Krémové houbové rizoto
Polentová mouka je druh mouky, která se tradičně používá v italské kuchyni na přípravu pokrmů zvaných polenta. Jedná se o jemně mletou kukuřičnou mouku, která má hrubší konzistenci než obyčejná pšeničná mouka.
Používá se jako základ pro přípravu husté kaše, která se vaří v osolené vodě nebo vývaru. Polenta může být servírována jako příloha k masu, zelenině nebo sýru, nebo jako samostatné hlavní jídlo s přídavkem bylinek, olivového oleje, či sýra. Polenta je také oblíbená v různých variantách jako dezert.
Polentová mouka je vhodná pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, protože neobsahuje gluten. Je také bohatá na vlákninu a další živiny, jako jsou vitaminy skupiny B, železo a hořčík.
My si z ní dnes připravíme lahodné škubánky s kuřecími proužky se sladkokyselou omáčkou.
Porce pro 4 osoby
Co budete potřebovat: 2 větší kuřecí prsa, 2 lžíce třtinového cukru, ½ l bílého nebo rýžového vína, 2 lžíce octa, 4 lžíce kukuřičné mouky, 10 cm čerstvého zázvoru, 1 velká kapie, 1 lžíce oleje.
Na polentové škubánky:
½ kg polentové mouky, 2 lžičky kurkumy, 2 česneky, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla.
Zatím si připravte těsto na škubánky dle návodu na obalu.
Kapii rozpůlte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na proužky. Obojím ozdobte škubánky před podáváním.
Dobrou chuť!