Špagety Aglio e Olio
Dnes si připravíme špenátové palačinky plněné sýrem Ricotta, ale nejdříve si řekneme něco více o špenátu.
Pochází z Íránu, Turkestánu a Afghánistánu, byl pravděpodobně vyšlechtěn z planě rostoucího druhu. Ve Španělsku ho převzali z maurské kuchyně, kde byl znám již na přelomu 12. a 13. století.
Špenát je výživná listová zelenina, která je velmi bohatá na vitamin A. Dále pak obsahuje vitaminy řady B, C a D, draslík, vápník, železo a vlákninu. Ty podporují krvetvorbu, činnost svalstva a srdce a ochraňují sliznice v těle.
Špenát patří k zásaditým potravinám. Pro uchování vitaminů je nejlepší špenát podávat jako salát jemně posekaný a zakapaný citrónem. Pokud ho budeme vařit, tak ho nespařujeme, abychom nezničili obsah důležitých vitaminů a minerálů.
Z pohledu TCM jde špenát do dráhy Sleziny a Žaludku. Je osvěžující povahy a sladké chuti.
A nyní se již pojďme pustit do vaření.
Těsto na palačinky:
Náplň:
Náš tip:
Do palačinky můžete přidat kousky uzeného lososa, rajčata nebo slunečnicová a chia semínka.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva