S cholesterolem je to jako s ohněm


Co tím chci naznačit? Inu, cholesterol je perfektní „sluha“, ale špatný „pán“. V dnešní době se cholesterol stává tak trochu přízrakem z pekel, o kterém toho nicméně nikdo moc neví. Respektive, snad každý druhý člověk, docházející na preventivní prohlídky, si po návštěvě svého lékaře postěžuje, že má vysoký cholesterol. A čas od času se z různých stran ozývají povzdechy typu „nemůžu vajíčka, protože mám cholesterol“. V lepším případě dotyčná osoba označí cholesterol jako zvýšený, protože nemít cholesterol by byl trochu problém. Ale málokdo tuší, co ten démon cholesterol vlastně je. Pojďme se na něj podívat z lehce odlišné perspektivy, než je ta objevující se v zastrašujících reklamách.

Hodný, zlý a …?

Protože nám v tomto článku jde spíše o obecné rady, na téma tzv. hodného HDL a zlého LDL cholesterolu si řekneme jen to, že HDL cholesterol odnáší přebytečný cholesterol do jater, kde je metabolizován, zatímco LDL cholesterol ho nese především z krve do okolních tkání a částečně pak zpět do jater. A právě nadbytek LDL cholesterolu může vést ke kornatění tepen s možným následkem infarktu či cévní mozkové příhody. Nicméně to už je známka disharmonie.

Cholesterol jako nepostradatelná součást organismu

Přes výše uvedené někdy až fatální následky vysokého cholesterolu je třeba uvést, že cholesterol prostě potřebujeme. Bez něho by nebylo možné postavit jedinou buňku v těle a nebylo by možné ani vytvářet si vitamin D, žlučové kyseliny nebo steroidní hormony (testosteron či estrogen). Kromě uvedeného najdeme cholesterol v nervovém systému, mozku, játrech a ledvinách. Jeho produkce je vázána na činnost štítné žlázy. Ke zvýšené hladině cholesterolu často přispívá chronický stres, protože k tvorbě stresových hormonů v nadledvinkách potřebuje tělo cholesterol. A čím více stresu, tím více cholesterolu si tělo potřebuje vyrobit.

Cholesterol ve stravě

Mnohého asi překvapí, že cholesterol přijímaný ve stravě představuje zhruba 20-40 % z celkového množství cholesterolu v těle, zatímco zbytek tvoří cholesterol produkovaný především játry. Čím více cholesterolu sníte, tím méně ho tělo potřebuje vyprodukovat. Nejvíce cholesterolu je obsaženo v živočišných tucích, uzeninách, vnitřnostech, vaječných žloutcích a tučných mléčných výrobcích. Kvalitních tuků, čímž nejsou myšleny zmíněné uzeniny, se vůbec není třeba obávat, větším strašákem jsou jednoduché cukry.

Vše je o správné kombinaci

Jestliže se stravujete rozumně, máte přiměřený pohyb, umíte relaxovat, tělo by si za normálních okolností mělo s vaším cholesterolem poradit. Problém nastává v případě, že si rádi „dopřejete“ průmyslové výrobky s vysokým obsahem cukru, což se vztahuje kromě tradičních sladkostí také třeba na alkohol. O bílé mouce, přepáleném tuku, ztužených tucích, umělých sladidlech ani nemluvě. Pokud tedy patříte k většině, které lékař oznámí tu radostnou novinu o zvýšeném cholesterolu, zamyslete se ještě před polykáním léků, které mohou např. poškozovat játra, spíše nad svým jídelníčkem a životním stylem. Zde je nicméně třeba podotknout, že se bavíme o zvýšené hladině cholesterolu a ne o vysokých hladinách, které již „západní“ medikaci vyžadují. Nicméně i v takových případech lze dojít změnou životního stylu ke zlepšení a případně i postupnému vysazování léků.

2_Obrázek4_Formánková

Pomocníci při stavění cholesterolu do latě

Protože se jedná o článek s podtextem čínské medicíny a každý má jistě „kamaráda“ s vysokým cholesterolem, bylo by fajn naznačit si cestu, jak si z cholesterolu opět udělat svého přítele. Jednou z možností je fermentovaná červená rýže, která je dostupná např. ve formě kapslí. Tato rýže, která se vyrábí fermentací pomocí kvasinek, přispívá k normální hladině cholesterolu a triglyceridů. Zde je nicméně třeba dbát na to, aby rýže pocházela ze zodpovědných zdrojů a neobsahovala např. toxin citrin. Při dlouhodobém užívání červené rýže ve formě kapslí je dobré doplňovat také koenzym Q10. Mezi látky přispívající k normální hladině cholesterolu patří též betaglukany často obsažené ve vitálních houbách, jako jsou např. agaricus, cordyceps, enoki, hericium, maitake, ohňovec, polyporus, reishi a shiitake, které mají jako bonus celou řadu dalších prospěšných účinků. A tímto výčtem pomocníků, s jejichž asistencí by se vám mohlo podařit mít dva hodné cholesteroly a žádný zlý a ošklivý, se s vámi rozloučím. A přeji vám, ať máte jen hodný cholesterol.

 

Autor: Moudrá želva

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění

Zobrazit Článek

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění
7 min

Nepříjemné chlamydie. Víte, jak je poznat a hlavně jak je léčit?

Zobrazit Článek

Nepříjemné chlamydie. Víte, jak je poznat a hlavně jak je léčit?
7 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.