Polentové škubánky s kuřecími proužky se sladkokyselou omáčkou

Co potřebujete

  • 2 větší kuřecí prsa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 l bílého nebo rýžového vína
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 10 cm čerstvého zázvoru
  • 1 velká kápie
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 kg polentové mouky
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 česneky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla

Polentové škubánky s kuřecími proužky se sladkokyselou omáčkou




Co potřebujete

  • 2 větší kuřecí prsa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 l bílého nebo rýžového vína
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 10 cm čerstvého zázvoru
  • 1 velká kápie
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 kg polentové mouky
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 česneky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla

Polentová mouka je druh mouky, která se tradičně používá v italské kuchyni na přípravu pokrmů zvaných polenta. Jedná se o jemně mletou kukuřičnou mouku, která má hrubší konzistenci než obyčejná pšeničná mouka.

Používá se jako základ pro přípravu husté kaše, která se vaří v osolené vodě nebo vývaru. Polenta může být servírována jako příloha k masu, zelenině nebo sýru, nebo jako samostatné hlavní jídlo s přídavkem bylinek, olivového oleje, či sýra. Polenta je také oblíbená v různých variantách jako dezert.

Polentová mouka je vhodná pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, protože neobsahuje gluten. Je také bohatá na vlákninu a další živiny, jako jsou vitaminy skupiny B, železo a hořčík.

My si z ní dnes připravíme lahodné škubánky s kuřecími proužky se sladkokyselou omáčkou.

Fresh,Corn,Meal,In,The,Plate,On,The,Table

Porce pro 4 osoby

Co budete potřebovat: 2 větší kuřecí prsa, 2 lžíce třtinového cukru, ½ l bílého nebo rýžového vína, 2 lžíce octa, 4 lžíce kukuřičné mouky, 10 cm čerstvého zázvoru, 1 velká kapie, 1 lžíce oleje.

 

Na polentové škubánky:

½ kg polentové mouky, 2 lžičky kurkumy, 2 česneky, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla.

Jak na to:

  • Kuřecí prsa odblaňte a nakrájejte na tenké nudličky a dobře vysušte, vložte do misky a zakapejte 1 polévkovou lžící oleje.
  • Asi 1 dcl vody nechte zkaramelizovat s cukrem.
  • Když je tekutina hustá, přilejte víno a ocet, dobře promíchejte a zahustěte kukuřičnou (polentovou) moukou tak, aby tekutiny byly husté jako omáčka.
  • Nechte na mírném ohni tak 5 až 10 minut povařit.

Zatím si připravte těsto na škubánky dle návodu na obalu.

  • Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a orestujte do zlatova na másle.
  • Přidejte kurkumu a česnek.
  • Směs dobře vmíchejte do těsta.
  • Rozehřejte trochu oleje na pánvi a postupně opékejte škubánky tak, že je vykrajujete lžící, kterou vždy namočíte do vody, aby se vám těsto nelepilo.
  • Škubánky si odkládejte na papír, aby nasál přebytečný olej.
  • Rozehřejte pánev a orestujte proužky kuřete, aby byly zlaté, trochu je osolte, servírujte se škubánkami a polijte teplou omáčkou.

Kapii rozpůlte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na proužky. Obojím ozdobte škubánky před podáváním.

Dobrou chuť!




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Fenyklový salát s uzeným lososem a klementinkami

Zobrazit Recept

Fenyklový salát s uzeným lososem a klementinkami
30 min

Butter chicken

Zobrazit Recept

Butter chicken
60 min

Chřest ve slanině s grilovaným sýrem halloumi a cherry rajčátky

Zobrazit Recept

Chřest ve slanině s grilovaným sýrem halloumi a cherry rajčátky
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Malý atlas akupunktury – 30. díl – Čtyři brány

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury – 30. díl – Čtyři brány
4 min

Jak na hyperfunkci štítné žlázy?

Zobrazit Článek

Jak na hyperfunkci štítné žlázy?
4 min