Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem

Dnes si připravíme recept na zimní zelný salát. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o zelí.
Zelí
Zelí je národní zeleninou a jídávalo se velmi často v domácnostech s chlebem, hrachovou kaší, s bramborami, knedlíky nebo jenom tak maštěné. Bylo známo již ve starém Římě a velmi ceněno. Mezi lidmi se věřilo, že lák ze zelí je léčivý. V zimním období bylo naložené zelí velmi důležitou zeleninou a zdrojem vitaminů a mohli jste ho najít snad v každé domácnosti.
Zelí je bohaté na vitamin A a C, řadu vitaminů B, vápník, hořčík, draslík a železo. Vápníku má skoro stejně jako vejce, hrách nebo ředkvičky.
Červené zelí obsahuje selen, vitamin B3, kyselinu listovou, vitamin C. Zlepšuje činnost štítné žlázy.
Pro konzumaci je vhodné do něj přidávat kmín, fenykl nebo anýz, aby se zmírnily jeho nadýmací účinky. Podporuje trávení masa.
Z pohledu TCM je zelí zásadité, má sladkou chuť a neutrální povahu. Podporuje trávení, uvolňuje akutní bolesti, je vhodné při problémech se žaludečními a dvanácterníkovými vředy. Ovlivňuje hlavně tlusté střevo. Pokud je kvašené, tak velmi prospívá játrům a žlučníku. Není vhodné při gynekologických výtocích.
A nyní se pojďme pustit do vaření.
Přeji dobrou chuť!
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.