Pastinák



Obsah

Pochází ze Středomoří, kde společně s mrkví tvořil odpradávna součást jídelníčku. Znám byl na Kavkazu, Blízkém Východu a ve Střední Asii, postupně však zdomácněl i v Evropě. V historických zdrojích nenacházíme zmínky o pastináku, ale vzhledem k tomu, že tenkrát měl stejnou barvu jako mrkev a byl jí podobný i tvarem, je velmi těžké archeologicky to dohledat.

Pastinák má mléčně jemnou chuť. Jí se vařený, zapečený, osmažený či dušený, přidává se do polévek, omáček a je ideální přílohou k masu. Hodí se také do šťouchaných brambor, ke kuřeti a na přípravu pyré. Je velmi podobný kořenové petrželi, ale jeho chuť je mnohem jemnější. Obsahuje velké množství draslíku a je cenným zdrojem vlákniny.

Je sladké chuti a teplé povahy. Podporuje činnost sleziny a jater, podporuje trávení.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min