Krémová lišková omáčka

Co potřebujete

  • 400 g čerstvých lišek (mohou být i sušené)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla (přepuštěného nebo oleje)
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany na vaření (20% tuku)
  • 250 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Krémová lišková omáčka




Co potřebujete

  • 400 g čerstvých lišek (mohou být i sušené)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla (přepuštěného nebo oleje)
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany na vaření (20% tuku)
  • 250 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Liška obecná patří k nejchutnějším, a tudíž i nejoblíbenějším druhům hub. Pokud se vám poštěstí tyto žlutooranžové krásky nasbírat, připravte si z nich lahodnou omáčku, kterou můžete servírovat s těstovinami, rýží, bramborami, bramborovými noky nebo jako skvělou omáčku k dobrému steaku.

Pamatujte si, že sběr hub v přírodě vyžaduje znalost jednotlivých druhů, abyste se vyhnuli rizikům spojeným s konzumací jedovatých hub.

Fried,Potatoes,With,Chanterelles,In,A,Creamy,Sauce,On,White

Postup:

  • Pokud používáte sušené lišky, nejprve je předem namočte do teplé vody.
  • Pak je důkladně opláchněte a nakrájejte na menší kousky.
  • Pokud používáte čerstvé lišky, dobře je očistěte, důkladně je omyjte pod vodou, jemně osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na menší kousky.
  • Na středně velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli a smažte na mírném až středním plamenu, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte najemno nasekaný česnek a restujte další minutu.
  • Přidejte osušené a nakrájené lišky a restujte na prudkém ohni 2 minuty.
  • Přilejte bílé víno a nechte ho chvíli odvařit.
  • Poté přidejte mouku a dohladka rozmíchejte, abyste neměli v omáčce hrudky.
  • Následně přilijte vývar a za stálého míchání také připravenou smetanu.
  • Omáčka by měla postupně zhoustnout. Pokud by se vám omáčka zdála příliš hustá, můžete přidat vývar.
  • Omáčku osolte a opepřete a nechte probublávat ještě asi 2 minuty, aby se všechny chutě spojily.

Při servírování můžete posypat nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka

Zobrazit Článek

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka
6 min