Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem

Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 čínského zelí
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 lžičky panely
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 100 g suché kulatozrnné rýže nebo basmati celozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 sušené chilli papričky
  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • tamari sójová omáčka
  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • 1/2 citrónu
  • 3 lžíce bio rajčatového protlaku z tuby
  • 400 g kuřecích prsou
  • hladkolistá petrželka na ozdobení

Kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem




Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 čínského zelí
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 lžičky panely
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 100 g suché kulatozrnné rýže nebo basmati celozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 sušené chilli papričky
  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • tamari sójová omáčka
  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • 1/2 citrónu
  • 3 lžíce bio rajčatového protlaku z tuby
  • 400 g kuřecích prsou
  • hladkolistá petrželka na ozdobení

Dnes si společně připravíme recept na kuřecí rizoto na čínském zelí s mrkví a koriandrem v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).

Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Myslím, že až si toto rizoto uvaříte, dáte mi za pravdu, že nemá konkurenci… a hlavně, tato varianta není jen o rýži.

 

Tak pojďme vařit!

Na 4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • ½ lžička kurkumy

ZEMĚ

  • ½ čínského zelí
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 lžičky panely
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

KOV

  • 100 g suché kulatozrnné nebo basmati celozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 sušené chilli papričky
  • barevný pepř z mlýnku

VODA

  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • tamari sójová omáčka

DŘEVO

  • 2 lžíce probiotik (Tibi kefír, šťáva z kysaného zelí, mléčný kefír nebo jablečný ocet)
  • ½ citrónu
  • 3 lžíce bio rajčatového protlaku z tuby
  • 400 g kuřecích prsou
  • hladkolistá petrželka na ozdobení
Podzim_Kuec rizoto na nsk m zeli s mrkvi a koriandrem

Postup:

Příprava rýže:

  • Rýži nasypeme do misky, přelijeme vodou, přikápneme citrónovou šťávu nebo přidáme probiotika.
  • Necháme 24 hodin fermentovat.
  • Druhý den vodu slijeme a rýži propláchneme.
  • Dáme do hrnce a zalijeme vodou v poměru 1 : 5 (podobně jako u těstovin). Přidáme bio bujón a vaříme přibližně 30 minut do měkka. Ale pozor, ať se rýže nerozvaří! Po uvaření ihned přebytečnou vodu slijeme.

Příprava rizota:

  • Zeleninu dobře umyjeme a nakrájíme na nudličky.
  • Do rozehřáté wok pánve přidáme trochu olivového oleje.
  • Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a promícháme s tamari sójovou omáčkou. Na zahřátý olej vhodíme kuřecí maso a chvíli restujeme, až se zatáhne a zbělá.
  • Potom přidáme na nudličky nakrájené čínské zelí a mrkev a pokračujeme v restování. Podle potřeby můžeme ještě přidat olivový olej.
  • Do zeleniny vmícháme na tenké plátky nakrájený česnek a restujeme, až je zelenina křupavá.
  • Vmícháme uvařenou rýži, přidáme rajčatový protlak z tuby, přisypeme kurkumu a promastíme olivovým olejem.
  • Jemně poprášíme panelou a rozdrobíme sušené chilli papričky.
  • Dochutíme mletým kmínem, koriandrem, barevným pepřem a osolíme.

Servírujeme posypané nasekanou hladkolistou petrželkou.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Quinoový salát s dýní a mandlemi

Zobrazit Recept

Quinoový salát s dýní a mandlemi
60 min

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou

Zobrazit Recept

Špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou
60 min

Domácí zeleninové chipsy

Zobrazit Recept

Domácí zeleninové chipsy
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky

Zobrazit Článek

Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky
4 min