Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky
Také si rádi pochutnáváte na čínských specialitách? Díky kombinaci pikantních ingrediencí a rozmanitým kuchařským postupům si čínskou kuchyni oblíbili lidé téměř ve všech koutech světa. Existuje však verze čínské kuchyně, kterou mnozí z nás teprve objevují. Jedná se o čínská léčivá jídla. V Číně se používají potraviny jako lék již od počátku její historie. Na přední místa v žebříčku oblíbenosti se tradičně řadí čínská rýžová kaše congee. Pomáhá v období nemoci, po porodech či chirurgických zákrocích.
Její popularita se neomezila pouze na Čínu – rýžová kaše congee je oblíbená v celé Asii a má mnoho variant. Známá je také pod názvem jook. Je vařená na mírném ohni s velkým množstvím vody, případně vývaru. Je skvělá pro starší lidi, kojence, dlouhodobě nemocné a pacienty s gastrointestinálními problémy. Čínští lékaři a odborníci na výživu často doporučují jíst congee jako snídaňový pokrm, protože připravuje náš žaludek na správné fungování během celého dne.
Rýžová kaše congee je lehce stravitelná a uklidňuje trávicí trakt. Obsahuje vysoké množství sacharidů, které dodávají energii a pomáhají tělu s rychlejším zotavením. Díky rýži získává tělo také důležité minerály a vitaminy, jako jsou železo, B-vitaminy a hořčík, které jsou v období nemoci nezbytné pro podporu imunitního systému. Congee lze připravit s různými přísadami, jako jsou bylinky, zelenina, maso nebo luštěniny.
Tip: Pokud se snažíte o kontrolu nebo snížení hmotnosti, congee má méně kalorií než jakýkoli běžný rýžový pokrm.
Tradiční čínská medicína považuje rýžovou kaši congee za významný prostředek, který může být přizpůsoben různým potřebám každého pacienta.
Níže uvedený recept je dobrým výchozím bodem pro jakékoli kuchařské improvizace, které chcete provést. I když příprava congee zabere více času než běžná snídaně, vydrží dobře v lednici několik dní, nebo ji můžete zmrazit a sníst později. K přípravě congee lze použít jak dlouhozrnnou, tak krátkozrnnou rýži. Krátkozrnná rýže je lepivější a může vytvořit hustší strukturu.
Základní recept na congee:
Poměr rýže a tekutiny závisí na požadované konzistenci.
Rýži propláchněte, aby se z ní smyly nečistoty. V hrnci přiveďte požadované množství tekutiny k varu, přidejte rýži, snižte teplotu a vařte na mírném ohni minimálně 1,5 hod. Občas ji zamíchejte, aby se rýže nepřichytila ke dnu hrnce. Čím déle se congee vaří, tím je hustší, můžete vařit až 8 hodin. Pokud je pro vaše potřeby congee příliš hustá, přidejte více tekutiny, aby se zředila.
Tip: Abyste dobu varu congee zkrátili, syrovou rýži zamrazte! Zmrazení rýžových zrn vaření o hodně urychlí a congee bude mnohem jemnější. Pokud máte v plánu congee připravovat, vložte rýži do vzduchotěsného sáčku a dejte ho přes noc do mrazáku.
Pokud si chcete congee chuťově vylepšit, můžete vodu nahradit kuřecím vývarem. V takovém případě congee po uvaření osolte, pokapejte trochou sezamového oleje a podávejte s nasekanou zelenou cibulkou. Můžete také přidat trochu masa, třeba zbytky kuřecího nebo vepřové pečeně. Každopádně, ať už congee připravíte podle jakéhokoliv receptu, v žaludku vám zapálí pomyslnou svíčku a naplní ho jemným teplem, které je příjemné a pohladí.
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.