Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce

Co potřebujete

  • 2 velké cukety
  • 250 g ricotty
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti čerstvé bazalky, nasekané
  • 500 ml rajčatové omáčky (passata)
  • 1 cibuli, nadrobno nasekanou
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce




Co potřebujete

  • 2 velké cukety
  • 250 g ricotty
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 hrsti čerstvé bazalky, nasekané
  • 500 ml rajčatové omáčky (passata)
  • 1 cibuli, nadrobno nasekanou
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Dnes pro vás máme recept na zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v lahodné rajčatové omáčce. Pokud hledáte lehkou a výživnou variantu oběda nebo večeře, tento pokrm je pro vás jako stvořený. Cuketa skvěle nahradí tradiční těstoviny – nejenže pokrmu dodá svěžest, ale také výrazně sníží jeho kalorickou hodnotu.

Příprava je jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to! Tento pokrm je ideální nejen pro rodinné večeře, ale také pro slavnostní příležitosti, kdy chcete své hosty ohromit něčím výjimečným. Inspirujte se a vyzkoušejte tento lahodný recept, který potěší vaše chuťové pohárky a zároveň prospěje vašemu zdraví.

Ještě než se pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o cuketě.

Cuketa

Cuketa pochází z Itálie, kde ji na přelomu 17. a 18. století vyšlechtili z americké tykve, a její pěstování se postupně rozšířilo po celé Evropě. Obsahuje 91 % vody, vysoké množství karotenu a hořčíku. Cuketa aktivuje látkovou výměnu v buňkách, podporuje činnost mozku, posiluje svaly a srdce a pomáhá vylučovat odpadní látky a kyseliny z těla. Je vhodná při ochablosti střev a zácpě a posiluje sliznice.

V kuchyni má cuketa nespočet využití – přidává se do polévek, bramboráků, jako příloha, může se plnit, mohou se z ní vyrábět sladkosti nebo ji přidávat do salátů.

Z pohledu tradiční čínské medicíny má cuketa sladkou chuť a osvěžující povahu. Podporuje odvodnění, prospívá transformaci stravy, podporuje činnost Sleziny a Slinivky a doplňuje tekutiny. Je skvělá při hubnoucích kúrách.

A nyní se pojďme pustit do vaření!

Co budeme potřebovat:

Na cuketové rolky:

  • 2 velké cukety
  • 250 g ricotty
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • Hrst čerstvé bazalky, nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti

Na rajčatovou omáčku:

  • 500 ml rajčatové omáčky (passata)
  • 1 cibuli, nadrobno nasekanou
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Hrst čerstvé bazalky, nasekané
lasagne-z-cukety

Jak na to:

Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny nebo ostrého nože.

Plátky cukety položte na kuchyňské papírové utěrky, posolte je a nechte 10–⁠⁠⁠⁠⁠⁠15 minut odstát, aby pustily vodu. Poté je osušte.

V míse smíchejte ricottu, čerstvý baby špenát, nasekaný česnek, vejce, strouhaný parmazán a nasekanou bazalku.

Osolte a opepřete podle chuti.

Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.

Přidejte česnek a krátce osmahněte.

Přilijte rajčatovou omáčku a nechte ji mírně probublávat asi 10–⁠⁠⁠⁠⁠⁠15 minut. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou bazalku.

Hotovou rajčatovou omáčku nalijte do zapékací mísy.

Na každý plátek cukety dejte lžíci ricottové směsi a srolujte. Rolky skládejte těsně vedle sebe do zapékací mísy na rajčatovou omáčku.

Předehřejte troubu na 180 °C a zapékejte v troubě asi 30 minut, dokud cukety nezměknou a směs nebude zlatavá.

Cuketové rolky podávejte horké, ozdobené čerstvou bazalkou a případně parmazánem.

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem

Zobrazit Recept

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem
30 min

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami

Zobrazit Recept

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami
60 min

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli

Zobrazit Recept

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vnímejte barvy: Význam barev v TCM a jejich vliv na naše zdraví

Zobrazit Článek

Vnímejte barvy: Význam barev v TCM a jejich vliv na naše zdraví
3 min

Výběr akupunkturních bodů pro léčbu onemocnění krve – 2. díl

Zobrazit Článek

Výběr akupunkturních bodů pro léčbu onemocnění krve – 2. díl
8 min