Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
Pokud jste někdy cestovali po arabských zemích, určitě vám kdesi v hloubi vašich chuťových buněk utkvěla vzpomínka na chuť falafelu. Malých cizrnových kuliček nebo placiček vonících kořením a dálkou. Vždycky si říkám, jaká je škoda nechat některá jídla jen vzpomínkám a fotografiím z dovolené. Pouhé vyprávění totiž nikdy nemůže známým, kamarádům, a především rodině přiblížit ten skvělý kulinářský zážitek. Bylo by sobecké nechat si ho jen pro sebe. A tak se ráda dělím a vařím a vařím, abych mohla trochu těch originálních chutí, které po světě běhají, přinést i k nám domů.
Falafel je jídlo bezmasé. Vegetariánská část naší rodiny je spokojená, ale samozřejmě i „masožravcům“ není na škodu si občas od masa odpočinout. Přiznat si, že to bez něho jde, a navíc si pochutnají.
Kde byl původně falafel servírován, jsem nezjistil. Informace se různí, ale podstatné je, že zakotvil v zemích Blízkého východu a v jejich kuchyních má své pevné místo. A já se vlastně ani nedivím. Je skvělý a finančně i časově nenáročný.
Cizrna má navíc zastoupení téměř všech vitaminů a minerálních látek, především vápníku, hořčíku a fosforu. Obsahuje také zdravé tuky a vlákninu.
Nesnažte se zjednodušit si přípravu použitím předvařené cizrny z plechovky nebo ze sklenice. Nedostatek času v nás totiž vybudoval snahu si při vaření „pomáhat“. V případě falafelu to určitě není na místě, protože hmota na tvoření kuliček by byla velmi řídká a musela by se více dohušťovat.
Krok 1: Den před přípravou (minimálně však 12 hodin) si namočte cizrnu do vody! Je to jednoduché. Propláchnutou cizrnu si dejte do větší mísy a zalijte dostatečným množstvím vody. Pamatujte na to, že cizrna svůj objem více jak zdvojnásobí a musí zůstat ponořená. Dostatečná doba namáčení způsobí, že cizrnu už není potřeba vařit!
Teď už se můžete pustit do přípravy hmoty na kuličky.
Teď je ten vhodný čas na přípravu přílohy. Falafel je skvělé podávat s guacamole či nějakým dipem a pitachlebem. Každý máte určitě recept na svůj oblíbený dip, proto to dnes trochu obejdeme, ovšem ten nejrychlejší a nejjednodušší může být zakysaná smetana dochucená mletým římským kmínem, solí a zakápnutá citronovou šťávou. Recept na přípravu pita chleba níže.
Na pita chléb potřebujeme následující:
Postup:
Věřím, že se vám toto kuchařsky nenáročné, přesto chuťově skvělé jídlo povede. A pokud si oběd či jeho přípravu oživíte posloucháním nějaké typicky arabské hudby, budete mít o zážitek postaráno. Důležité je přece vařit s láskou, a to nejdůležitější je – mít pro koho :-) .
Dobrou chuť!