Šafrán



Obsah

Fialové květy šafránu byly i v dávných dobách velmi drahým a luxusním kořením. Skrýval v sobě velké bohatství. Pochází ze západní Asie a po dlouhá tisíciletí byl rozšířen po celém Orientu. Má typickou ostrou a hořkou chuť a mimo kuchyně se využíval jako koření, součást parfémů i na barvení materiálů. O jeho účincích se můžeme dočíst na papyrech starých přes pět tisíc let.

Do Čech dorazil šafrán někdy ve 14. století, ale jeho pěstování se neujalo. Ujal se však ve Španělsku a to vedle Iránu patří dnes mezi největší pěstitele šafránu. Náročnost sběru a cena činí i dnes ze šafránu drahé koření, které je hůře dostupné. Používá se k obarvení a ochucení polévek, omáček, másla, sýrů a cukrovinek.

Je bohatým zdrojem minerálních látek, hlavně vápníku, draslíku, hořčíku a železa. Využíval se při očních problémech, při léčbě dny a astmatu, podporuje činnost jater.

Šafrán má neutrální povahu a sladkou chuť, vyživuje a zvlhčuje.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min