Rýžová kaše congee – ideální snídaně


Také si rádi pochutnáváte na čínských specialitách? Díky kombinaci pikantních ingrediencí a rozmanitým kuchařským postupům si čínskou kuchyni oblíbili lidé téměř ve všech koutech světa. Existuje však verze čínské kuchyně, kterou mnozí z nás teprve objevují. Jedná se o čínská léčivá jídla. V Číně se používají potraviny jako lék již od počátku její historie. Na přední místa v žebříčku oblíbenosti se tradičně řadí čínská rýžová kaše congee. Pomáhá v období nemoci, po porodech či chirurgických zákrocích.

Její popularita se neomezila pouze na Čínu – rýžová kaše congee je oblíbená v celé Asii a má mnoho variant. Známá je také pod názvem jook. Je vařená na mírném ohni s velkým množstvím vody, případně vývaru. Je skvělá pro starší lidi, kojence, dlouhodobě nemocné a pacienty s gastrointestinálními problémy. Čínští lékaři a odborníci na výživu často doporučují jíst congee jako snídaňový pokrm, protože připravuje náš žaludek na správné fungování během celého dne.

Proč je rýžová kaše congee tak blahodárná?

Rýžová kaše congee je lehce stravitelná a uklidňuje trávicí trakt. Obsahuje vysoké množství sacharidů, které dodávají energii a pomáhají tělu s rychlejším zotavením. Díky rýži získává tělo také důležité minerály a vitaminy, jako jsou železo, B-vitaminy a hořčík, které jsou v období nemoci nezbytné pro podporu imunitního systému. Congee lze připravit s různými přísadami, jako jsou bylinky, zelenina, maso nebo luštěniny.

Tip: Pokud se snažíte o kontrolu nebo snížení hmotnosti, congee má méně kalorií než jakýkoli běžný rýžový pokrm.

Congee v čínské medicíně

Tradiční čínská medicína považuje rýžovou kaši congee za významný prostředek, který může být přizpůsoben různým potřebám každého pacienta.

  • Rýže představuje neutrální základ. Je považována za neutrální potravinu s vyváženými energetickými vlastnostmi. Nezatěžuje žádný specifický orgán, poskytuje podporu v období nemoci.
  • Kromě rýže mohou být do congee přidány různé byliny, koření, maso, ryby, zelenina a další ingredience. Doplňují se pro podporu konkrétních orgánů nebo systémů a mohou být použity pro specifické terapeutické účely. Například ženšen může být přidán pro posílení imunitního systému a zázvor pro podporu trávení.
  • Velkým přínosem congee je hydratace celého těla, která je zásadním předpokladem pro uzdravení mnoha nemocí.
  • Jakákoli congee posílí Qi Sleziny a je vhodná pro lidi se slabým trávením. Velmi zajímavé je, že je účinná jak při zácpě, tak při průjmu.
  • Na základě diagnózy a zhodnocení stavu pacienta může čínský lékař předepsat specifickou recepturu congee, která bude nejlépe odpovídat individuálním potřebám pacienta. Čínská medicína může např. určit, zda je tělo v přebytečné nebo nedostatečné energetické situaci. Na základě tohoto hodnocení může být přizpůsobena receptura congee tak, aby pomohla obnovit energetickou rovnováhu.

 

Salted,Duck,Egg,On,Rice,Congee

Jak congee připravit?

Níže uvedený recept je dobrým výchozím bodem pro jakékoli kuchařské improvizace, které chcete provést. I když příprava congee zabere více času než běžná snídaně, vydrží dobře v lednici několik dní, nebo ji můžete zmrazit a sníst později. K přípravě congee lze použít jak dlouhozrnnou, tak krátkozrnnou rýži. Krátkozrnná rýže je lepivější a může vytvořit hustší strukturu.

Základní recept na congee:

Poměr rýže a tekutiny závisí na požadované konzistenci.

  • 1 : 7 pro extra hustou kaši
  • 1 : 8 pro hustotu kaši
  • 1 : 9 pro středně řídkou kaši
  • 1 : 10 pro řídkou kaši

Rýži propláchněte, aby se z ní smyly nečistoty. V hrnci přiveďte požadované množství tekutiny k varu, přidejte rýži, snižte teplotu a vařte na mírném ohni minimálně 1,5 hod. Občas ji zamíchejte, aby se rýže nepřichytila ke dnu hrnce. Čím déle se congee vaří, tím je hustší, můžete vařit až 8 hodin. Pokud je pro vaše potřeby congee příliš hustá, přidejte více tekutiny, aby se zředila.

Tip: Abyste dobu varu congee zkrátili, syrovou rýži zamrazte! Zmrazení rýžových zrn vaření o hodně urychlí a congee bude mnohem jemnější. Pokud máte v plánu congee připravovat, vložte rýži do vzduchotěsného sáčku a dejte ho přes noc do mrazáku.

Pokud si chcete congee chuťově vylepšit, můžete vodu nahradit kuřecím vývarem. V takovém případě congee po uvaření osolte, pokapejte trochou sezamového oleje a podávejte s nasekanou zelenou cibulkou. Můžete také přidat trochu masa, třeba zbytky kuřecího nebo vepřové pečeně. Každopádně, ať už congee připravíte podle jakéhokoliv receptu, v žaludku vám zapálí pomyslnou svíčku a naplní ho jemným teplem, které je příjemné a pohladí.

 

Autor: Moudrá želva

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku


Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky

Zobrazit Článek

Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky
4 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Quinoový salát s dýní a mandlemi

Zobrazit Recept

Quinoový salát s dýní a mandlemi
60 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.