Ovoce nebo zelenina? Co by mělo dominovat vašemu jídelníčku


Ovoce a zelenina patří do jídelníčku člověka, ať je máme nebo nemáme rádi. Upřímně, sníst mísu salátu bez kousku masa nebo sýra je pro mě nesplnitelný úkol. Zeleninu beru jako nezbytnou součást stravy a vyjma siličnatých plodin jako pažitka, pórek, cibulka a další ji moc nemusím. Zato čerstvé ovoce, to je jiná. Zdůrazňuji čerstvé, protože skladované ovoce vyjma jablek mě už neláká. 

Co způsobuje nejen moji sníženou toleranci vůči zeleninové menšině?

Odpověď leží někde mezi fyzickou konstitucí a zvyky, návyky z dětství. Podotýkám, že chutě se v průběhu života mění a rajče, které jsem v dětství nesnášel, mi před lety zachutnalo.

Sladké, měkké, barevné plody

Ovoce má přednost, protože je oblíbenější. Obsahuje více než 90 % vody, hodně sacharidů a významné množství vitaminů a minerálních látek. Nesmíme zapomenout na vlákninu, rozpustnou i nerozpustnou a pektiny, látky rosolovité povahy. Ty jsou zastoupeny hlavně v nezralém ovoci a mají vliv na zažívání a srdeční činnost. Proto je ovoce vyhledávanou potravinou při výrazném oslabení. Je snadno stravitelné a pektiny dokážou odvádět z těla škodlivé látky. Chuť ovoce vylepšují třísloviny a aromatické látky ve formě éterických olejů.

Z pohledu TCM má ovoce hodně Qi, protože má výraznou chuť. V rozumném množství posiluje Slezinu, ve velkém ji zraňuje a vytváří vlhko. Dále podporuje tělní tekutiny a Yin, tmavé odrůdy posilují i krev. Méně sladké druhy ovoce (např. jahody, maliny, grep) odvádí nadměrný oheň Jater a napravují proudění Qi, mají tedy i léčebné využití.

Konstitučně drobnější a hubení zpravidla tíhnou ke sladším, výživnějším druhům ovoce a drobné bobuloviny plné peciček moc nemusí. Zpravidla však nemají problém s jakýmkoliv ovocem, protože potřebují zvlhčovat a doplňovat tekutiny.

Konstitučně silnější jedinci by to neměli s ovocem moc přehánět a měli by volit spíše drobné druhy ovoce kvůli slupce, která je diuretická a pročišťuje vlhké horko. Je to ideální svačina, protože lehce zasytí, doplní hladinu cukru a tekutiny.

V posledních letech se objevily staré, málo pěstované odrůdy jako muchovník, tomel, moruše, dřín, aronie a další, které jsou nabité výživnými látkami a dají se sklízet i později, nebo skladovat. Repertoár časných plodů doplňuje kamčatská borůvka, silný mráz vydrží také odolná liána aktinidie, jejíž plody připomínají kiwi.

Pozor na sušené ovoce! Nesmíte zapomenout, že více než 90 % obsahu ovoce tvoří voda, proto opatrně, aby se 100 g balení sušených plodů nestalo nechtěným projímadlem.

V kuchyni najde ovoce uplatnění nejen jako zavařeniny a marmelády. Kořeněné čatní je tradiční přílohou indické kuchyně, podporuje trávení a vyhání parazity. A kdo by neznal buchty s povidly nebo oblíbený kuřecí steak s broskví a sýrem.

zena-se-zeleninou

Nezbytná součást stravy

Zelenina je životně důležitá. Od úsvitu věků tvořila součást jídelníčku téměř všech živočichů, včetně člověka. Je chudá na kalorie, zato vlákniny, minerálů a vitaminů má dost. Patří sem kořeny, plody, přeměněné květy, listy, cibule, lusky, ale také mořská „zelenina“, řasy.

U zeleniny platí pravidlo: „Co je zelené, nechej být, barevné můžeš uvařit!“

Křehké zelené části rostlin, zpravidla listy, se teplem znehodnotí. Zato barevná zelenina, která obsahuje přírodní barviva, tepelnou úpravou svou nutriční hodnotu zvýší. Tepelná úprava narušuje rostlinná pletiva a usnadňuje trávení. Karotenoidy při tepelném záhřevu za přítomnosti tuku zvýší svou účinnost. Proto nezatracujte kečup a barbecue omáčky.

Podle TCM bychom mohli zeleninu rozdělit na tu s více a méně Qi. Brambory a tykve jsou typické příklady zeleniny, která má více hmoty než chuti, zasytí, ale moc nás nepovzbudí. Na druhou stranu pórek, česnek, cibule a další aromatické druhy zeleniny povzbudí trávení a nadlehčí tělo.

Nejvíce nutričních látek obsahuje mořská zelenina a mikrozelenina, známá jako microgreens. V současné době není problém mít doma minipěstírnu, zahrnující LED osvětlení a pěstební nádobu, kde se dá klíčit řeřicha, vojtěška, ředkvička, hrášek a další rychle rostoucí druhy.

Mít dostupnou zeleninu celoročně je přepych, kterým mnozí pohrdají a konzumují zpracované potraviny. Zeleninu miluje střevní mikrobiom a nemilují ji děti. A také hubení, pro které je to málo výživný pokrm. Při nadváze nebo obezitě by měla zelenina tvořit základ stravy. Syrové ne více než 1/3, nechcete přece být jako balónek. Zelenina má společně s bílkovinami a tuky sytící efekt a snižuje chuť na sladké.

Tepelná úprava rozrušuje škrobová zrna a zvyšuje stravitelnost, ale také glykemický index. Vaření a dušení je v pořádku, smažení a fritování ne. Ale kdo by neměl rád opečenou zeleninu na ohni potřenou marinádou?

Zatímco vliv pravidelného příjmu zeleniny na zdraví střev je nezpochybnitelný, nesnižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Výjimkou je rajské jablíčko, česky rajče, které jako srdce vypadá a obsažený lykopen chrání srdeční sval. Možná to je i jeden z důvodů, proč děti zpravidla zeleninu moc nemusí, zato kečup milují. Jsou až na běžné nemoci zdravé, zato srdíčko jim tluče rychleji než dospělým. Hubeňourům nemá vůbec smysl zeleninu nutit, stejně ji roznimrají. Děti s nadváhou by ji měly mít na talíři co nejčastěji. Když se lehce okoření a rodiče půjdou příkladem, tak si zvyknou. Zvyky a chutě si děti vytvářejí také pozorováním rodičů a takto se dědí přes generace. Stejně jako generační nemoci, které svádíme na genetiku.

Qi, vitaminy a minerály

Zatímco minerály se skladováním a úpravou s výjimkou jódu neztrácí, vitaminy a Qi jsou méně stabilní. Měknutí a tvorba nerovností na povrchu znamená, že Qi ubývá. Zároveň se ztrácí vitaminy. Třeba vitamin C slouží jako ochrana před plísněmi a houbami. Seschlý plod nebo objevení plísně značí mrtvou potravinu. Ovoce zušlechtí jen kvašení a destilace za vzniku alkoholu. Zeleninu můžeme, než se zkazí, oživit kvašením. Hodí se téměř každý druh, kvašení probíhá několik hodin až dnů. Výsledkem je produkt plný Qi a vitaminů, který miluje náš střevní mikrobiom.

Masožravci mezi námi

Přes to všechno, co jsme si řekli, jsou mezi námi i ti, co zeleninu nesnáší. Těm bych poradil kombinaci zeleniny škrobové, běžné a aromatické. Když poskládáte na plech brambory, mrkev, dýni, cuketu, cibuli, potřete olejem, posypete drceným česnekem, kořením a dáte zapéct, vznikne ratatouille, kterému neodolá ani nejzarytější masožravec. Můžete k tomu přidat na chuť plátky slaniny, které pokladete nahoru. Nebo jen na talíři posypat dobrým sýrem jako odlehčený oběd v době veder, kdy pohled na maso způsobuje pnutí u žlučníku.

Takže pokud Vaše dítě roní krokodýlí slzy nad brokolicí, nezoufejte, ještě není nic ztraceno. Každý jednou vyroste a tu svou zeleninu nebo ovoce si sám najde.

 

Autor: Radim Jakeš

Podpořte nás!
Líbí se Vám projekt Cesta Želvy? Podpořte ho, ať se může dál rozvíjet!Líbí se Vám projekt Cesta Želvy? Podpořte ho, ať se může dál rozvíjet!Chci podpořit!


Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Zdravé semínko: Jak posilovat imunitní systém dětí

Zobrazit Video

Zdravé semínko: Jak posilovat imunitní systém dětí

Léčba neurologických zvířecích pacientů pomocí čínské medicíny 2. díl

Léčba neurologických zvířecích pacientů pomocí čínské medicíny 2. díl
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?

Zobrazit Článek

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?
7 min

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí

Zobrazit Článek

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí
9 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.