Bez cukru je život mnohem sladší - 1. díl


Dnes už každé malé dítě ví, že si do čaje nemůže naházet tolik kostek cukru, kolik chce, že sladkostí dostane jen omezeně a že by si mělo čistit zoubky. Všichni tedy tak nějak tušíme, že přemíra cukru nám neprospívá a měli bychom ho jíst jen tolik, aby se z cukru nestal bílý jed. 

Ejhle, cukr!

Původ slova cukr je odvozen z arabštiny a ze sanskrtského šarkara, což znamená sladký. Počátky výroby cukru v  českých zemích spadají do konce 18. století, kdy Belgičan Sauvagne otevřel v bývalém klášteře na Zbraslavi cukrovar. Cukr se do konce století páry (19. století) používal v odlévaných homolích, které se pak sekaly na drobné kousky. Homole nahradil v roce 1841 český vynález – kostkový cukr. Vymyslel ho Jakub Kryštof Rad z Dačic. 

Nevím, jestli to dnešní děti vědí, ale nás ve škole učili, že cukr se vyrábí z  cukrové řepy a cukrové třtiny. Řepa se zbaví nečistot, rozřeže na proužky, takzvané řízky a uloží do zařízení zvaného difuzér, kde se cukr vyluhuje pomocí vody. Vyluhované řízky se používají jako krmení pro dobytek. Cukerná šťáva se pak dále čistí. Ve vakuu dochází ke krystalizaci a  výsledná vlhká cukrovina se buď plní do forem, nebo se suší na surový (hnědý) cukr. Tento cukr se pak znovu rozpouští a  dalším čištěním se z  něj stává cukr bílý. Výroba cukru z cukrové třtiny je snazší, protože obsahuje méně nečistot, ale postup je podobný. 

Fat,Girl,Feels,Ache,In,Stomach,,Overweight,Causes,Health,Problems,

Cukr není sám

Pod pojmem cukr si většina z nás automaticky představí klasický stolní cukr, který používáme v domácnosti (tzv. sacharózu). Z chemického hlediska ale patří pod „cukry“ celá skupina uhlohydrátů, které se rozlišují následovně: 

  • Jednoduché cukry – monosacharidy (například fruktóza, glukóza) a disacharidy (např. laktóza či sacharóza). Ve vodě se rychle rozpouští a jsou zdrojem rychlé, ale krátkodobé energie. 
  • Složené cukry (polysacharidy), které obsahují 10 a více monosacharidů. Patří sem například rostlinné a živočišné škroby nebo celulóza. Vzhledem k tomu, že polysacharidy nejsou sladké, možná by nás ani nenapadlo je mezi cukry řadit. Ve vodě se nerozpouští vůbec (celulóza), nebo jen velmi pomalu (škrob). 

„Sacharidy jsou pro lidský organismus základním zdrojem energie. Pokud jich přijímáte málo, může přijít podráždění, nervozita, únava i snížení výkonu při sportu. Sacharidy jsou jedním z hlavních činitelů určujících energetickou schopnost svalů podávat optimální výkon."

Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita

Cukr jako kámoš

Oatmeal,Flakes,And,Ears,Of,Oat,On,Wooden,Table

Základ jídelníčku by měly tvořit především komplexní neboli složené sacharidy, mezi které patří kvalitní pečivo, ovesné vločky, luštěniny a další. 

Jednoduchým cukrům ve zpracovaných potravinách a nápojích je vhodné se spíše vyhýbat, protože kromě rychlé energie prakticky nic dalšího po výživové stránce neposkytují. Do jisté míry to však závisí i na způsobu našeho života.

„Člověk s náročnějším životním stylem, ať už jde o manuálně pracujícího, nebo sportovce, si může dovolit přijímat i rychlé cukry ve větším množství. Příjem rychlých cukrů v souvislosti s fyzickou aktivitou slouží jako zdroj rychlé energie nebo pro cílenou obnovu zásob sacharidů, tzv. glykogenu ve svalech."

Věra Vojtěchová, zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy 

Cukr zabiják

Woman,Holds,In,Hands,Of,A,Handful,Of,Sugar,Cubes

Cukry, lépe řečeno sacharidy, jsou v každém případě důležitým zdrojem rychlé energie a tělo je potřebuje. Jaké množství cukru je ale už příliš a jaké zdravotní následky nám jeho nadměrná konzumace může způsobit? 

Nejen rafinovaný cukr, ale jakýkoliv nadbytek sacharidů vede k nepříznivým biochemických změnám v organismu, které jsou základem většiny z typických zdravotních potíží obyvatel vyspělých zemí. Konkrétně nás naše oblíbené přejídání se cukry ohrožuje třeba vznikem nadváhy až obezity, cukrovky, srdečně cévních onemocnění, kloubních potíží i Alzheimerovy demence. A přejídáním mám na mysli obvyklou konzumaci sacharidů mnohými z nás. A to ani nemusí jít o pojídání koblih, ale i jídelníček s pravidelným příjmem pečiva, sušenek a krekrů z bílé pšeničné mouky, „zdravých" cereálií a müsli tyčinek, které běžně obsahují nad 30 procent cukrů, a slazených nápojů. 

Co špatného nám tedy cukr způsobuje? 

  • Podporuje vznik akné, 
  • Zvyšuje riziko vzniku rakoviny, 
  • Zvyšuje riziko deprese, 
  • Způsobuje předčasné stárnutí pleti, 
  • Je návykový (jako drogy), 
  • Kazí zuby, 
  • Způsobuje obezitu, 
  • Způsobuje cukrovku, 
  • Zatěžuje játra, 
  • Neobsahuje žádné živiny (jen „prázdnou“ energii). 

Cukr pohledem tradiční čínské medicíny

Cukr ve své koncentrované podobě má dle tradiční čínské medicíny obrovsky jinový a expandující účinek. Na jednu stranu tak přináší do organismu uvolnění, ale zároveň s sebou nese i nadměrné vlhko a zároveň oslabuje energii sleziny. Proto by se cukru měli podstatně vyvarovat ti, kterým v organismu dominuje vlhko či mají oslabenou Slezinu. 

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku

Bez cukru je život mnohem sladší - 1. díl

Zobrazit Článek

Bez cukru je život mnohem sladší - 1. díl
5 min

Bez cukru je život mnohem sladší - 2. díl

Zobrazit Článek

Bez cukru je život mnohem sladší - 2. díl
4 min


Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?

Zobrazit Článek

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?
6 min

Proč se vyhýbat Éčkám v potravinách

Zobrazit Článek

Proč se vyhýbat Éčkám v potravinách
7 min

Jak se v létě zchladit a neublížit Slezině?

Zobrazit Článek

Jak se v létě zchladit a neublížit Slezině?
4 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Tradiční čínská veterinární medicína a její využití při léčbě zvířat

Tradiční čínská veterinární medicína a její využití při léčbě zvířat
8 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.