Borůvky



Obsah

Plody brusnice borůvky a brusnice chocholičnaté u nás hojně rostou v lesích a na paloucích.

Nízký keřík pochází z přední Asie. Dnes je rozšířen nejenom v Evropě, ale i v severní Asii a Americe.

Borůvky byly v našich zemích sbírány a velmi hojně používány nejenom čerstvé, ale i sušené a zavařované. Nejenom jako ovoce, ale hlavně jako povidla byly doplňkem sladké kuchyně a polévaly se s nimi knedlíky, mazaly se na lívance a vdolky, plnili se jimi buchty i knedlíky. Asi nejznámější byl tzv. žahour – sladká kaše z borůvek, která se zahušťovala smetanou.

Borůvky jsou bohaté na třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A, vitamin C, vitamíny skupiny B a ovocné cukry. Z minerálů pak obsahují hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom.

Čaj z borůvkového listí zastavuje průjem a zklidňuje žaludek. Zevně zklidňuje ekzémy a lupénku.

Borůvka má osvěžující povahu a kyselou chuť, podporuje krvetvorbu a uchovává tekutiny a svlažuje sliznice. Napomáhá odvodňování, chrání buňky proti volným radikálům. Snižuje hladinu cholesterolu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Chronický únavový syndrom

Zobrazit Článek

Chronický únavový syndrom
15 min

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?

Zobrazit Článek

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?
7 min