Fíky



Obsah

Jejich domovem býval Orient. Fíkovník zahrnuje asi 1000 druhů a je dnes rozšířen v tropech a subtropech celého světa. Největší výskyt je v jihovýchodní Asii. V Evropě roste jediný druh, fíkovník smokvoň, který má svůj domov v přední Asii a dnes je rozšířen v celém Středomoří. Byl znám již 3000 př. n. l.

Patří k nejstarším léčivým plodům. Již starověcí Egypťané ho 1500 př. n. l. používali na podporu trávení a ničení bakterií v trávicím traktu. V čerstvém stavu obsahují 25% cukrů a docela slušné množství vitaminu C, A, B1. Sušené fíky mají až 58% cukrů. Fíky můžeme konzumovat syrové, sušené, připravují se z nich marmelády, kompoty i vína.

Jsou sladké chuti a neutrální povahy. Posilují energii a podporují tvorbu krve. Čistí střevo, jsou vhodné při zácpě, hemeroidech, bolestech v krku a žaludku. Pročišťují játra, vhodné pro výbušnost a vnitřní emocionální neklid. Zlepšují náladu a podporují výkonnost, mírní bolestivou menstruaci.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Malý atlas akupunktury - 40. díl – Yuan body (body původu)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 40. díl – Yuan body (body původu)
3 min

Kuchařka, která promění vaše vaření v cestu ke zdraví

Zobrazit Video

Kuchařka, která promění vaše vaření v cestu ke zdraví