Luštěniny obecně


Neboli luskovina je skupina rostlin s plody. Velmi často se pěstují pro obnovení půdy, kde byl vyčerpán dusík. Mají vysoký obsah bílkovin, velké množství vitaminů řady B, vápník, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Mimo sóji a podzemnici olejnou obsahují nízké množství tuků.

Luštěniny by se neměly konzumovat syrové, a to kvůli obsahu trypsinovému inhibitoru, který způsobuje vážné trávicí potíže a též kvůli vysokému obsahu leptinu. Luštěniny máčíme nejméně 12 hodin před vařením, pak vodu vylijeme, luštěniny propláchneme a vaříme s kořením. Toxické látky luštěnin je možné snížit i klíčením.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Signály z nitra: Jak vnímat varovné signály našeho těla

Zobrazit Video

Signály z nitra: Jak vnímat varovné signály našeho těla

Akutní zánět středního ucha: Jak na rychlou úlevu a prevenci návratu

Zobrazit Článek

Akutní zánět středního ucha: Jak na rychlou úlevu a prevenci návratu
5 min