Vánoční pochoutky bez výčitek: Tradiční recepty, které musíte zkusit
Tak mám opět radost, že mohu přijít s nějakým kontroverzním článkem, respektive s článkem, který možná některým lidem zkazí celé léto, protože jim nasadím brouka do hlavy a třeba je i připravím o požitek z ledového nápoje v parných letních dnech.
V tomto článku bych vám ráda nastínila, proč není dobré pít v létě ledové nápoje, přičemž se budu zabývat teplotou a raději ani nebudu řešit složení některých nápojů osvěžených kostkami ledu.
Vlastně to není žádná věda, ale je to extrémně jednoduché. A navíc ani nemusíme zacházet do tradiční čínské medicíny, protože jsme asi všichni slýchávali od malička, že nemáme pít studenou vodu, když jsme uřícení. Ačkoliv se může osvěžení ledovou vodou v horkých dnech zdát jako skvělý nápad, jde jen o chvilkový pocit úlevy, kdy dojde ke zchlazení jícnu. Protože náš organismus potřebuje fungovat za určité teploty, po přijetí ledového nápoje okamžitě vynaloží maximum energie na své opětovné zahřátí. Tím pádem je efekt vychlazeného nápoje vlastně opačný, než bychom čekali a chtěli – tělo se začne ještě více zahřívat. Další zrada tkví v tom, že chladem dochází k zužování cév, následkem čehož se zvyšuje krevní tlak a zvyšuje se zátěž na srdce. Takže je jasné, že kardiaci by se měli ledovým nápojům vyhýbat obloukem. Naopak jisté výhody budou mít v tomto směru otužilci, kteří jsou na zvládání chladu v těle vytrénovaní.
Další zajímavostí, která mluví v neprospěch ledových nápojů, je zhoršení stravitelnosti potravy. Zvlášť pokud si je dopřáváme během jídla nebo těsně po jídle. Proto je také jednou ze základních pouček tradiční čínské medicíny „nepít při jídle nebo těsně po něm“. Každopádně, já sama jsem se zlozvyku zapíjení jídla dosud nezbavila, ale určitě už se snažím trochu myslet na to, jestli mi vytvořená nerovnováha v organismu za to stojí. A co se vůbec stane? Zkuste si například do horké šťávy z vypečeného masa nalít ledovou vodu. Budete možná koukat, jak rychle se tuk srazí. Něco podobného se pak bude dít v žaludku a ve střevech, i když samozřejmě uznávám, že je tam trochu jiné prostředí, kdyby se mnou někdo chtěl polemizovat. Každopádně princip zůstává. A asi je jasné, že se ztuhlý tuk pohybuje trávicí soustavou trochu hůře a má větší tendenci se usazovat než tuk, který tímto systémem prochází v kapalnější formě. Zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva už vás děsit nebudu. Jen malá poznámka na konec: pokud naopak tento tuk zalijete horkou nebo teplou vodou, má tendenci se rozpouštět. Volba je nicméně na vás.
Ačkoliv na internetu kolují informace o zázračné metodě na zhubnutí, která spočívá v zachlazování organismu ledovými nápoji a potravinami a argumentuje tím, že tělo musí vynaložit spoustu energie na své opětovné ohřívání, čímž dochází k redukci hmotnosti, tento způsob hubnutí zdá se mi poněkud nešťastným, i kdyby nějakým zázrakem zafungoval. Stojí totiž na velmi zjednodušené logice, která už nebere v potaz další důsledky, jako je zpomalení metabolismu nebo oslabení Sleziny zodpovídající (nejen) za správné zpracování stravy. Metabolismus naopak urychluje popíjení teplé až horké vody, která současně spouští procesy na ochlazení organismu. Teplé nápoje prospívají také Slezině. Pokud vás toto téma zajímá více a máte zájem o pár tipů, jak se v létě osvěžit, doporučuji si přečíst článek Jak se v létě zchladit a neublížit Slezině zveřejněný zde na webu Cesty želvy.
Několik rad na závěr:
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.