Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
Dnes si uvaříme zapečený lilek plněný hovězím mletým masem. Recept, který je jednoduchý, zdravý, výživný a velice chutný.
Než se však pustíme do vaření, řekneme si něco více o lilku.
Lilek (Solanum melongena), známý také jako baklažán, je původem z Indie, z ní se pak rozšířil přes Balkán do Evropy někdy ve 13. století. V dávných dobách nebyl moc využíván, protože ho lidé neuměli upravovat. Je bohatý na minerální soli, fosfor, draslík, hořčík, vápník a mangan, obsahuje provitamin A, vitaminy řady B.
Podporuje činnost Jater a napomáhá detoxikaci organismu, čerstvá šťáva má antibiotické účinky.
Z pohledu TCM má lilek sladkou chuť a chladnou povahu. Ovlivňuje střední zářič, je vhodný při všech druzích zánětů, protože zchlazuje krev. Opatrně ho používat při otocích a zadržování vody.
A nyní se již pojďme pustit do vaření.
Lilky omyjte, odřízněte konce a překrojte na polovinu ve směru délky.
Vydlabejte střed lilků, aby vznikla prostor na náplň. Jelikož lilky pustí vodu, osušte je papírovou utěrkou.
Vydlabané dužiny lilku nakrájejte na drobné kostičky.
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nadrobno nakrájené kostičky lilku. Směs osmahněte dozlatova.
Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud nezíská hnědou barvu.
Přidejte nakrájená rajčata z plechovky a na malé kousky nakrájenou papriku. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
Takto připravenou směs nechte vychladnout.
Do vychladlé směsi přidejte strouhaný sýr, vejce, italské bylinky, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.
Takto připravenou směsí naplňte vydlabané lilky a vložte do zapékací mísy.
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte cca 30–40 minut, dokud lilek nebude měkký. Před koncem pečení posypte lilek zbývajícím sýrem a nechte společně zapéct.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva