Znovuobjevená pohanka


Přestože se jedná o potravinu, na kterou se v nedávné minulosti pozapomnělo, měli bychom se na ni znovu zaměřit a zařadit ji do svého jídelníčku! Tato bezlepková pseudoobilovina je běžnou součástí mnoha evropských a asijských receptů. Z mouky nebo vloček z ní namletých se vyrábí např. nudle, kaše nebo vynikající bretaňské galettes, palačinky se slanou náplní. Přestože v 17. a 18. století plnila jídla z pohanky stoly mnohem častěji než pokrmy z pšeničné mouky, její obliba později klesala. S rostoucím zájmem o zdravou výživu v 90. letech 20. stol. se ale začala její produkce opět zvyšovat. A důvodů je hned několik.

Pohanka je skvělým zdrojem vlákniny, manganu, hořčíku a je plná vitaminů skupiny B a fytonutrientů

Pohanka obsahuje osm esenciálních aminokyselin včetně lysinu, který v obilovinách obvykle chybí. Kompletní a kvalitní bílkoviny, které se v ní vyskytují, mohou dokonce nahradit konzumaci červeného masa, což je důležité zejména pro vegetariány a vegany. Bílkoviny navíc zajišťují pocit sytosti a pomáhají zpomalit přirozený pokles svalové hmoty, takže je dobrým pomocníkem i při hubnutí.

Díky bohatému obsahu hořčíku a vlákniny může snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, obezity, inzulinové rezistence a cukrovky 2. typu. Prochází trávicím traktem déle než běžné obiloviny, což stabilizuje hladinu cukru v krvi a vytváří pocit sytosti.

Jedním z typů fytonutrientů, které jsou v pohance obzvláště hojné, jsou rostlinné lignany, jež mohou pomáhat chránit před rakovinou prsu a dalšími hormonálně závislými druhy rakoviny a také před srdečními chorobami. Rutin zase snižuje množství LDL cholesterolu v krvi a zároveň zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol. Působí tak jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Co možná nevíte

V mnoha tradičních kulturách se semena, kořeny a kůra bylin bohatých na polyfenoly rozemílají na prášek a používají se jako přírodní antibakteriální a protizánětlivé zubní pudry k udržení ústní hygieny a zdraví dásní. Existuje klinická studie, která zaznamenala 62% zlepšení paradentózy a krvácení dásní u pacientů, kteří si dvakrát denně čistili zuby zubními pudry z pohanky tatarské.

Na mnoha místech, kde se pohanka pěstuje, se tradičně používá jako potravina i jako lék.

Z hlediska tradiční čínské medicíny (TČM) je pohanka známá svou schopností uvolňovat cirkulaci Qi, odvádět horkost a odstraňovat vlhkost. Listy pohanky se používají k léčbě vředů, chronických průjmů, hypertenze a k čištění ran. Jsou bohaté na flavonoidy a považují se za výživnou potravinu používanou také ke zlepšení zraku a sluchu. V Nepálu se listy pohanky tatarské konzumují ke zmírnění žaludečních potíží. Pohanka má prokrvující a detoxikační účinky, protože neutralizuje kyselé metabolické odpady, a je také základem makrobiotické stravy.

Znovuobjevená pohanka 2

Pohankový med – superpotravina, která stojí za pozornost

Pohankový med se vyznačuje několika unikátními vlastnostmi. Má osvědčené antibakteriální a imunitu posilující vlastnosti a představuje účinný sirup proti kašli. Je skvělým řešením na řezné rány a popáleniny, podráždění kůže, bolesti v krku a lžička před spaním může pomoci lépe usnout. Již tisíce let se používá k ošetření ran, protože podporuje proces hojení a pomáhá předcházet infekcím. Možná vás překvapí, že proti infekcím se pohankový med používal v nemocnicích a lazaretech ještě za druhé světové války!

Díky svým nutričním, dietetickým a terapeutickým vlastnostem je pohanka důležitou plodinou. Navíc v porovnání s obilovinami pohanka vyžaduje méně živin v půdě a méně vody, což lze dobře využít v dnešní době charakteristické často dlouhotrvajícím suchem. Její další výhody spočívají v přirozeném potlačování plevelů, zlepšování zdraví půdy, podpoře užitečného hmyzu a poskytování krmiva pro hospodářská zvířata a drůbež.

 

Autor: Moudrá želva

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku


Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Co udělá váš milovaný šálek kávy se srdcem? Překvapivé výsledky studie

Zobrazit Článek

Co udělá váš milovaný šálek kávy se srdcem? Překvapivé výsledky studie
7 min

Detoxikujte na jaře Játra, podpoříte jejich správnou funkci

Zobrazit Článek

Detoxikujte na jaře Játra, podpoříte jejich správnou funkci
4 min

Nalezení rovnováhy. Jak vlastně fungují vitální houby? - 2. díl

Zobrazit Článek

Nalezení rovnováhy. Jak vlastně fungují vitální houby? - 2. díl
10 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Je žampion novou nadějí při léčbě novorozenecké žloutenky?

Zobrazit Článek

Je žampion novou nadějí při léčbě novorozenecké žloutenky?
2 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.