Mléko



Obsah

Mléko a mléčné výrobky

ovlivňují energii středu, vyživují tekutiny (Yin), podporují tvorbu tekutin a zvlhčují. Jsou vhodné u lidí s velkým suchem.

Při prázdnotě Qi a Yangu, které se projevují únavou, chladem, gynekologickými výtoky, otoky, jsou většinou příznakem vyčerpané a zachlazené sleziny. Při těchto problémech je vhodné omezit konzumaci mléčných výrobků, zejména na podzim a v zimě (hlavně kravských), které tvoří hodně hlenu a zchlazují. Nejméně konfliktní je máslo a parmazán, nejvíce konfliktní je mléko a jogurty.

V jídelníčku pak je vhodné je nahradit živočišnou bílkovinu vejci a vápník zeleninou (květák, brokolice, lilek, tuřín, celer, černý kořen, červená řepa, čínské zelí, kadeřávek, kapusta, křen, mrkev, makové mléko, černý sezam, slunečnicové semínko, černý sezam atd.), případně je vhodné zaměnit za výluhy/mléka rostlinná.

Kobylí mléko

Kobylí mléko obsahuje méně alergenních látek, než mléko kravské a je lidského mléku mnohem podobnější, protože obsahuje imunoglobuliny a mléčný cukr, oproti mléku kravskému. O pozitivních účincích na organismus psali již Číňané před třemi tisíci lety. V tomto mléce se koupala egyptská královna Kleopatra a též ho denně pila.

Obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, glykoproteiny, bílkoviny, proteiny, albumin, globuliny a imunoglobuliny. Zabraňuje předčasnému stárnutí, ovlivňuje obranyschopnost buněk. Používá se v lékařství, k výrobě kumysu (zkvašené mléko) a při výrobě kosmetických přípravků.

Má teplou povahu, vyživuje krev a tekutiny, prospívá žaludku a slezině a je sladké vhuti.

Kravské mléko

má sladkou chuť a povahu neutrální, vstupuje do dráhy srdce, plic a žaludku, jogurt je chuti sladké a povahy chladné, vstupuje do dráhy plic, jater, žaludku a tlustého střeva.

Kozí mléko

je chuti sladké a teplé povahy. Vstupuje do dráhy plic, ledvin a žaludku. Toto mléko mnohem méně tvoří hlen oproti mléku kravskému.

Ovčí mléko

obsahuje více bílkovin, vitaminu B2, B6, B12 a větší množství enzymů, hlavně amylázy. Též je možné s ním nahrazovat mléko kravské, protože tvoří méně hlenu.

Velbloudí mléko

Po mnoho staletí ho pily hlavně beduíni právě díky jeho výživným vlastnostem. Mléko obsahuje vysoké množství vitaminu C, železa, je bohaté na bílkovinu a má mnohem méně tuku, než mléko kravské.

Má neutrální až osvěžující povahu a sladkou a slanou chuť, podporuje činnost sleziny, žaludku a ledvin.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Živočišná mléka

Zobrazit Článek

Živočišná mléka

Živočišné tvarohy a Živočišné tvarohy a sýry

Zobrazit Wiki

Rostlinné výluhy (mléka)

Zobrazit Wiki

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi