Polentové škubánky s kuřecími proužky se sladkokyselou omáčkou

Co potřebujete

  • 2 větší kuřecí prsa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 l bílého nebo rýžového vína
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 10 cm čerstvého zázvoru
  • 1 velká kápie
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 kg polentové mouky
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 česneky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla

Polentové škubánky s kuřecími proužky se sladkokyselou omáčkou




Co potřebujete

  • 2 větší kuřecí prsa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 l bílého nebo rýžového vína
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 10 cm čerstvého zázvoru
  • 1 velká kápie
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 kg polentové mouky
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 česneky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla

Polentová mouka je druh mouky, která se tradičně používá v italské kuchyni na přípravu pokrmů zvaných polenta. Jedná se o jemně mletou kukuřičnou mouku, která má hrubší konzistenci než obyčejná pšeničná mouka.

Používá se jako základ pro přípravu husté kaše, která se vaří v osolené vodě nebo vývaru. Polenta může být servírována jako příloha k masu, zelenině nebo sýru, nebo jako samostatné hlavní jídlo s přídavkem bylinek, olivového oleje, či sýra. Polenta je také oblíbená v různých variantách jako dezert.

Polentová mouka je vhodná pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, protože neobsahuje gluten. Je také bohatá na vlákninu a další živiny, jako jsou vitaminy skupiny B, železo a hořčík.

My si z ní dnes připravíme lahodné škubánky s kuřecími proužky se sladkokyselou omáčkou.

Fresh,Corn,Meal,In,The,Plate,On,The,Table

Porce pro 4 osoby

Co budete potřebovat: 2 větší kuřecí prsa, 2 lžíce třtinového cukru, ½ l bílého nebo rýžového vína, 2 lžíce octa, 4 lžíce kukuřičné mouky, 10 cm čerstvého zázvoru, 1 velká kapie, 1 lžíce oleje.

 

Na polentové škubánky:

½ kg polentové mouky, 2 lžičky kurkumy, 2 česneky, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla.

Jak na to:

  • Kuřecí prsa odblaňte a nakrájejte na tenké nudličky a dobře vysušte, vložte do misky a zakapejte 1 polévkovou lžící oleje.
  • Asi 1 dcl vody nechte zkaramelizovat s cukrem.
  • Když je tekutina hustá, přilejte víno a ocet, dobře promíchejte a zahustěte kukuřičnou (polentovou) moukou tak, aby tekutiny byly husté jako omáčka.
  • Nechte na mírném ohni tak 5 až 10 minut povařit.

Zatím si připravte těsto na škubánky dle návodu na obalu.

  • Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a orestujte do zlatova na másle.
  • Přidejte kurkumu a česnek.
  • Směs dobře vmíchejte do těsta.
  • Rozehřejte trochu oleje na pánvi a postupně opékejte škubánky tak, že je vykrajujete lžící, kterou vždy namočíte do vody, aby se vám těsto nelepilo.
  • Škubánky si odkládejte na papír, aby nasál přebytečný olej.
  • Rozehřejte pánev a orestujte proužky kuřete, aby byly zlaté, trochu je osolte, servírujte se škubánkami a polijte teplou omáčkou.

Kapii rozpůlte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na proužky. Obojím ozdobte škubánky před podáváním.

Dobrou chuť!




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Krémové houbové rizoto

Zobrazit Recept

Krémové houbové rizoto
60 min

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy

Zobrazit Recept

Dýňové muffiny s pekanovými ořechy
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

TCM jako pomocník v boji proti diabetu: Objevte sílu přírodní léčby

Zobrazit Článek

TCM jako pomocník v boji proti diabetu: Objevte sílu přírodní léčby
9 min