Kari z červené čočky s dýní
Dnes si společně připravíme recept na polévku z červené řepy s jablky a koriandrem v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).
Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.
Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Tato polévka je vhodná pro všechny metabolické typy, nejlépe jako předkrm před hlavním jídlem.
Myslím si, že i ti, kdo dosud neměli červenou řepu rádi, mi dají za pravdu, že tato polévka je jednoduše výborná. Za její atraktivní chutí stojí citronová kůra a koriandr. Kombinace řepy a jablka je velmi jemná a lahodná. Pevně věřím, že si tuto polévku zamilujete. Díky své nasládlé chuti je navíce velmi vhodná i pro děti. Kořenová zelenina dobíjí životní energií a posiluje střed, proto je vhodná v kterémkoliv ročním období.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
ZEMĚ
KOV
VODA
DŘEVO
Řepu oloupeme a nakrájíme na větší kusy.
Jablka neloupeme, pouze zbavíme jádřinců a také nakrájíme na větší kusy.
Hrnec mírně zahřejeme a rozpustíme v něm 1 lžíci přepuštěného másla.
Přidáme červenou řepu a jablka a krátce restujeme.
Přihodíme plátky zázvoru.
Zalijeme vodou, nadrobíme bio bujón a vaříme do měkka.
Jakmile je řepa měkká, polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém.
Přilijeme jablečný ocet.
Přistrouháme kůru z omytého bio citronu.
Dochutíme zbývající lžící přepuštěného másla.
Přisypeme mletý koriandr.
Podle chuti dosolíme.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová