Cizrnová polévka s římským kmínem a koriandrovým pestem

Co potřebujete

  • 1 konzerva cizrny nebo 250 g vařené cizrny
  • 1,2 l vody
  • 1 kávová lžička mletého římského kmínu
  • 4 stroužky česneku utřené se solí
  • 10 cm zázvoru
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 polévkové lžíce nakrájeného koriandru
  • 2 lžíce oleje

Cizrnová polévka s římským kmínem a koriandrovým pestem




Co potřebujete

  • 1 konzerva cizrny nebo 250 g vařené cizrny
  • 1,2 l vody
  • 1 kávová lžička mletého římského kmínu
  • 4 stroužky česneku utřené se solí
  • 10 cm zázvoru
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 polévkové lžíce nakrájeného koriandru
  • 2 lžíce oleje

Dnes si připravíme recept na Cizrnovou polévku s římským kmínem a koriandrovým salátem.

Než se však pustíme do vaření, pojďme říci něco blíže o cizrně, římském kmínu a koriandru.

Cizrna patří po hrachu a fazolích k jedné z nejvýznamnějších luštěnin na světě. Předpokládá se, že její vyšlechtění proběhlo před 7000 lety v místě dnešního Turecka a Sýrie. Je rozšířena od Středomoří po Blízký východ, ve střední a západní Asii, ale i v Etiopii, Maroku nebo na Kanárských ostrovech. Ve středověku přišla do severní Evropy a stala se venkovskou potravinou. Koncem 19. století upadla zcela v zapomnění a do české kuchyně se začala vracet teprve v poslední době.

Má 30% bílkovin, mnoho vlákniny, vysoký obsah polysacharidů. Je skvělým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku a řadu vitamínů B. Pomáhá zpevňovat cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje cukr v krvi a udržuje jemnou pokožku. Stimuluje vylučování moči, detoxikuje, vhodný při průjmu.

Z pohledu TCM je cizrna sladké chuti, ovlivňuje slezinu, žaludek, ledviny a močový měchýř. Má neutrální povahu.

 

Kmín římský, též se mu říká křížový, byl nalezen u starých Egypťanů v hrobech. Též byl znám v Babylónu, kde s ním byly nalezeny léčivé recepty. Rostlina pochází z Etiopie, ale pěstuje na východě Indie, v Iránu, Turecku a v jižním Španělsku, na Sicílii a Maltě.

Z pohledu TCM je kmín teplé povahy a ostré chuti. Podporuje trávení, uvolňuje stagnace v plicích a tlustém střevě.

 

Koriandr - znali ho již staří Řekové a Římani. Pěstoval se v Indii a ve Středomoří, odkud se postupně rozšířil do Evropy. Byl součástí léků a vín. Byl považován za mocné afrodiziakum a bylinu nesmrtelnosti. Využívají se jak listy, tak semena.

Používá se do sladkého pečiva, omáček a v orientální kuchyni. Do jídla ho přidáváme až na konci vaření, abychom ho neznehodnotili. Koriandr čistí hlen z plic, je skvělý do polévek, masa, zeleniny, na rýži, příjemně hřejivý, a je mnohem jemnější než skořice. Podporuje chuť k jídlu, přičemž odvar z koriandru podporuje pocení.

Z pohledu TCM je koriandr teplé povahy, čerstvá nať a semínko jsou ostré, vede vzhůru a uvolňuje povrch a stagnace, propívá plicím a tlustému střevu. Sušená nať je teplé povahy, ale není tak ostrá a prospívá více žaludku a slezině.

 

Tak a nyní už se pojďme pustit do vaření.

Co budete potřebovat

Polévka: 1 konzerva cizrny nebo 250 g vařené cizrny, 1,2 l vody, 1 kávová lžička mletého římského kmínu, 3 stroužky česneku utřené se solí, 10 cm zázvoru, sůl, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 1 zakysaná smetana.

Koriandrové pesto: 2 polévkové lžíce nakrájeného koriandru, 2 lžíce oleje, 1 utřený česnek se solí.

Fresh,Homemade,Roasted,Cauliflower,And,Chickpea,Soup,In,Bowls,On

Jak na to:

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  • Cizrnu vysypte do cedníku, propláchněte a nechte okapat.
  • Česnek oloupejte a utřete s troškou soli.
  • Zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  • Rozehřejte v hrnci máslo a osmažte cibulku do zlatova. Přidejte česnek, zázvor a nechte rozvonět, pak přidejte cizrnu a promíchejte, zalijte vodou, přiveďte k varu, stáhněte na minimum a nechte 20 minut vařit.
  • Zatím si připravte pesto. Koriandr omyjte, nasekejte i se stonkem, dejte do mlýnku.
  • Česnek oloupejte a utřete se solí.
  • Přidejte olej a česnek a rozmixujte.
  • Polévku rozmixujte a dochuťte.

Servírujte v misce. Do každé misky dejte polévkovou lžíci zakysané smetany a zakapejte koriandrovým pestem.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka

Zobrazit Článek

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka
6 min