Granátové jablko
Plody brusnice borůvky a brusnice chocholičnaté u nás hojně rostou v lesích a na paloucích.
Nízký keřík pochází z přední Asie. Dnes je rozšířen nejenom v Evropě, ale i v severní Asii a Americe.
Borůvky byly v našich zemích sbírány a velmi hojně používány nejenom čerstvé, ale i sušené a zavařované. Nejenom jako ovoce, ale hlavně jako povidla byly doplňkem sladké kuchyně a polévaly se s nimi knedlíky, mazaly se na lívance a vdolky, plnili se jimi buchty i knedlíky. Asi nejznámější byl tzv. žahour – sladká kaše z borůvek, která se zahušťovala smetanou.
Borůvky jsou bohaté na třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A, vitamin C, vitamíny skupiny B a ovocné cukry. Z minerálů pak obsahují hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom.
Čaj z borůvkového listí zastavuje průjem a zklidňuje žaludek. Zevně zklidňuje ekzémy a lupénku.
Borůvka má osvěžující povahu a kyselou chuť, podporuje krvetvorbu a uchovává tekutiny a svlažuje sliznice. Napomáhá odvodňování, chrání buňky proti volným radikálům. Snižuje hladinu cholesterolu.