Kurkuma



Obsah

Do Evropy se dostala díky Arabům z Indie již ve starověku, též se jí říkalo indický šafrán. Ve středověku se používala jako barvivo, na výrobu voňavek, ale napouštělo se s ní dřevo a kovy. Kurkuma dlouhá pochází z Indie a Vietnamu.

V lidovém léčitelství se využívala jako lék na při chorobách ledvin, žaludku a žlučníku, V současné době se používá při problémech s artrózou a jako prevence stařecké demence a Alzheimerovy choroby.

Jako samostatné koření se používá jenom zřídka. Ale je důležitou součástí nejznámější směsi koření – kari. V potravinářském průmyslu se přidává do hořčice, worchersterové omáčky. Koření se s ní míchaná vejce, omáčky, marinády na pečená a marinovaná kuřata, majonézy, rybí saláty a polévky. Éterický olej z kurkumy se využívá ve voňavkářství.

Je teplé povahy a hořké chuti, vede dolů a povzbuzuje trávení a transformaci.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění

Zobrazit Článek

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění
7 min

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min