Olivy



Obsah

Olivovník pochází ze Středomoří a byl znám již 12 000 let před naším letopočtem. První šlechtěné rostliny se pravděpodobně objevily na Krétě a v Sýrii. Féničané pak je rozšířili po celém pobřeží Středozemního moře. Olivový olej byl podbně jako sůl cenným platidlem. Olivovník byl symbolem míru a vítězové olympijských her bývávali ověnčeni věncem uvitým z olivovníku. V 5. století př. n. l. se olivovník rozšířil v Řecku na Sicílii a v Itálii a Pyrenejský poloostrov.

Jsou chutné samotné, ale přidávají se v italské i španělské kuchyni i jako dochucovadlo, které vytváří božskou sladkokyselou chuť.

Olivy mají sladkou a kyselou chuť a neutrální povahu. Vyživují krev, svlažují plíce, čistí horko a detoxikují.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Zobrazit Recept

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem
30 min

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami

Zobrazit Článek

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami
8 min