Koření obecně


Archeologové zjistili, že již před 50 000 lety si lidé zlepšovali chuť jídla listy a plody některých rostlin, které měli osobitou vůni i chuť.

První zmínky o koření pocházejí z Mezopotámie, kde se celá řada těchto voňavých rostlin pěstovala. Na hliněných destičkách byly zmínky o koriandru, kmínu, kopru, šafránu, fenyklu, tymiánu a kmínu. Krutý válečník, asyrský král Merodach – Baladan, zanechal pro nás první knihu o užitkovém zahradnictví s popisy a předpisy o pěstování bylin a koření, můžeme se tam dočíst o kardamomu, koriandru, česneku, kopru, cibule, tymiánu a šafránu. Jeho kniha pochází z období 721 – 710 př. n. l.

Babylóňané byli nejenom šikovnými pěstiteli koření, ale zejména zdatnými obchodníky s kořením. Peršané ve starověku znali mnoho druhů cibulí a česneku a ve starověké Indii jsou známy písemné doklady z 9. století př. n. l., které se zmiňují o bylinách a koření. Již tenkrát byla známa skořice, kardamon, hřebíček, pepř, zázvor, kalkán, kurkuma a muškátový ořech.

První zmínky o předpisech léků a koření v Číně sahají do roku 2700 př. n. l. Dávno před příchodem Kolumba znali v Americe vanilku, nové koření a papriku. Ve starém Egyptě známe z papírů pocházejících z roku 1500 př. n. l., přehled koření a receptů, kde můžeme najít mátu, hořčici, puškvorec, sezam, kmín i skořici.

V této době bylo koření ceněno stejně jako drahocenné zboží, perly, vzácné kovy a drahokamy.

Doba, kdy objevitelé na svých cestách za kořením objevovali i nové země, kdy monopoly s obchodem s kořením byly drženy železnou rukou a lidé pro ně ztráceli své životy. Kdy některé říše neúměrně bohatly a jiné zanikaly. Zmizela i významná evropská tržiště koření v Benátkách, Lisabonu, Antverpách a Amsterdamu. Dnes je koření dostupné, ale stále mu zůstává ten nádech vůně a tajemnosti vzdálených krajů.

Koření upravuje termiku jídla, stimuluje a zabraňuje stagnaci stravy v žaludku a ve střevech. Pracujeme s ním opatrně a nekombinujeme mnoho druhů koření, aby nám nezanikla přirozená chuť jídla.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min