Kari z červené čočky s dýní
Dnes vám přinášíme recept na svěží a zdravý salát z fenyklu s uzeným lososem, rukolou, ředkvičkami a sladkými klementinkami. Tato kombinace chutí je nejen lahodná, ale také plná vitaminů a zdravých tuků. Salát je skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři a jeho příprava je opravdu snadná a rychlá.
Než se pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o fenyklu.
Fenykl
Obsahuje vysoké množství vlákniny, je bohatý na draslík a vitamin C. Obsahuje 12 stopových prvků a 14 aminokyselin. Podporuje činnost střev při nadýmání a pocitech plnosti, snižuje cholesterol, zbavuje střevo jedovatých látek, zklidňuje a odstraňuje napětí. Podporuje trávicí funkce, tvorbu žluči a regeneraci jaterní tkáně.
Čaj ze semínek fenyklu je skvělý na nadýmání. Bývá základní bylinkou dětského čaje pro miminka při bolestech bříška a problémech s nadýmáním. Semínka působí proti chladu a jemně zahřívají zevnitř, zbavují bolestí břicha včetně menstruačních. Podporují pohyb žaludku a tím předchází nadýmání.
Z pohledu TCM má fenykl pálivou chuť a teplou povahu. Ovlivňuje dráhu Ledvin, Žaludku, Jater a Sleziny.
A nyní se pojďme společně pustit do vaření!
Příprava salátu:
Uzeného lososa nakrájejte na menší kousky.
Fenykl omyjte, odkrojte vrchní část a nakrájejte na tenké plátky.
Ředkvičky omyjte a také nakrájejte na tenké plátky.
Klementinky oloupejte a rozdělte na měsíčky.
V míse smíchejte nakrájený fenykl, rukolu, ředkvičky a klementinky.
Přidejte kousky uzeného lososa a lehce promíchejte.
Příprava dresinku:
V malé misce smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a černý pepř.
Dresinkem přelijte salát a opatrně promíchejte tak, aby se všechny chutě propojily.
Salát podávejte ihned, aby byla zachována křupavost fenyklu a svěžest všech surovin.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva