Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem

Co potřebujete

  • 1/2 hrnku quinoa
  • 200 g tofu (nejlépe extra firm)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelné pro chuť)
  • 1 mrkev, nakrájená na jemné plátky
  • 1/2 cukety, nakrájené na kolečka
  • 1/2 červené papriky, nakrájené na kousky
  • 1/2 hrst čerstvého koriandru (na ozdobu)
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu
  • 2 lžíce vody (pro zředění)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mořské soli

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem




Co potřebujete

  • 1/2 hrnku quinoa
  • 200 g tofu (nejlépe extra firm)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelné pro chuť)
  • 1 mrkev, nakrájená na jemné plátky
  • 1/2 cukety, nakrájené na kolečka
  • 1/2 červené papriky, nakrájené na kousky
  • 1/2 hrst čerstvého koriandru (na ozdobu)
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu
  • 2 lžíce vody (pro zředění)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mořské soli

Tento pokrm je ideální pro letní dny – lehký, výživný, s vyváženým poměrem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Kombinace quinoa, tofu a zeleniny podporuje trávení a obnovu energie.

Ingredience (na 2 porce)

  • 1/2 hrnku quinoa
  • 200 g tofu (nejlépe extra firm)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelné pro chuť)
  • 1 mrkev, nakrájená na jemné plátky
  • 1/2 cukety, nakrájené na kolečka
  • 1/2 červené papriky, nakrájené na kousky
  • 1/2 hrst čerstvého koriandru (na ozdobu)

Tahini dresink:

  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu
  • 2 lžíce vody (pro zředění)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mořské soli
quinoa

Postup

  1. Příprava quinoa: Uvařte quinoa podle návodu na obalu (obvykle 1 díl quinoa na 2 díly vody). Po uvaření ji nechte chvíli odstát.
  2. Příprava tofu: Tofu nakrájejte na kostky a promíchejte s olivovým olejem, tamari, pepřem, kurkumou a uzenou paprikou. Nechte marinovat 10–15 minut.
  3. Pečení tofu: Předehřejte troubu na 180°C a pečte tofu na pečicím papíře po dobu 20–25 minut, dokud nebude zlatavé a křupavé.
  4. Pečení zeleniny: Mezitím na pánvi nebo v troubě (na jiném plechu) pečte zeleninu (mrkev, cuketu, papriku) asi 15–20 minut, dokud nezměkne a nezačne se lehce karamelizovat.
  5. Příprava dresinku: V misce smíchejte všechny ingredience na dresink – tahini, citronovou šťávu, med, vodu, zázvor a sůl. Míchejte, dokud nebude dresink hladký.
  6. Servírování: Na talíř dejte uvařenou quinoa, pečené tofu, zeleninu a vše přelijte tahini dresinkem. Na závěr ozdobte čerstvým koriandrem.

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji

Zobrazit Recept

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji
1 min
60 min

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Zobrazit Recept

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami
30 min

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem

Zobrazit Recept

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Raynaudův syndrom: Proč vás trápí studené ruce?

Zobrazit Článek

Raynaudův syndrom: Proč vás trápí studené ruce?
4 min

Malý atlas akupunktury_47_Yin Ling Quan (SP-9)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury_47_Yin Ling Quan (SP-9)
3 min