Artyčoky



Obsah

Pocházejí pravděpodobně z Malé Asie nebo ze Severní Afriky. Už před 2 500 lety je pěstovali v Egyptě. Zdomácněl i ve Středomoří. Velmi si ho v antice oblíbili jak Řekové, tak Římani. K nám do Čech přišel na přelomu 16. a 17. století. Dnes se pěstuje v Evropě i v Americe.

Jsou bohaté na karoteny, vitaminy řady B, C na železo a hořčík. Dále pak cynarin, který omlazuje buňky a chrání játra a podporuje průtok žluči z jater do dvanácterníku, podporuje trávení tuků, snižuje cholesterol a předchází tvorbě žlučových kamenů. Regulují hladinu cukru v krvi, působí protizánětlivě.

Ovlivňují dráhu jater, žlučníku a srdce, mají osvěžující až teplou povahu podle barvy květu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vánoční pochoutky bez výčitek: Tradiční recepty, které musíte zkusit

Vánoční pochoutky bez výčitek: Tradiční recepty, které musíte zkusit
10 min

Za hranicemi konvulzí: Poznejte terapeutickou sílu TCM - 2. díl

Zobrazit Článek

Za hranicemi konvulzí: Poznejte terapeutickou sílu TCM - 2. díl
10 min