Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji

Co potřebujete

  • 100 g rýžových nudlí
  • 1 střední mrkev, nakrájenou na tenké plátky
  • 1/2 celeru, nakrájeného na kostičky
  • 1/2 pórku, nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce sušených goji bobulí
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari (nebo sojová omáčka)
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 hrst čerstvého koriandru (volitelné)
  • 1 lžička bílého sezamu na posypání
  • Sůl a pepř podle chuti

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji




Co potřebujete

  • 100 g rýžových nudlí
  • 1 střední mrkev, nakrájenou na tenké plátky
  • 1/2 celeru, nakrájeného na kostičky
  • 1/2 pórku, nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce sušených goji bobulí
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari (nebo sojová omáčka)
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 hrst čerstvého koriandru (volitelné)
  • 1 lžička bílého sezamu na posypání
  • Sůl a pepř podle chuti

Jaro je ideální doba pro detoxikaci těla a podporu správné funkce trávicího systému. Tato polévka je inspirovaná tradiční čínskou medicínou a obsahuje ingredience, které napomáhají očistě jater, stimulují trávení a dodávají tělu lehkou energii. Goji bobule, bohaté na antioxidanty, a zázvor podporují imunitu a trávení, zatímco rýžové nudle dodají výživu bez těžkosti.

Co budeme potřebovat (na 4 porce)

  • 100 g rýžových nudlí
  • 1 střední mrkev, nakrájenou na tenké plátky
  • 1/2 celeru, nakrájeného na kostičky
  • 1/2 pórku, nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce sušených goji bobulí
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce tamari (nebo sojová omáčka)
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 hrst čerstvého koriandru (volitelné)
  • 1 lžička bílého sezamu na posypání
  • Sůl a pepř podle chuti
recept-polevka

Postup

  1. Příprava zeleniny: V hrnci zahřejeme sezamový olej, přidáme nastrouhaný zázvor a nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, pórek). Chvíli je restujeme, než se uvolní jejich vůně.
  2. Vaření: Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Poté přidáme goji bobule a necháme povařit asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidání nudlí: Do polévky přidáme rýžové nudle a vaříme podle návodu na obalu, obvykle 4–5 minut.
  4. Ochucení: Polévku ochutíme tamari, citronovou šťávou, solí a pepřem. Pokud je potřeba, doladíme podle chuti.
  5. Servírování: Polévku rozdělíme do misek, posypeme bílým sezamem a čerstvým koriandrem. Podáváme horké.

 

Tento recept je ideální na jaro, kdy je tělo přirozeně náchylné k detoxikaci a potřebuje odlehčenou stravu, která podpoří trávení a zdraví jater. Goji bobule dodávají příjemnou sladkost a plnou chuť, což pomáhá tělu regenerovat a čistit se.

 

Přeji vám dobrou chuť a pevné zdraví!

Autor: Moudrá Želva

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Pečený lilek s rajčatovo-cizrnovou směsí a bylinkovým kuskusem

Zobrazit Recept

Pečený lilek s rajčatovo-cizrnovou směsí a bylinkovým kuskusem
2 min
60 min

Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami

Zobrazit Recept

Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami
2 min
60 min

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem

Zobrazit Recept

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem
2 min
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Léčba psychoemocionálních poruch akupunkturou - 3. díl

Zobrazit Článek

Léčba psychoemocionálních poruch akupunkturou - 3. díl
6 min

Švestkový koláč s drobenkou a skořicí

Zobrazit Recept

Švestkový koláč s drobenkou a skořicí
3 min
60 min