Krémová lišková omáčka

Co potřebujete

  • 400 g čerstvých lišek (mohou být i sušené)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla (přepuštěného nebo oleje)
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany na vaření (20% tuku)
  • 250 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Krémová lišková omáčka




Co potřebujete

  • 400 g čerstvých lišek (mohou být i sušené)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla (přepuštěného nebo oleje)
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany na vaření (20% tuku)
  • 250 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Liška obecná patří k nejchutnějším, a tudíž i nejoblíbenějším druhům hub. Pokud se vám poštěstí tyto žlutooranžové krásky nasbírat, připravte si z nich lahodnou omáčku, kterou můžete servírovat s těstovinami, rýží, bramborami, bramborovými noky nebo jako skvělou omáčku k dobrému steaku.

Pamatujte si, že sběr hub v přírodě vyžaduje znalost jednotlivých druhů, abyste se vyhnuli rizikům spojeným s konzumací jedovatých hub.

Fried,Potatoes,With,Chanterelles,In,A,Creamy,Sauce,On,White

Postup:

  • Pokud používáte sušené lišky, nejprve je předem namočte do teplé vody.
  • Pak je důkladně opláchněte a nakrájejte na menší kousky.
  • Pokud používáte čerstvé lišky, dobře je očistěte, důkladně je omyjte pod vodou, jemně osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na menší kousky.
  • Na středně velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli a smažte na mírném až středním plamenu, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte najemno nasekaný česnek a restujte další minutu.
  • Přidejte osušené a nakrájené lišky a restujte na prudkém ohni 2 minuty.
  • Přilejte bílé víno a nechte ho chvíli odvařit.
  • Poté přidejte mouku a dohladka rozmíchejte, abyste neměli v omáčce hrudky.
  • Následně přilijte vývar a za stálého míchání také připravenou smetanu.
  • Omáčka by měla postupně zhoustnout. Pokud by se vám omáčka zdála příliš hustá, můžete přidat vývar.
  • Omáčku osolte a opepřete a nechte probublávat ještě asi 2 minuty, aby se všechny chutě spojily.

Při servírování můžete posypat nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou

Zobrazit Recept

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou
více než 2 hodiny

Krémová lišková polévka

Zobrazit Recept

Krémová lišková polévka
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min