Bolesti zad a psychika


Ale i psychika s nimi umí pěkně zacvičit. V čínské medicíně se málokdy o emocích mluví samostatně, každý orgán má svou emoci. Proto si je později probere jednotlivě.

 

V našich končinách se říká ,„naložit si na hřbet víc než uneseme". Zkusme se občas zamyslet nad tím, kolikrát si denně řekneme JÁ JEŠTĚ MUSÍM TOHLE a kolikrát JÁ BYCH SI PŘÁL/A TOHLE. Opravdu toho musíte udělat tolik? V dnešní době? Všichni máme auta, pračky, sušičky, suché pleny pro děti apod. Pojďme čas, který nám ušetří, využít pro sebe. Kolik času věnujete svému zevnějšku, kolik úklidu svého bytu? A kolik času svému tělu? Zkuste se věnovat svým zádům každý den. Důležitý je samozřejmě pravidelný přirozený pohyb – ideální je chůze a úplně nejlepší s hůlkami.  Ale mnohem důležitější možná ani tak není cvičení, jako návyky při sezení, stoji a jednotlivých pohybových stereotypech – zvedání břemen, vstávání z postele apod. Ale to není předmětem toho článku. Jen je důležité vědět, že nic není černobílé. A proto musíme sbírat jednotlivé střípky, abychom mohli se svými obtížemi efektivně pracovat a zbavit se jich navždy!

5 orgánů, jejich emoce a vliv na záda

Ledviny

- mají pod nadvládou dolní část zad (bederní páteř, kyčle, hýždě).

Ledviny mají energeticky 90 % chladu (jinu) a jen 10 % ohně (yangu), proto jsou náchylné k prochladnutí. Typické je spíše pobolívání, zhoršené v klidu, pohybem se potíže zmírňují.

Hlavní negativní emocí je STRACH (fobie, hysterie). Při strachu se stahujeme do sebe. QI klesá.

Bylinná směs vhodná na podporu ledvin u přítomnosti chladu a strachu je JIN GUI SHEN QI WAN. Velmi dobře dělá teplá sůl, jako obklad do ponožek. Na plosce nohy totiž začíná dráha ledvin bodem YONG QUAN, který se překládá jako BUBLAJÍCÍ PRAMEN.

Játra

- mají tendence k blokádě.

Proto je typická náhlá bolest, jde častěji o syndrom blokády, která vzniká nerovnováhou dráhy jater nebo žlučníku. U nadbytku jsou emocemi VZTEK, AGRESIVITA, VÝBUŠNOST.

Bolesti se mohou projevovat po celých zádech, jsou více bodavé. Často se propagují do žeber. Tuhnou trapézové svaly. Vzniká takzvaně GAN YU – blokáda jater.

Ale játra mohou být i v nedostatku. Nejčastěji nedostatku krve, u žen je častý problém bolest zad po silné menstruaci, někdy po porodu. Psychicky se to projevuje jako DEPRESE, ÚZKOST. Lidé nemají vize, ztrácí zájem o dění kolem sebe. Tady je velmi obtížné hledat jednu směs bylin. Opravdu by musela být vybírána velmi individuálně. Co je ale pro dráhu jater nejdůležitějšíl, je pohyb. Já nejraději doporučuji tanec.

Srdce

Emoce, která poškozuje tento císařský orgán je ŠOK.

Možná proto se někdy kruté bolesti, hlavně v hrudní páteři, zaměňují za infarkt a opačně. A tady bych už si vůbec nedovolila paušálně doporučovat byliny bez vyšetření pacienta.

Slezina

Pokud jsou záda bolavá skoro celá, lehce oteklá, mívá na nich podíl postižení dráhy sleziny, která přináší vlhkost a tíhu. Nebo velká ochablost, protože slezina neplní svou funkci rodit maso (svaly se nedají posílit).

Dalšími symptomy mohou být únava, řidší stolice a emoce, která ji škodí je NADMĚRNÉ  PŘEMÍTÁNÍ. Většinou jsou to lidé, kteří nejsou schopni zastavit tok myšlenek přes den a ani v noci. Proto se často přidává i nespavost s neschopností usnout. 

Nejčastěji užívanou směsí je XIAO YAO WAN. Která se pohybuje někde mezi slezinovými a jaterními obtížemi. Hlavně je vhodná u lidí, kterým se vše zhoršuje stresem. A opět je vhodný pohyb, hlavně ten, u kterého se nemusí přemýšlet.

Plíce

Negativní emoce, která je poškozuje je ŽAL.

Proto bolesti zad nejsou typickým příznakem plicních obtíží. Člověk spíš celkově chřadne.

Záda a psychika 2

Příběh z mé praxe:

Přišel asi 55letý muž, který měl opakující se celkem silné bolesti v oblasti hrudní páteře. Masáž i akupunktura vždy zabrala jen na chvíli. Rentgen ani jiná vyšetření nic nezobrazila. A tak jsme si jednou místo klasické terapie začali povídat. A povedlo se nám pojmenovat jeho problém psychosomaticky. Svěřil se mi, že jej jeho společník podvedl a on to nazval BODNUTÍM NOŽE DO ZAD. A po té, co pochopil, že nemá smysl 10 let starou událost v sobě stále živit, bolesti pominuly…

Proto má rada zní – naučte se odpouštět!



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění

Zobrazit Článek

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění
7 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Nepříjemné chlamydie. Víte, jak je poznat a hlavně jak je léčit?

Zobrazit Článek

Nepříjemné chlamydie. Víte, jak je poznat a hlavně jak je léčit?
7 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.