Quinoový salát s dýní a mandlemi

Co potřebujete

  • 60-100 g uvařené a předem nafermentované quinoy (30-40 g v suchém stavu)
  • 1 malá dýně Hokkaido
  • 1 červená paprika
  • 1/2 ledového salátu
  • Hrst mandlí i se slupkou
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky medu nebo panely
  • Barevný pepř z mlýnku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1/2 kostky bio zeleninového bujónu
  • Nerafinovaná sůl
  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • 1 lžíce šťávy z bio citrónu

Quinoový salát s dýní a mandlemi




Co potřebujete

  • 60-100 g uvařené a předem nafermentované quinoy (30-40 g v suchém stavu)
  • 1 malá dýně Hokkaido
  • 1 červená paprika
  • 1/2 ledového salátu
  • Hrst mandlí i se slupkou
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky medu nebo panely
  • Barevný pepř z mlýnku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1/2 kostky bio zeleninového bujónu
  • Nerafinovaná sůl
  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • 1 lžíce šťávy z bio citrónu

Dnes si společně připravíme recept na gratinované batáty v elementu VODA - ZIMA (17. listopad – 27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo

Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

V zimě směřuje všechen pohyb Qi (energie) dolů a dovnitř do orgánů, kam se také stahují i šťávy. Jin chladu je vládcem zimního času. Ledviny jsou zásobárnou naší prenatální vrozené Qi (získané od rodičů). V Ledvinách se současně ukládají přebytky tzv. postnatální energie, získané například z kvalitní stravy. Množství prenatální energie rozhoduje o délce našeho života.

Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Co Ledviny a Močový měchýř posiluje?

  • Dlouho vařené teplé pokrmy
  • Zeleninové a masové vývary
  • Ryby
  • Luštěniny
  • Ostřejší koření a kořeněná jídla
  • Pokrmy z jednoho hrnce
  • Pečená zelenina s pečeným masem
  • Teplý oděv, ponožky a teplé boty

Co Ledviny a Močový měchýř oslabuje?

  • Studená jídla a nápoje
  • Syrová vodnatá zelenina a ovoce
  • Čerstvě lisované šťávy
  • Strachy a šok
  • Málo spánku
  • Mokré vlasy v chladu

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tento veganský pokrm je vhodný především pro sacharidové a smíšené metabolické typy. Na tomto salátu chci ukázat, že bílkovinami nemusejí být jen luštěniny nebo sýry, ale i ořechy, které se do salátu skvěle hodí a výborně zasytí. Tento salát je plnohodnotným hlavním chodem, vhodným například po celerové polévce.

Tak pojďme vařit!

Na 4-6 porcí budeme potřebovat:

OHEŇ

60-100 g uvařené a předem nafermentované quinoy

(30-40 g v suchém stavu)

ZEMĚ

1 malá dýně Hokkaido

1 červená paprika

½ ledového salátu

Hrst mandlí i se slupkou

4 lžíce extra panenského olivového oleje

2 lžičky medu nebo panely

KOV

Barevný pepř z mlýnku

1 čerstvá chilli paprička

1 lžíce sušené bazalky

VODA

½ kostky bio zeleninového bujónu

Nerafinovaná sůl

DŘEVO

2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)

1 lžíce šťávy z bio citrónu

Quinoovy-salat-s-dyni-a-mandlemi

Postup:

Příprava Quinoy:

Quinou dáme do misky, zalijeme vodou a mícháme. Tvořící se pěnu slijeme, quinou zalijeme čerstvou vodou a opět promícháme. Tento postup opakujeme tak dlouho, až se pěna přestane tvořit. Potom zalijeme vodou, přidáme probiotika a necháme 24 hodin máčet. Přebytečnou vodu na konci namáčení slijeme. Nafermentovanou quinou stačí zalít vodou v poměru 1 : 2, velmi krátce (5-10 minut) ji spolu s bujónem povařit a nakonec ji ještě 5 minut nechat pod pokličkou dojít. Je vhodné si jí navařit větší množství, dát do krabičky s víčkem a skladovat v lednici.

Příprava mandlí:

Mandle večer zalijeme vodou se špetkou soli a necháme nabobtnat.

Druhý den ráno slijeme vodu a mandle propláchneme.

Můžeme je nakrájet na kousky nebo necháme v celku.

Příprava salátu:

Dýni rozpůlíme, ale neloupeme, jen lžící vybereme jádřinec.

Nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm.

V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou dýni se špetkou soli a krátce orestujeme.

Do velké mísy nasypeme uvařenou quinou a červenou papriku.

Přisypeme sušenou bazalku a na jemno nasekanou chilli papričku.

Přidáme na kousky nakrájené nebo celé mandle.

Zakápneme zbývajícím olivovým olejem a vše dobře promícháme.

Přikápneme šťávu z citrónu a zlehka poprášíme panelou, pokud máme med, zakápneme medem.

Dochutíme barevným pepřem a opět dobře promícháme.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová

Kuchařka Vitální houby na talíři
Objevte sílu vitálních hub a obohaťte vaše pokrmy i zdravíKUCHAŘKA VITÁLNÍ HOUBY NA TALÍŘI K ZAKOUPENÍ ZDE


Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli

Zobrazit Recept

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
60 min

Čočkový salát s červenou řepou a mrkví

Zobrazit Recept

Čočkový salát s červenou řepou a mrkví
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Boj s úzkostí: Techniky a tipy, jak zůstat klidný

Zobrazit Článek

Boj s úzkostí: Techniky a tipy, jak zůstat klidný
7 min

Získejte zpět ztracenou energii: Jak TCM pomáhá proti únavě

Zobrazit Článek

Získejte zpět ztracenou energii: Jak TCM pomáhá proti únavě
4 min