Granátové jablko
Amarant pochází z laskavce z rodu Amaranthus. Pochází z jižní Ameriky, kde do 16. století tvořil součást jejich stravy. Je posvátným zrnem starých Inků. Dnes se využívá spíše jako okrasná rostlina nebo jako levné krmivo pro dobytek.
Používá se nejčastěji v kombinaci s ostatními obilovinami k přípravě chleba, sladkého pečiva, sušenek a palačinek.
Amarant má největší obsah proteinů a jeden z nejvyšších obsahů vlákniny ze všech obilovin. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Je zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové a má vysoký obsah železa a poměrně vysoký obsah rutinu.
Popraskaná semínka jsou skvělá na obalování ryb nebo masa. Můžeme ho využívat na zahuštění polévek. Vzhledem k tomu, že má konzistenci želatiny, je vhodný při výrobě ovocných džemů. Jako mouka se přidává maximálně ve 20 % k moukám ostatním.
Ze semen se lisuje olej, který je bohatý na skvalen a využívá se v kosmetice.
Amarant je bezlepkový.
Má neutrální povahu, hořkou chuť a podporuje činnost srdce a tenkého střeva.