Falafel

Co potřebujete

  • 300 g nabobtnalé cizrny
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • mletý římský kmín
  • mletý koriandr
  • chilli
  • 1 větší červená cibule nebo 2-3 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá petrželka
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • 2 lžíce hladké mouky (nemusí být, ale spolu s vajíčkem pomůže při tvarování kuliček)
  • půl lžičky jedlé sody
  • 300 g hladké mouky
  • 180 ml teplé vody
  • 10 g čerstvého droždí nebo 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 g cukru

Falafel




Co potřebujete

  • 300 g nabobtnalé cizrny
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • mletý římský kmín
  • mletý koriandr
  • chilli
  • 1 větší červená cibule nebo 2-3 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá petrželka
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • 2 lžíce hladké mouky (nemusí být, ale spolu s vajíčkem pomůže při tvarování kuliček)
  • půl lžičky jedlé sody
  • 300 g hladké mouky
  • 180 ml teplé vody
  • 10 g čerstvého droždí nebo 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 g cukru

Pokud jste někdy cestovali po arabských zemích, určitě vám kdesi v hloubi vašich chuťových buněk utkvěla vzpomínka na chuť falafelu. Malých cizrnových kuliček nebo placiček vonících kořením a dálkou. Vždycky si říkám, jaká je škoda nechat některá jídla jen vzpomínkám a fotografiím z dovolené. Pouhé vyprávění totiž nikdy nemůže známým, kamarádům, a především rodině přiblížit ten skvělý kulinářský zážitek. Bylo by sobecké nechat si ho jen pro sebe. A tak se ráda dělím a vařím a vařím, abych mohla trochu těch originálních chutí, které po světě běhají, přinést i k nám domů.

Falafel je jídlo bezmasé. Vegetariánská část naší rodiny je spokojená, ale samozřejmě i „masožravcům“ není na škodu si občas od masa odpočinout. Přiznat si, že to bez něho jde, a navíc si pochutnají.

Kde byl původně falafel servírován, jsem nezjistil. Informace se různí, ale podstatné je, že zakotvil v zemích Blízkého východu a v jejich kuchyních má své pevné místo. A já se vlastně ani nedivím. Je skvělý a finančně i časově nenáročný.

Cizrna má navíc zastoupení téměř všech vitaminů a minerálních látek, především vápníku, hořčíku a fosforu. Obsahuje také zdravé tuky a vlákninu.

Rada nad zlato

Nesnažte se zjednodušit si přípravu použitím předvařené cizrny z plechovky nebo ze sklenice. Nedostatek času v nás totiž vybudoval snahu si při vaření „pomáhat“. V případě falafelu to určitě není na místě, protože hmota na tvoření kuliček by byla velmi řídká a musela by se více dohušťovat.

Krok 1: Den před přípravou (minimálně však 12 hodin) si namočte cizrnu do vody! Je to jednoduché. Propláchnutou cizrnu si dejte do větší mísy a zalijte dostatečným množstvím vody.  Pamatujte na to, že cizrna svůj objem více jak zdvojnásobí a musí zůstat ponořená. Dostatečná doba namáčení způsobí, že cizrnu už není potřeba vařit!

  • Namočenou cizrnu slijte, propláchněte a nechte odkapat.
  • Mezitím si nadrobno nakrájejte cibulku a nasekejte petrželku.

Teď už se můžete pustit do přípravy hmoty na kuličky.

  • Rozmixujte cirznu - cizrnu je dobré rozdělit alespoň na dva díly, aby se rozmixovala rovnoměrně – ne na úplnou kaši, ale také ne příliš nahrubo.
  • Umixovanou cizrnu přendejte do mísy, přidejte nasekanou cibuli, petržel, rozmačkaný česnek a všechno koření včetně citronové kůry.
  • Dobře promíchejte, aby se koření dostalo do celé hmoty.
  • Do směsi poté přidejte vajíčko a mouku se sodou.
  • Dobře propracujte a vložte asi na hodinu a půl do lednice.

Teď je ten vhodný čas na přípravu přílohy. Falafel je skvělé podávat s guacamole či nějakým dipem a pitachlebem. Každý máte určitě recept na svůj oblíbený dip, proto to dnes trochu obejdeme, ovšem ten nejrychlejší a nejjednodušší může být zakysaná smetana dochucená mletým římským kmínem, solí a zakápnutá citronovou šťávou. Recept na přípravu pita chleba níže.

  • Směs na falafel vyndejte z ledničky a v ruce vypracujte kuličky o průměru asi 5 cm.
  • Kuličky se dají smažit na pánvi s malým množstvím oleje, ale také nasucho v troubě na pečicím papíru. V obou případech kuličky na pánvi nebo plechu mírně zploštíme, aby se lépe propekly.
Falafel

Pita chléb

Na pita chléb potřebujeme následující:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 ml teplé vody
  • 10 g čerstvého droždí nebo 1 lžička sušeného droždí
  • lžíce olivového oleje
  • 3 g cukru
  • špetka soli

Postup:

  • V míse smíchejte trochu teplé vody s droždím a cukrem.
  • Nechte vzejít kvásek.
  • Poté přisypte mouku, sůl, přikápněte olej a vypracujte hladké těsto. Mělo by být jemné a nelepivé.
  • Vytvarujte úhledný bochníček, který (přikrytý utěrkou) necháte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
  • Po vykynutí těsto rozdělte na 6 dílů a z každého vytvarujte malý bochánek.
  • Bochánky rozválejte na pomoučeném válu na tenké placky a nechte ještě chvíli nakynout.
  • Pita chléb se peče na hodně rozpálené pánvi bez tuku za častého obracení, aby se krásně nafoukl.

 

Věřím, že se vám toto kuchařsky nenáročné, přesto chuťově skvělé jídlo povede. A pokud si oběd či jeho přípravu oživíte posloucháním nějaké typicky arabské hudby, budete mít o zážitek postaráno. Důležité je přece vařit s láskou, a to nejdůležitější je – mít pro koho :-) .

„Recept nemá žádnou duši. Je to kuchař, který musí dát duši receptu.“

-Thomas Keller-

Dobrou chuť!

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Pohankové rizoto s houbami

Zobrazit Recept

Pohankové rizoto s houbami
60 min

Detoxikační polévka podle TCM

Zobrazit Recept

Detoxikační polévka podle TCM
60 min

Teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami

Zobrazit Recept

Teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Hericium zlepšuje mozkové funkce a psychiku

Zobrazit Článek

Hericium zlepšuje mozkové funkce a psychiku
3 min

Jak podpořit imunitu bez prášků, pouze pomocí jídla?

Zobrazit Článek

Jak podpořit imunitu bez prášků, pouze pomocí jídla?
6 min