Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem

Co potřebujete

  • 2 středně velké červené řepy
  • 1 lžíce citronové kůry z bio citronu (nebo 1 lžička bio sušené)
  • 2 středně velká jablka
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2 l vody
  • nerafinovaná sůl
  • 1-2 lžíce jablečného octa (nebo šťávy z citronu) podle chuti

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem




Co potřebujete

  • 2 středně velké červené řepy
  • 1 lžíce citronové kůry z bio citronu (nebo 1 lžička bio sušené)
  • 2 středně velká jablka
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2 l vody
  • nerafinovaná sůl
  • 1-2 lžíce jablečného octa (nebo šťávy z citronu) podle chuti

Dnes si společně připravíme recept na polévku z červené řepy s jablky a koriandrem v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).

Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tato polévka je vhodná pro všechny metabolické typy, nejlépe jako předkrm před hlavním jídlem.

Myslím si, že i ti, kdo dosud neměli červenou řepu rádi, mi dají za pravdu, že tato polévka je jednoduše výborná. Za její atraktivní chutí stojí citronová kůra a koriandr. Kombinace řepy a jablka je velmi jemná a lahodná. Pevně věřím, že si tuto polévku zamilujete. Díky své nasládlé chuti je navíce velmi vhodná i pro děti. Kořenová zelenina dobíjí životní energií a posiluje střed, proto je vhodná v kterémkoliv ročním období.

Tak pojďme vařit!

Na 2,5 l budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 2 středně velké červené řepy
  • 1 lžíce citronové kůry z bio citronu (nebo 1 lžička bio sušené)

ZEMĚ

  • 2 středně velká jablka
  • 2 lžíce přepuštěného másla

KOV

  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky mletého koriandru

VODA

  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2 l vody
  • nerafinovaná sůl

DŘEVO

  • 1-2 lžíce jablečného octa (nebo šťávy z citronu) podle chuti
polevka-z-cervene-repy-s-jablky-a-koriandrem

Postup:

Řepu oloupeme a nakrájíme na větší kusy.

Jablka neloupeme, pouze zbavíme jádřinců a také nakrájíme na větší kusy.

Hrnec mírně zahřejeme a rozpustíme v něm 1 lžíci přepuštěného másla.

Přidáme červenou řepu a jablka a krátce restujeme.

Přihodíme plátky zázvoru.

Zalijeme vodou, nadrobíme bio bujón a vaříme do měkka.

Jakmile je řepa měkká, polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém.

Přilijeme jablečný ocet.

Přistrouháme kůru z omytého bio citronu.

Dochutíme zbývající lžící přepuštěného másla.

Přisypeme mletý koriandr.

Podle chuti dosolíme.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou

Zobrazit Recept

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou
více než 2 hodiny

Krémová lišková polévka

Zobrazit Recept

Krémová lišková polévka
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min