Granátové jablko
Kukuřice je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. Je to prastará plodina původem z Mexika. Podle archeologických nálezů můžeme dokladovat, že se pěstovala již mezi 7 000 až 10 000 lety. Do Evropy se dostala v 16. až 17. století, kdy se stala důležitou plodinou, která pomohla zažehnat hladomory díky své nenáročnosti na pěstování. Peče se z ní chléb, placky (tortilly), připravují se z ní škubánky a polenta.
Kukuřice se stala obětí genetické manipulace. V EU je povolena jediná geneticky modifikovaná kukuřice firmy Monsato MON 810. Do ní je vložen Bt-toxin (jedem, který zabíjí hmyz). V šesti zemích EU je pěstování geneticky manipulované kukuřice zakázáno. Mezi tyto země patří Maďarsko, Lucembursko, Německo, Rakousko, Řecko a Francie.
Má vyšší glykemický index.
Kukuřice neobsahuje lepek.
Je neutrální povahy a sladké chuti. Tonizuje ledviny, harmonizuje žaludek. Je vhodná při poruchách trávení, průjmu, při impotenci a otocích. Má diuretické účinky.