké meruňky plné betakarotenu a železa. Načerpáte tak přes léto neuvěřitelné množství flavonoidů, které nejen prospívají srdíčku, ale jsou i prevencí proti nádorovým chorobám.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová



Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
Přejít do komunity

Na podobné téma

Paprikový hummus se zeleninou

Zobrazit Recept

Paprikový hummus se zeleninou
30 min

Čokoládová Quinoa s višněmi

Zobrazit Recept

Čokoládová Quinoa s višněmi
60 min

Frittata s rajčaty, špenátem a sýrem

Zobrazit Recept

Frittata s rajčaty, špenátem a sýrem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?

Zobrazit Článek

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?
6 min