Granátové jablko
Prvním chovným zvířetem kočovných národů byli ovce a kozy. Ty totiž kromě mléka a masa dávaly vlnu a chlupatou kůži na ošacení. Pití mléka má své počátky asi i v náboženských obřadech. Již staří Egypťané ve IV. dynastii dojili krávy.
V Evropě skot žil divoce, byl relativně vzácný a používal se zejména jako zvíře tažné a na mléko. V době středověku se chovaly krávy nejenom na venkově, ale i ve městech. V průběhu třicetileté války byl chov ve městech zcela zničen a pustošené vesnice též chovaly velmi málo dobytka.
Mléko a výrobky z něj měly velký význam pro výživu obyvatelstva u nás. Spolu s obilovinami a brambory tvořily dlouhou dobu základ naší stravy. Většinou se pilo mléko kyselé nebo kyška – tedy mléko kysané. Používalo se též pro zahušťování polévek, aby se staly vydatnějšími. Mléko bylo nejenom zdrojem bílkovin, ale i tuku a vitaminu A a D.
Bohužel dnes je kravské mléko dalece vzdáleno tomu, aby bylo plnohodnotnou výživou lidí. Mléko totiž samo o sobě změnilo svoji přirozenou povahu. Je tepelně upravováno, homogenizováno, pasterizováno a uměle obohacováno různými přísadami, jako je například vitamín D.
Mléko a mléčné výrobky ovlivňují energii středu, vyživují tekutiny (Yin), podporují tvorbu tekutin a zvlhčují. Jsou vhodné u lidí s velkým suchem.
Při prázdnotě Qi a Yangu, které se projevují únavou, chladem, gynekologickými výtoky, otoky, jsou většinou příznakem vyčerpané a zachlazené sleziny. Při těchto problémech je vhodné omezit konzumaci mléčných výrobků, zejména na podzim a v zimě (hlavně kravských), které tvoří hodně hlenu a zchlazují. Nejméně konfliktní je máslo a parmazán, nejvíce konfliktní je mléko a jogurty.
V jídelníčku pak je vhodné je nahradit živočišnou bílkovinu vejci a vápník zeleninou (květák, brokolice, lilek, tuřín, celer, černý kořen, červená řepa, čínské zelí, kadeřávek, kapusta, křen, mrkev, makové mléko, černý sezam, slunečnicové semínko, černý sezam atd.), případně je vhodné zaměnit za výluhy/mléka rostlinná.
Kobylí mléko
Kobylí mléko obsahuje méně alergenních látek, než mléko kravské a je lidského mléku mnohem podobnější, protože obsahuje imunoglobuliny a mléčný cukr, oproti mléku kravskému. O pozitivních účincích na organismus psali již Číňané před třemi tisíci lety. V tomto mléce se koupala egyptská královna Kleopatra a též ho denně pila.
Obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, glykoproteiny, bílkoviny, proteiny, albumin, globuliny a imunoglobuliny. Zabraňuje předčasnému stárnutí, ovlivňuje obranyschopnost buněk. Používá se v lékařství, k výrobě kumysu (zkvašené mléko) a při výrobě kosmetických přípravků.
Má teplou povahu, vyživuje krev a tekutiny, prospívá žaludku a slezině a je sladké vhuti.
Kravské mléko
má sladkou chuť a povahu neutrální, vstupuje do dráhy srdce, plic a žaludku, jogurt je chuti sladké a povahy chladné, vstupuje do dráhy plic, jater, žaludku a tlustého střeva.
Kozí mléko
je chuti sladké a teplé povahy. Vstupuje do dráhy plic, ledvin a žaludku. Toto mléko mnohem méně tvoří hlen oproti mléku kravskému.
Ovčí mléko
obsahuje více bílkovin, vitaminu B2, B6, B12 a větší množství enzymů, hlavně amylázy. Též je možné s ním nahrazovat mléko kravské, protože tvoří méně hlenu.
Velbloudí mléko
Po mnoho staletí ho pily hlavně beduíni právě díky jeho výživným vlastnostem. Mléko obsahuje vysoké množství vitaminu C, železa, je bohaté na bílkovinu a má mnohem méně tuku, než mléko kravské.
Má neutrální až osvěžující povahu a sladkou a slanou chuť, podporuje činnost sleziny, žaludku a ledvin.