Závitky s čerstvou zeleninou, krevetami a arašídovou omáčkou
Dnes si připravíme recept na krůtí stehna s meruňkovou omáčkou a vlašskými ořechy. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o vlašském ořechu a o meruňkách, které jsou součástí dnešního receptu.
Vlašský ořech
Ořešák královský se do střední Evropy rozšířil v době bronzové zřejmě z Balkánu nebo centrální Asie. U nás se již v době raného středověku používal stejně jako lískové oříšky.
Z pohledu TCM je sladké chuti a teplé povahy. Tonizuje Ledviny, zvlhčuje Střeva, podporuje libido a paměť. Dále podporuje zahřívání Ledvin a Plíce.
Meruňky
Pochází z Číny a počátkem letopočtu se do Evropy dostaly přes Arménii a do Čech se rozšířily z Itálie. Meruňky obsahují hodně provitaminu A, polovinu denní dávky dospělého člověka. Dále pak poměrně vysoké množství niacinu, kyselinu listovou, pantotenovou a vitamin C. Sušené meruňky obsahují vysoké množství vápníku a železa. Díky vysokému obsahu stopových prvků se doporučují při celkové emocionální nerovnováze, zpomalují proces stárnutí, posilují kůži, vlasy a nehty, zlepšují krevní obraz a pomáhají při suchosti sliznic v krku a nosohltanu.
Z pohledu TCM mají meruňky sladkou chuť a teplou povahu. Tvoří tělesné tekutiny, zvlhčují Plíce, doplňují železo, tonizují Žaludek.
Jádra meruňkových pecek jsou skvělým zdrojem vápníku, prevence rakoviny tlustého střeva, chrání proti vysokému tlaku a zvýšenému cholesterolu. Pomáhají redukovat rychle se zvyšující cukr v krvi po jídle. Zvlhčují plíce a rozpouští hlen, což je prospěšné u chronického kašle či astmatu, uvolňují tlak na hrudi.
A nyní se pojďme pustit do vaření.
Přeji dobrou chuť!
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.