Jalovec



Obsah

Tajemné koření, které je spojeno s mnoha pověrami. Kdo záměrně zničil keř jalovce, přivolal na sebe neštěstí, kdo nosil větvičku za kloboukem, byl chráněn před nemocemi. Jalovcové listí se spalovalo k obětem mrtvých.

Jako koření se jalovčinky používají od starověku při přípravě zvěřiny, jako přísada při přípravě rybích marinád. Je součástí různých čajových směsí, využívá se v likérnictví, zejména při výrobě borovičky.

Prokrvuje trávicí trakt a zlepšuje trávení a působí proti nadýmání. Je vhodný ke skopovému, zvěřině, při pečení drůbeže do kysaného zelí a salátů.

Jalovec má teplou povahu a hořkou chuť, takže je vhodný pro posílení středu a podporu trávení a k neutralizaci chladných pokrmů.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min