Cizrnová polévka s římským kmínem a koriandrovým pestem

Co potřebujete

  • 1 konzerva cizrny nebo 250 g vařené cizrny
  • 1,2 l vody
  • 1 kávová lžička mletého římského kmínu
  • 4 stroužky česneku utřené se solí
  • 10 cm zázvoru
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 polévkové lžíce nakrájeného koriandru
  • 2 lžíce oleje

Cizrnová polévka s římským kmínem a koriandrovým pestem




Co potřebujete

  • 1 konzerva cizrny nebo 250 g vařené cizrny
  • 1,2 l vody
  • 1 kávová lžička mletého římského kmínu
  • 4 stroužky česneku utřené se solí
  • 10 cm zázvoru
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 polévkové lžíce nakrájeného koriandru
  • 2 lžíce oleje

Dnes si připravíme recept na Cizrnovou polévku s římským kmínem a koriandrovým salátem.

Než se však pustíme do vaření, pojďme říci něco blíže o cizrně, římském kmínu a koriandru.

Cizrna patří po hrachu a fazolích k jedné z nejvýznamnějších luštěnin na světě. Předpokládá se, že její vyšlechtění proběhlo před 7000 lety v místě dnešního Turecka a Sýrie. Je rozšířena od Středomoří po Blízký východ, ve střední a západní Asii, ale i v Etiopii, Maroku nebo na Kanárských ostrovech. Ve středověku přišla do severní Evropy a stala se venkovskou potravinou. Koncem 19. století upadla zcela v zapomnění a do české kuchyně se začala vracet teprve v poslední době.

Má 30% bílkovin, mnoho vlákniny, vysoký obsah polysacharidů. Je skvělým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku a řadu vitamínů B. Pomáhá zpevňovat cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje cukr v krvi a udržuje jemnou pokožku. Stimuluje vylučování moči, detoxikuje, vhodný při průjmu.

Z pohledu TCM je cizrna sladké chuti, ovlivňuje slezinu, žaludek, ledviny a močový měchýř. Má neutrální povahu.

 

Kmín římský, též se mu říká křížový, byl nalezen u starých Egypťanů v hrobech. Též byl znám v Babylónu, kde s ním byly nalezeny léčivé recepty. Rostlina pochází z Etiopie, ale pěstuje na východě Indie, v Iránu, Turecku a v jižním Španělsku, na Sicílii a Maltě.

Z pohledu TCM je kmín teplé povahy a ostré chuti. Podporuje trávení, uvolňuje stagnace v plicích a tlustém střevě.

 

Koriandr - znali ho již staří Řekové a Římani. Pěstoval se v Indii a ve Středomoří, odkud se postupně rozšířil do Evropy. Byl součástí léků a vín. Byl považován za mocné afrodiziakum a bylinu nesmrtelnosti. Využívají se jak listy, tak semena.

Používá se do sladkého pečiva, omáček a v orientální kuchyni. Do jídla ho přidáváme až na konci vaření, abychom ho neznehodnotili. Koriandr čistí hlen z plic, je skvělý do polévek, masa, zeleniny, na rýži, příjemně hřejivý, a je mnohem jemnější než skořice. Podporuje chuť k jídlu, přičemž odvar z koriandru podporuje pocení.

Z pohledu TCM je koriandr teplé povahy, čerstvá nať a semínko jsou ostré, vede vzhůru a uvolňuje povrch a stagnace, propívá plicím a tlustému střevu. Sušená nať je teplé povahy, ale není tak ostrá a prospívá více žaludku a slezině.

 

Tak a nyní už se pojďme pustit do vaření.

Co budete potřebovat

Polévka: 1 konzerva cizrny nebo 250 g vařené cizrny, 1,2 l vody, 1 kávová lžička mletého římského kmínu, 3 stroužky česneku utřené se solí, 10 cm zázvoru, sůl, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 1 zakysaná smetana.

Koriandrové pesto: 2 polévkové lžíce nakrájeného koriandru, 2 lžíce oleje, 1 utřený česnek se solí.

Fresh,Homemade,Roasted,Cauliflower,And,Chickpea,Soup,In,Bowls,On

Jak na to:

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  • Cizrnu vysypte do cedníku, propláchněte a nechte okapat.
  • Česnek oloupejte a utřete s troškou soli.
  • Zázvor oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  • Rozehřejte v hrnci máslo a osmažte cibulku do zlatova. Přidejte česnek, zázvor a nechte rozvonět, pak přidejte cizrnu a promíchejte, zalijte vodou, přiveďte k varu, stáhněte na minimum a nechte 20 minut vařit.
  • Zatím si připravte pesto. Koriandr omyjte, nasekejte i se stonkem, dejte do mlýnku.
  • Česnek oloupejte a utřete se solí.
  • Přidejte olej a česnek a rozmixujte.
  • Polévku rozmixujte a dochuťte.

Servírujte v misce. Do každé misky dejte polévkovou lžíci zakysané smetany a zakapejte koriandrovým pestem.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce

Zobrazit Recept

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce
60 min

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd

Zobrazit Recept

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd
do 2 hodin

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Gumojilm jilmový

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Gumojilm jilmový
3 min

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?

Zobrazit Článek

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?
6 min