Kvašená zelenina jménem pickles – 2. díl
Je to zdravé, křupavé, vydrží to celou zimu a znaly to už naše babičky – co je to? No přece kvašená zelenina, čili dnes po celém světě známá anglickým termínem pickles. Nejedná se ale o naloženou, tedy zavařenou či sterilovanou zeleninu. Nemluvíme tu o okurkách v octovém nálevu, o čalamádách apod. Tyhle pochoutky běžně zakoupíte v supermarketu, nebo si je v létě sami doma zavaříte. Jsou dobré, ale blahodárné probiotické účinky nemají. To pravá kvašená nepasterizovaná zelenina se v běžném supermarketu koupit nedá. Dokonce ani prodávané kvašené zelí často nemá probiotické účinky, protože ji výrobci chemicky konzervují, pasterují či sterilují. Sem tam jsou pickles k dostání ve zdravé výživě nebo na farmářském trhu. Naštěstí jsou snadné na rychlou a zaručeně tu nejzdravější domácí výrobu.
Fermentace prožívá v posledních letech velkou renesanci. Renesanci proto, že ve skutečnosti jde o prastarou techniku, jak naši předkové zpracovávali přebytky z lovu a později také úrody. Přirozených možností nebylo mnoho: chlad, sušení či tepelná úprava. Ale ne vždy se tyto metody hodily pro všechny druhy surovin. A tak se zrodila další z technik uchovávání potravin – fermentace. Kvašením či kysáním, což je české synonymum, totiž vzniká například alkohol, kyselina mléčná nebo kyselina octová, které fungují jako přírodní konzervanty.
Tento způsob domácí konzervace se však s dostupností lednic, mrazáků a rozvojem modernějších (chemických) postupů v potravinářském průmyslu dostal až na okraj zájmu. Vrací se se stoupajícím zájmem o opravdové jídlo, celistvé potraviny a péči o zdravá střeva. Co je fermentace? Je to chemický proces přeměny přírodních látek za účasti mikroorganismů (bakterií a kvasinek) a jejich enzymů na látky jednodušší, pro lidské trávení snadněji využitelné.
Kvašená zelenina, kterou všichni známe, je dlouho kvašená. Zelí kysá v sudech několik týdnů, než je hotové. Podobně jsou na tom kvašáky, tedy okurky kysající ve slaném nálevu (pozor, neplést s okurkami zavařenými v octovém nálevu, to nejsou mléčně kvašené produkty a neobsahují žádné prospěšné kultury).
My se ale zaměříme na krátce/rychle kvašenou zeleninu, v češtině se pro ní vžilo anglické slovo pickles. Jsou hotové za pár dní a to má spoustu výhod. Můžete kvasit pokaždé něco jiného. Můžete experimentovat s délkou kvašení, druhy použité zeleniny, množstvím soli. Rychle poznáte, jestli se vám kvašení zdařilo. A když se náhodou nezdaří, nebude vám líto výtvor vyhodit (podezřelé potraviny nikdy nekonzumujte, shnilá nebo plesnivá zelenina rozhodně není zdravá).
Dlouho kvašená zelenina má hodně dlouhou trvanlivost, v chladu sklepa se běžně skladuje po celou zimu. Hotové pickles musíte skladovat v lednici, kde vám vydrží několik týdnů. Ale to bohatě stačí. Mezitím je určitě dávno sníte a budete chtít připravovat nějaký další druh.
Kvašené potraviny obecně jsou elixírem zdraví. Proč? A co konkrétně dokáže fermentovaná zelenina?
Ale hlavně - kvašená zelenina je výborným zdrojem probiotických bakterií. Kvašená zelenina a kysané zelí dodávají tělu probiotické bakterie (které jsou potřeba například při nevhodném stravování, po léčbě antibiotiky či při užívání hormonální antikoncepce) a obnovují tak přirozenou mikroflóru.
A ještě jedna věc, o které se příliš nemluví. Další nepříliš známý účinek kvašené zeleniny je schopnost uklidnit náš nervový systém, čehož můžeme využít např. při léčbě nespavosti, nervozity a napětí.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.