Zapečený lilek plněný hovězím mletým masem

Co potřebujete

  • 2 lilky
  • 500 g hovězího mletého bio masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka nasekaných rajčat
  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky italských bylinek (sušené nebo čerstvé)
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

Zapečený lilek plněný hovězím mletým masem




Co potřebujete

  • 2 lilky
  • 500 g hovězího mletého bio masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka nasekaných rajčat
  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky italských bylinek (sušené nebo čerstvé)
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

Dnes si uvaříme zapečený lilek plněný hovězím mletým masem. Recept, který je jednoduchý, zdravý, výživný a velice chutný.

Než se však pustíme do vaření, řekneme si něco více o lilku.

Lilek

Lilek (Solanum melongena), známý také jako baklažán, je původem z Indie, z ní se pak rozšířil přes Balkán do Evropy někdy ve 13. století. V dávných dobách nebyl moc využíván, protože ho lidé neuměli upravovat. Je bohatý na minerální soli, fosfor, draslík, hořčík, vápník a mangan, obsahuje provitamin A, vitaminy řady B.

Podporuje činnost Jater a napomáhá detoxikaci organismu, čerstvá šťáva má antibiotické účinky.

Z pohledu TCM má lilek sladkou chuť a chladnou povahu. Ovlivňuje střední zářič, je vhodný při všech druzích zánětů, protože zchlazuje krev. Opatrně ho používat při otocích a zadržování vody.

A nyní se již pojďme pustit do vaření.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 2 lilky
  • 500 g hovězího mletého bio masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka nasekaných rajčat
  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky italských bylinek (sušené nebo čerstvé)
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej
Baked,Eggplant,With,Mozzarella,Cheese,,Chopped,Tomatoes,And,Fresh,Basil

Jak na to:

Lilky omyjte, odřízněte konce a překrojte na polovinu ve směru délky.

Vydlabejte střed lilků, aby vznikla prostor na náplň. Jelikož lilky pustí vodu, osušte je papírovou utěrkou.

Vydlabané dužiny lilku nakrájejte na drobné kostičky.

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nadrobno nakrájené kostičky lilku. Směs osmahněte dozlatova.

Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud nezíská hnědou barvu.

Přidejte nakrájená rajčata z plechovky a na malé kousky nakrájenou papriku. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

Takto připravenou směs nechte vychladnout.

Do vychladlé směsi přidejte strouhaný sýr, vejce, italské bylinky, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.

Takto připravenou směsí naplňte vydlabané lilky a vložte do zapékací mísy.

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte cca 30–40 minut, dokud lilek nebude měkký. Před koncem pečení posypte lilek zbývajícím sýrem a nechte společně zapéct.

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou

Zobrazit Recept

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
60 min

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou

Zobrazit Recept

Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou
60 min

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem

Zobrazit Recept

Krémová ovesná kaše s malinami, mandlemi a kokosem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?

Zobrazit Článek

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?
7 min

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí

Zobrazit Článek

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí
9 min