Zimní zelný salát

Co potřebujete

  • 2 velké misky najemno pokrájeného červeného hlávkového zelí
  • 1 velká miska kvašeného bílého zelí
  • 1 velká nastrouhaná mrkev
  • 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 kávový hrníček vlašských ořechů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 polévkové lžíce naklíčené řeřichy nebo polníčku
  • sezamový olej
  • umeocet

Zimní zelný salát




Co potřebujete

  • 2 velké misky najemno pokrájeného červeného hlávkového zelí
  • 1 velká miska kvašeného bílého zelí
  • 1 velká nastrouhaná mrkev
  • 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 kávový hrníček vlašských ořechů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 polévkové lžíce naklíčené řeřichy nebo polníčku
  • sezamový olej
  • umeocet

Dnes si připravíme recept na zimní zelný salát. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o zelí.

Zelí

Zelí je národní zeleninou a jídávalo se velmi často v domácnostech s chlebem, hrachovou kaší, s bramborami, knedlíky nebo jenom tak maštěné. Bylo známo již ve starém Římě a velmi ceněno. Mezi lidmi se věřilo, že lák ze zelí je léčivý. V zimním období bylo naložené zelí velmi důležitou zeleninou a zdrojem vitaminů a mohli jste ho najít snad v každé domácnosti. 

Zelí je bohaté na vitamin A a C, řadu vitaminů B, vápník, hořčík, draslík a železo. Vápníku má skoro stejně jako vejce, hrách nebo ředkvičky.

Červené zelí obsahuje selen, vitamin B3, kyselinu listovou, vitamin C. Zlepšuje činnost štítné žlázy.

Pro konzumaci je vhodné do něj přidávat kmín, fenykl nebo anýz, aby se zmírnily jeho nadýmací účinky. Podporuje trávení masa.

Z pohledu TCM je zelí zásadité, má sladkou chuť a neutrální povahu. Podporuje trávení, uvolňuje akutní bolesti, je vhodné při problémech se žaludečními a dvanácterníkovými vředy. Ovlivňuje hlavně tlusté střevo. Pokud je kvašené, tak velmi prospívá játrům a žlučníku. Není vhodné při gynekologických výtocích.

A nyní se pojďme pustit do vaření.

Obrázek1

Co budete potřebovat:

  • 2 velké misky najemno pokrájeného červeného hlávkového zelí
  • 1 velká miska kvašeného bílého zelí
  • 1 velká nastrouhaná mrkev
  • 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 kávový hrníček vlašských ořechů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 polévkové lžíce naklíčené řeřichy nebo polníčku
  • sezamový olej
  • umeocet

Jak na to:

  • Cibulku oloupeme a nakrájíme zvlášť bílou část a zvlášť zelenou část na tenká kolečka.
  • Prohřejeme sezamový olej a krátce orestujeme zázvor a bílou část cibulky, jakmile se rozvoní, přidáme červené zelí a mrkev a asi 3 minuty společně restujeme.
  • Pak přidáme kvašené zelí a společně restujeme dalších 5 minut.
  • Vložíme do mísy a necháme vychladnout.
  • Pak vmícháme nadrcené vlašské ořechy, zelenou část cibulky a řeřichu nebo polníček a umeocet.
  • Dobře promícháme, dochutíme a necháme společně asi půl hodinky odpočinout.
  • Podáváme jako salát k jídlu nebo jako zdravou večeři například k bramborovým plackám.

Přeji dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Už žádné trápení! Objevte přírodní léčbu lupusu, která funguje!

Zobrazit Článek

Už žádné trápení! Objevte přírodní léčbu lupusu, která funguje!
3 min

Moje milá chrápe a já taky!

Zobrazit Článek

Moje milá chrápe a já taky!
4 min