Pohankové rizoto s houbami

Co potřebujete

  • 1 šálek pohanky
  • 50 g sušených hub
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek strouhaného parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobení

Pohankové rizoto s houbami




Co potřebujete

  • 1 šálek pohanky
  • 50 g sušených hub
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek strouhaného parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobení

Dnes si uvaříme pohankové rizoto se sušenými houbami, ideální zdravý recept pro zimní období.  Nejdříve si však řekneme něco více o pohance.

Pohanka

Do Evropy se pohanka dostala kolem 12. století z jižní části Himalájí. K nám přišla z východu pravděpodobně na přelomu 14. až 15. století a svůj název zdědila díky pohanským nájezdníkům.

Je velmi výživná, obsahuje 11 % bílkovin, 3 % tuku a asi 55 % uhlovodanů. Je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď, selen, hořčík. Proto je také často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií.

Skvělá je při cévních a kardiovaskulárních onemocněních, obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy a podporuje snížení cholesterolu. Používá se při pocitech na zvracení a stagnaci stravy. Uvolňuje střeva, léčí akumulace.

Z pohledu TCM je chladné povahy a sladké a slané chuti. Rozptyluje vlhko, svlažuje a rozpouští hlen.

I pohanka má více druhů od bílé až po hnědou. Čím je pohanka tmavší, tím má přirozeně teplejší povahu.

A nyní se již pojďme pustit do vaření.

Mushroom,And,Barley,Risotto,(orzotto),-,Italian,Home,Cooking.,Barley

Co budeme potřebovat:

  • 1 šálek pohanky
  • 50 g sušených hub
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek strouhaného parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobení

Jak na to:

  • Nejdříve si dejte sušené houby do misky a zalijte je horkou vodou. Nechte namáčet asi 20–30 minut, nebo dokud nebudou měkké. Ideální je namočit si houby přes noc. Houby poté nakrájejte na menší kousky (kdo má rád kousky větší, nekrájejte).
  • Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a přidejte pohanku. Pohanka je totiž nejchutnější krátce orestovaná na oleji nebo na másle, vynikne tak její oříšková chuť. Orestujte asi 2–3 minuty, než začne vonět oříšky.
  • Do hrnce přidejte zbytek olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek a orestujte dozlatova.
  • Přidejte nasekané houby a restujte dalších 5 minut.
  • Poté přidejte pohanku a zalijte bílým vínem a 2 šálky zeleninového vývaru. Vařte na mírném ohni, dokud se tekutina téměř nevyvaří, a postupně přidávejte zbývající zeleninový vývar, přičemž každou porci vývaru nechte absorbovat před přidáním další.
  • Vařte, dokud pohanka nebude měkká, ale stále mírně al dente.
  • Přidejte strouhaný parmazán a promíchejte.
  • Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  • Pohankové rizoto podávejte teplé, ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou a navrch posypané parmazánem.

Tento recept je skvělým způsobem, jak vyzkoušet pohanku v netradiční podobě a získat lahodné a zdravé jídlo.

Dobrou chuť!

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Kopřivová polévka

Zobrazit Recept

Kopřivová polévka
60 min

Buddha Bowl s kuřecím masem, hnědou rýží a zeleninou

Zobrazit Recept

Buddha Bowl s kuřecím masem, hnědou rýží a zeleninou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Bojujete s alergickou rýmou? Co za ní stojí a jak ji léčit - 2. díl

Zobrazit Článek

Bojujete s alergickou rýmou? Co za ní stojí a jak ji léčit - 2. díl
10 min

Borelióza: Zrádný nepřítel, který tiše napadá nervový systém

Zobrazit Článek

Borelióza: Zrádný nepřítel, který tiše napadá nervový systém
7 min