Jak se soustředit na hru s dětmi, i když máte mnoho dalších starostí?
Nedávno jsem si listovala v kuchyňském kalendáři z roku 1932 a přemýšlela jsem, jak moc se naše civilizace posunula a co jí to přineslo. Kalendář obsahoval recepty pro hospodyňky a doporučení na jednotlivé dny a měsíce v rámci roku, včetně toho, co bychom měli usušit, zavařit či předpřipravit na zimu. Denní recepty přesně kopírovaly sezónu, protože tenkrát se používaly hlavně lokální potraviny, méně masa a tuků a skoro všechno jídlo se připravovalo doma.
Kdybychom se pak podívali na statistiku výskytu například vysokého tlaku nebo cukrovky v té době a srovnali ji s tou dnešní, možná bychom nevěřili vlastním očím.
Dnes se udává, že cca u 50 % lidí je příčinou úmrtí kardiovaskulární onemocnění, v roce 1900 na toto onemocnění zemřel 1 člověk ze 41 000.
Tzv. „tichý zabiják“, tedy diabetes II. typu, v dnešní době propukne u jednoho člověka z dvanácti. V roce 1900 se toto onemocnění vyskytovalo u jednoho člověka ze 760 000 lidí.
Co se týká nádorových onemocnění, dnes za svůj život onemocní každý třetí člověk, zatímco v roce 1900 to byl jeden člověk ze sta.
Protože se náš článek věnuje hlavně potravinám, zaměříme se na ně. Důležitá je pochopitelně i kvalita potravin, která se odvíjí například od množství a typu používaných hnojiv a způsobu zpracování potravin. Přestože mnohé věci nezvládneme ovlivnit, přeci jenom máme možnost si vybírat, kde budeme nakupovat, co si koupíme a kolik času jsme schopni věnovat přípravě svého jídla. Můžeme poctivě sledovat, co potraviny obsahují, a snažit se vyhýbat tomu, co by nám mohlo uškodit. Protože čím méně polotovarů a předpřipravených produktů používáme, tím spíše jsme schopni připravit si jídlo, které našemu tělu prospěje.
Nejprve bychom si měli uvědomit, že je důležité v kuchyni používat převažující množství potravin, které jsou lokální a nedováží se k nám z druhého konce světa. Tyto potraviny jsou bližší našemu tělu a dokáží uspokojit jeho potřeby. Žijeme ve středu Evropy, naše počasí je velmi proměnlivé a máme velké teplotní rozdíly mezi zimou a létem a podle toho je potřeba se zařídit.
Dalším důležitým faktorem je chovat se sezóně, to znamená, že syrové ovoce a zeleninu jíme v době, kdy roste. A pokud jste milovníci cizokrajného ovoce a zeleniny, nezapomeňte, že roste většinou v tropickém nebo subtropickém podnebí a jejich základní funkcí je zchladit. Z tohoto důvodu je zcela nevhodné konzumovat je na podzim a v zimě.
A protože právě u ovoce a zeleniny děláme nejvíce chyb, zastavím se u nich. Jsou zdrojem vitaminů, minerálů a spousty důležitých látek, ale je potřeba je jíst ve správném období, protože jinak by nám to, co je zdravé, mohlo uškodit.
Naše lokální ovoce má většinou teplou nebo mírně osvěžující povahu, takže je dobře stravitelné a nezatíží orgány, které se podílí na trávení. Proto je toto ovoce pro naše trávení mnohem vhodnější než ovoce exotické. Přebytky produktů se vždy zpracovávaly a uchovávaly na zimu. Ovoce i zelenina se většinou sušily nebo se nechávaly zkvasit. Později se zelenina nakládala do soli, octa či sádla. Jahody, broskve, meruňky, švestky, borůvky, hrušky, třešně, hroznové víno či maliny můžete nasušit na zimu, stejně jako to dělali naši předci. Ovoce se pak namáčelo a připravoval se z něho kompot, používalo se na přelévání knedlíků, dávalo se do kaší, děti je dostávaly jako pamlsek nebo o Vánocích pod stromeček. Sušené švestky se mlely a používaly se podobně jako strouhaná sušená mrkev na slazení těsta. Syrové můžeme celoročně konzumovat jablka a hrušky. Zimní jablka a hrušky se uskladňovaly na zimu do sklepa a bývaly u nás jedním z mála čerstvého ovoce, které se dalo uchovat.
Pro milovníky exotického ovoce pak doporučuji ho konzumovat v létě, kdy je přeci jen zchlazování organismu vhodné, takže nám v odpoledních hodinách mandarinka, pomeranč nebo ananas tolik neublíží. Hodně z vás má rádo banány. Jsou skvělé na činnost střev, rychle zaženou hlad a doplní energii při sportu. Ale pozor, banán hodně chladí a podporuje tvorbu vlhkosti, takže není vhodný pro ty, kteří jsou zimomřiví, trpí na záněty močového měchýře apod. Pokud si banán v zimě nemůžete odpustit, orestujte si ho na trošce másla a posypte trochou skořice, pak je mnohem lépe stravitelný a nezachladí vaši slezinu. Ananas můžete využít například při přípravě vepřového masa, kdy dodá jídlu zajímavou chuť, a protože projde tepelnou úpravou, nezachladí vás. Exotickému ovoci by se měli vyhýbat ti, kteří mají alergie nebo ekzémy.
Určitě to nepřehánějte se šťávami z ovoce či zeleniny, tzv. smoothie. Pokud se opravdu nemůžete bez nich obejít, je vhodné použít poměr 1/3 šťávy z ovoce či zeleniny a 2/3 vody. Nepřidávat si led a pít je spíš po jídle v odpoledních hodinách a pouze v létě. V ostatních obdobích nás hodně zachlazují a mohou způsobit nadýmání, problémy s trávením či bolestivou menstruaci a další obtíže, které se mohou po delší době konzumace postupně projevovat.
Saláty ze zeleniny bychom též měli konzumovat v době, kdy zelenina roste. Nejlépe po hlavním jídle malou misku. Pokud chcete mít salát ze zeleniny jako hlavní jídlo, je vhodné zeleninu lehce orestovat, nechat ji vychladnout a pak si z ní připravit salát a doplnit ho vařenou pohankou, čočkou nebo fazolkami, aby byl sytější. Takto připravený salát je o 70 % stravitelnější než salát syrový. Výjimku tvoří zelené listy, které většinou jako první bývají k dispozici na jaře. Ty nespařujeme, ale opláchneme, můžeme zakapat olejem a přidávat k jídlu. Obsahují hodně tekutin a jsou lépe stravitelné než ostatní zelenina.
Základní pravidlo je, že malé děti a lidé ve zralém věku by měli upřednostňovat stravu, která projde tepelnou úpravou. Zeleninu můžete blanšírovat nebo restovat a pak ji lehounce podusit. Zejména kořenová zelenina potřebuje orestovat, aby otevřela póry a my s její konzumací pak využili všechny minerální látky, které obsahuje. Z velkého množství syrové zeleniny jich tolik nezískáme a velmi často se nám může stát, že nám způsobí pobolívání břicha nebo divné pocity tíhy či chladu kolem pupíku.
Závěrem bych chtěla dodat, že dát si syrovou mrkev či si utrhnout rajče na zahrádce pochopitelně vůbec není hřích. Ale je důležité, abyste dlouhodobě přemýšleli o využití ovoce a zeleniny ve vašem jídelníčku a respektovali, že se nám střídá jaro, léto, podzim, zima a my bychom se měli přírodě přizpůsobit. Zároveň je důležité myslet na svoji konstituci a naučit se vnímat své tělo. Ženy velmi často konzumují syrové saláty ve víře, že zhubnou. Ale většinou si jen zachlazují slezinu, která pak tvoří vlhko, což naopak může být kontraproduktivní. Ženy mají více yinové energie a protože menstruují, potřebují stravu výživnou, která posílí a podpoří krvetvorbu a je lehce stravitelná. Naopak mužům s jejich yangovou energií by saláty tolik neubližovaly, ale ti většinou raději sáhnou po plnohodnotném jídle.
Oloupejte mrkev, rozpulte ji a pak podélně rozčtvrťte. Do hrnce dejte vodu, osolte a přidejte špetku kurkumy a přiveďte k varu. Mrkev vložte do podlouhlého sítka a vložte do vroucí vody na 30 sekund, vytáhněte a nechte vychladnout a pak naskládejte na stojáka do mističky.
Oloupejte křen a nastrouhejte ho najemno, poté smíchejte cca 2 polévkové lžíce s pomazánkovým máslem a dejte do misky. Můžete servírovat své návštěvě nebo si dát večer ke sklence vína.
Takto připravená mrkev je lehce zahřátá kurkumou a dobře stravitelná. Pomazánkové máslo je mléčný výrobek, který chladí, ale díky křenu ho zahřejeme. Protože je podzim, křen je jakožto ryze podzimní zelenina velmi vhodný, protože pročišťuje plíce od hlenu. Takže jediné, co mohu dodat…
Přeji vám všem dobrou chuť!
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.