Detoxikační polévka podle TCM

Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 malá bílá ředkev
  • hrst hlívy ústřičné
  • 4 lžíce goji bobulí (kustovnice čínská) – opraných a namočených na 30 minut
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • špetka barevného pepře
  • nerafinovaná sůl
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2,5 l vody
  • 4 lžíce tamari (bio sójová omáčka)
  • 5 cm řasy wakame (natrhané na kousky a 15 minut namočené ve vodě)

Detoxikační polévka podle TCM




Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 malá bílá ředkev
  • hrst hlívy ústřičné
  • 4 lžíce goji bobulí (kustovnice čínská) – opraných a namočených na 30 minut
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • špetka barevného pepře
  • nerafinovaná sůl
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2,5 l vody
  • 4 lžíce tamari (bio sójová omáčka)
  • 5 cm řasy wakame (natrhané na kousky a 15 minut namočené ve vodě)

Dnes si společně připravíme recept na detoxikační polévku podle TCM v elementu DŘEVO – JARO (14. února–26. dubna).

Dnes si společně připravíme recept na detoxikační polévku podle TCM v elementu DŘEVO – JARO (14. února–26. dubna).

Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu Jater můžeme na jaře pročistit krev, Játra a Střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu DŘEVA jsou přisuzovány orgány Játra a Žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Detoxikační TCM polévka se skvěle hodí pro krátké očistné detoxikační kúry. Obsahuje velké množství živin a díky řasám a goji bobulím také malé množství rostlinných bílkovin. S touto polévkou doporučuji očistné kúry zahajovat a polévku konzumovat první den detoxu k snídani, obědu i večeři. Od druhého dne doporučuji k polévce přiřadit již lehké zeleninové jídlo s rostlinnou bílkovinou a pokračovat s lehkým zeleninovým jídelníčkem doplněným hlavně o rostlinné bílkoviny, a to po dobu deseti dnů.

Do očistného jídelníčku nám skvěle zapadá i ranní detox smoothie nebo fermentovaná kaše.

Tak pojďme vařit!

Na 3 litry polévky budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 malá bílá ředkev

ZEMĚ

  • hrst hlívy ústřičné
  • 4 lžíce goji bobulí (kustovnice čínská) – opraných a namočených na 30 minut
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

KOV

  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • špetka barevného pepře

VODA

  • nerafinovaná sůl
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2,5 l vody
  • 4 lžíce tamari (bio sójová omáčka)
  • 5 cm řasy wakame (natrhané na kousky a 15 minut namočené ve vodě)

DŘEVO

  • hrst nasekané petrželky
Recepty jaro_Detoxikan polvka podle TCM (002)

Postup:

  • Dobře očistíme a propereme zeleninu a houby.
  • Větší hrnec krátce nahřejeme a přidáme olivový olej.
  • Na mírně zahřátém oleji restujeme na kolečka nakrájený pórek.
  • Ředkev a mrkev nakrájíme na nudličky a cibuli na kolečka.
  • Nakrájenou zeleninu vhodíme do hrnce a krátce restujeme.
  • Přidáme zázvor nakrájený na nudličky a pokračujeme v restování.
  • Zalijeme vodou, rozdrobíme bio bujón a necháme asi 20 minut mírně probublávat.
  • Jakmile je zelenina měkká, přidáme namočenou řasu i s vodou.
  • Přimícháme nasekanou petrželku.
  • Přisypeme kurkumu.
  • Přidáme hlívu ústřičnou nakrájenou na kousky.
  • Oprané a namočené bobule goji rozmixujeme i s vodou a nalijeme do polévky.
  • Necháme 2 minuty probublávat.
  • Podle chuti opepříme a dosolíme, dochutíme tamari sójovou omáčkou.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
  • Lenka Ondrášová Avatar
    Lenka Ondrášová

    Môj prvý ozajstný recept 5e kuchyne ?. Nadšená celá rodina, bez pridanej soli a korenia chutila polievka aj nášmu 1,5rocnemu synovi (hlivu nejedol) ?. Ďakujeme za inšpiráciu. Už sa teším na ďalšie recepty ??

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce

Zobrazit Recept

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce
60 min

Paprikový hummus se zeleninou

Zobrazit Recept

Paprikový hummus se zeleninou
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Gumojilm jilmový

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Gumojilm jilmový
3 min

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?

Zobrazit Článek

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?
6 min