Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Co potřebujete

  • 1 hrst mladého listového špenátu nebo rukoly
  • 1 menší mrkev, nastrouhaná
  • 1/2 okurky
  • 1/2 červené řepy
  • 1 hrst klíčků (mungo, vojtěška, ředkvička)
  • 1–2 jarní cibulky, nasekané
  • 6–8 ks zeleného chřestu
  • 1 hrst čerstvých jarních bylinek: kopřiva, petrželka, máta, pažitka, případně medvědí česnek
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 100–150 g tempehu
  • 1 lžíce tamari (nebo sójová omáčka)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky medu nebo rýžového sirupu

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami




Co potřebujete

  • 1 hrst mladého listového špenátu nebo rukoly
  • 1 menší mrkev, nastrouhaná
  • 1/2 okurky
  • 1/2 červené řepy
  • 1 hrst klíčků (mungo, vojtěška, ředkvička)
  • 1–2 jarní cibulky, nasekané
  • 6–8 ks zeleného chřestu
  • 1 hrst čerstvých jarních bylinek: kopřiva, petrželka, máta, pažitka, případně medvědí česnek
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 100–150 g tempehu
  • 1 lžíce tamari (nebo sójová omáčka)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky medu nebo rýžového sirupu

Čerstvost patří k jaru, a právě teď je ideální čas dopřát tělu i duši něco lehkého, výživného a osvěžujícího. Jaro je podle tradiční čínské medicíny obdobím obnovy, růstu a očisty – energie stoupá vzhůru stejně jako mladé výhonky v přírodě. Tento jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami je jako stvořený pro podporu jater, jemné pročištění organismu a doplnění síly bez zbytečného zatížení. Je pestrý, šťavnatý a krásně voní po zeleném začátku.

Co budeme potřebovat (na 2 porce):

Na salát:

  • 1 hrst mladého listového špenátu nebo rukoly
  • 1 menší mrkev, nastrouhaná
  • 1/2 okurky, nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 červené řepy, jemně nastrouhané nebo předvařené
  • 1 hrst klíčků (mungo, vojtěška, ředkvička)
  • 1–2 jarní cibulky, nasekané
  • 6–8 ks zeleného chřestu, krátce povařeného nebo napařeného (2–3 minuty)
  • 1 hrst čerstvých jarních bylinek: kopřiva (spařená), petrželka, máta, pažitka, případně medvědí česnek
  • 1 lžíce sezamových semínek, opražených

 

Na tempeh:

  • 100–150 g tempehu, nakrájeného na tenké plátky nebo kostičky

 

Marináda:

  • 1 lžíce tamari (nebo sójová omáčka)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky medu nebo rýžového sirupu
Jarni salat

Jak na to:

  1. Nejprve si připravíme marinádu – v misce smícháme tamari, sezamový olej, ocet nebo citronovou šťávu, zázvor, kurkumu a med.
  2. Tempeh nakrájíme a naložíme do marinády. Necháme ho odpočívat alespoň 15–30 minut, ideálně déle.
  3. Mezitím si nachystáme chřest – odkrojíme dřevnaté konce a spaříme ho nebo krátce povaříme ve vroucí vodě cca 2–3 minuty, aby zůstal svěží a křupavý.
  4. Ostatní zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme – mrkev, okurku, řepu, jarní cibulku.
  5. Kopřivu spaříme horkou vodou (asi 30 sekund) a nasekáme spolu s ostatními bylinkami.
  6. Tempeh opečeme na pánvi dozlatova z obou stran.
  7. Všechnu zeleninu, klíčky, bylinky a chřest dáme do mísy a zlehka promícháme.
  8. Navrch přidáme opečený tempeh, posypeme opraženými sezamovými semínky a podle chuti zakápneme zbytkem marinády nebo citronovou šťávou.

Dobrou chuť

Autor: Moudrá Želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem

Zobrazit Recept

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem
2 min
30 min

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem

Zobrazit Recept

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem
1 min
30 min

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem

Zobrazit Recept

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem
1 min
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?

Zobrazit Článek

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?
7 min

Trápí vás sucho v ústech?

Zobrazit Článek

Trápí vás sucho v ústech?
5 min